Şampiy10
Magazin
Gündem

Nokia Lumia 930'u inceliyoruz

Lumia adı altında yola devam etme kararı alan Microsoft'un yeni telefonu Lumia 930'a yakından bakıyoruz.

ABONE OL
Vatan Haber

Geçtiğimiz yıl Microsoft'a satılan Nokia son dönemde ardı ardına çıkarttığı telefonları ile "yeniden doğuş" sinyalleri veriyordu. Dünyanın en köklü telefon üreticilerinden birisi olan Nokia'nın satılmasına ise "tek bir ekosistem içinde birinci olma" inadının sebep olduğunu düşünmekteyiz.

Apple'ın iOS, Samsung'un Android, Nokia'nın ise Windows Phone ekosisteminde 1. olmasının gerekliliği o dönemde şirket yetkililerin her konuşmada dile getirilmişti. Oysaki burada unutulmaması gereken en önemli kriter Samsung, LG ve HTC'nin Android telefonlarının yaında Windows Phone telefonlar üretebilmesiydi.

Apple gibi hem yazılım hem donanım üretmiyorsanız; hiçbir üreticinin tek bir ekosisteme bağımlı kalmak istemediğini görmekteyiz. Samsung'un BaDa işletim sitemi ve daha sonra İntel ile birlikte geliştirdiği Tizen işletim sistemi bunlara en güzel örnektir. Samsung Android ile olan ilişkisi bir gün sonlandırırsa ya da Gogole artık sadece kendi telefonlarmda Android işletim sistemini kullanacağım derse Samasung'un "B planını" hazırda tuttuğu bilinmektedir.

Oysaki Nokia'nın "müthiş" yöneticileri "ilginç bir şekilde" tek bir işletim sistemine odaklanmayı tercih ederek firmanın bu günlere gelmesinde önemli bir başarıya imza atmışlardır!

Nokia'nın mirası Lumia adı ile öne çıkan Lumia 930, Windows Phone ekosisteminin amiral gemisi niteliğinde ki telefonudur. Aynı donanıma sahip Luımia 1520 daha önce duyurulmuştu fakat Lumia 1520'nin 6 inçlik ekranı birçok kullanıcı için hala çok büyük olduğu için bu telefonun zaman içinde kullanıcılar tarafından pek tercih edilmediğine şahit olduk. Daha küçük boyutlarda bir amiral gemisi yapmak için kolları sıvayan Microsoft, Lumia 930 ile Lumia 1520'nin ulaşamadığı daha geniş kitlelere ulaşmayı amaçlamaktadır.

Dilerseniz her incelemede olduğu gibi öncelikle telefonumuzun teknik özellik tablosuna kısaca bir gözatalım.

Lumia 930 Teknik ÖzelliklerEkran Özellikleri5.0 inç AMOLED, 1920x1080 piksel çözünürlükte 441 ppi,
ClearBlack display, Corning Gorilla Glass 3İşlemciQualcomm Snapdragon 800 MSM8974
4 Çekirdek 2.2 GHz Adreno 330Ram Kapasitesi2 GB RamKameraArkada 20 megapiksel 4992 x 3744 piksel, autofocus, LED flash,
1/2.5'' sensör, Full HD 30 kare/saniye video çekim
Önde 1.2 megapiksel kamera HD kayıtHafıza 32 GBHafıza KartıYokPil Kapasitesi2420 Mahİşletim SistemiWindows Phone 8.1Boyutlar137 mm boy, 71 mm genişlik, 9,8 mm kalınlıkAğırlık167 gramTasarım

Tüm üst düzey Lumia telefonlarda kullanılan ClearBlack ekran telefonun sanki çerçevesiz bir tasarıma sahip olduğu izlenimini oluşturmaktadır. Alüminyum alaşımlı yan çerçeveler ise premium kalite hissiyatını bizlerde uyandırdı. Nokia, Lumia 930'un arka kısmında ise polikarbon bir yapı kullanarak elde tutma hissiyatını oldukça kuvvetlendirdiğini görüyoruz.

Polikarbon bu yapının alüminyum çerçeve ve ClearBlack ekran ile mükemmel bir uyum içinde olduğunu söylemek sanırız yanlış olmayacaktır.

Lumia 930'un tasarımına ait fotoğrafları aşağıdan inceleyebilrisiniz.



Ekran

Nokia'nın Lumia 930'da 1920x1080p çözünürlükte AMOLED bir ekran kullandığını görmekteyiz. Ekranın daha küçük boyutta olmasından dolayı tüm Lumia telefonlar içinde ki en yüksek ppi değerine (441 ppi) Lumia 930'un ulaştığını görüyoruz. Lumia 930'un ekranı kendi sınıfı içinde ki telefonlar arasında ki en iyi ekranlardan biri değil ama 5 inç Windows Phone bir telefon arıyorsanız ekran parlaklığı ve kalitesi sizi oldukça tatmin edecektir.

Windows Phone işletim sisteminin problemlerinden dolayı mkv dosyalarını oynatmak halen büyük bir sorun. Bu işletim sisteminin koşu bandı gibi yerinde saymasının tek sebebi ise halen doğru düzgün çalışan bir media player'ının olmamasıdır.

Arayüz

Nokia Lumia 930 Windows Phone 8.1 işletim sistmei ile kutudan çıkıyor. Bu son güncleleme ile Windows Phone ekosisteminin Android ve iOS platformuna biraz daha yaklaştığına şahit olmaktayız. Özellikle bildirim ekranının artık tam olarak kullanılabilmesi Android ve iOS platformundan bu ekosisteme geçiş yapanlar için büyük bir kolaylık sağlayacağını düşünüyoruz.

Lumia 930'un Windows Phone 8.1 ile gelmesi kullanıcılar için oldukça güzelken Nokia'nın telefon ile ilgili sunduğu program ve servis fazlalığı bu ekosisteme aşina olmayanların resmen başını döndürebilir. Nokia'nın Müzik, Maps ve Kamera uygulamalarının oldukça gelişmiş olduğunu görmekteyiz.


Kamera

Nokia Lumia 930'da Carl Zeiss tqarafından üretilen 20 megapiksellik bir kamera sensörü kullanıyor. Kameranın yanında doğal ışık verebilmesi için çift LED flaş kullanıldığını görmekteyiz. Kamera arayüzü Lumia 1020 ve Lumia 1520'den alıştığımız bir şekilde bizleri karşılıyor. En ince detaya kadar kamera özelliklerini buradan ayarlayabiliyoruz.

İşte kamera aryüzüne ait görseller.

Lumia 930 ile çektiğimiz fotoğrafalara ve orijinal hllerine aşağıdan ulaşabilirsiniz. Fotoğrafların üstüne tıklayarak orijinal hallere ulaşabilirsiniz.


Performans ve Pil

Nokia Lumia 930 Windows Phone ekosisteminde ki en güçlü 2 telefondan birisi. Aynı donanımın Lumia 1520'de olduğunu da hatırlattıktan sonra şunu belirtmekte fayda görüyoıruz. Windows Phone işletim sistemi arayüz olarak en tepedeki telefonda da en altta ki telefonda da tek kelimeyle kusursuz çalışıyor. Telefonun oyun performansı ise oldukça yeterli. Windows Phone işletim sistemi halen bu konuda yetersiz olsa da biz telefona Asphalt 8 ve Six Guns oyunlarını kurarak testler yaptık. Bu oyunlar bu telefonda açıkçası bir el konsolu kadar rahat oynanıyor ve telefon kesinlikle çok fazla ısınmıyor. Lumia 930 ile Windows Phone markette satılan tüm oyunları en üst detay seviyesinde rahatlıkla oynayabilirsiniz.

Performans anlamında web browser oldukça akıcı çalışıyor. SunSpider 1.0.2 testinden 553 puan almayı başaran Lumia 930'dan açıkçası biraz daha performanslı olmasını bekliyorduk. Lakin aynı fiyat segmentinde ki amiral gemisi telefonları düşününce Lumia 930'un biraz geride kaldığını söylemek gerekiyor. Kısacası Android ekosisteminin 64 bitli yonga setlerine geçiş yaptığı bu dönemde Nokia'nın 2 yıl önce kullanılan işlemciler ile telefon yapmasını analamak şirket dışından birisi olarak neredeyse imkansız.

Pil konusunda Lumia 930'un oldukça iyi bir performans sergilediğini söylemeliyiz. Tek şarj ile 2 güne varan batarya ömrünün günümüz akıllı telefonlarından daha ilerde olduğunu gördük. Batarya süresinin tabi ki günlük kullanım ile doğru orantılı olduğunu hemen belirtelim ama biz telefonu kullandığımız süre boyunca geceleri şarj etmeden ertesi günde telefonu rahatlıkla kullanabildik.

Sonuç:

Nokia markasıyla çıkan son telefonlardan birisi olan Lumia 930 hem şık hemde performanslı bir Windows Phone telefonu. Windows Phone işletim sistmeinin halen çok eksiği olduğunu belirtelim. Bu da bu telefonun en zayıf tarafı. Kamera odaklı telefonlarda tüm dünyanın severek kullandığı Instagram programının bile halen Beta sürümünde olmasını birçok kullanıcı kabullenmiyor ve Windows Phone telefonlardan korkuyor.

Microsoft işi sadece Nokia'yı satın almayla bitmiyor. 3.parti geliştiricilere hem maddi hemde yazılımsal destek sunarak; Microsoft bu ve buna benzer telefonlarının daha fazla kullanıcıya ulaşmasını mutlaka sağlamalı. Lumia 930, Lumia 1520 ve özellikle Lumia 1020'nin Android işletim sistemli versiyonlarının olduğunu düşünebiliyor musunuz?

İncelemenin hazırlandığı tarih itibariyle Lumia 930'un 1750 ile 1840 TL arasında piyasadan bulunabildiğine sahit oluyoruz. Bu fiyat politikasının da doğruluğunu anlamak yine şirket dışından birisi olarak pek mümkün görünmyor. Aynı fiyat segmentinde farklı Android telefonlar kullanıcıların kafasını ciddi oranda karıştırabilir.

Nereden bakılırsa bakılsın; Lumia 930 hem tasarımı hem de malzeme kalitesiyle öne çıkan bir telefon. İyi kameralı ve Windows Phone bir telefon almayı düşünüyorsanız Lumia 930'a bakmadan asla karar vermeyin deriz.

Volkan MANAV



KAYNAK : Teknolojioku.com - Nokia Lumia 930'u inceliyoruz

Dünyanın terk edilmiş en güzel yerleri

Diğer Haberler

  1. Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması’na başvurular devam ediyor
  2. “Çip Tasarım Yarışması” bu yıl üçüncü kez düzenleniyor
  3. NASA’da Türk imzası atmak için çalışıyorlar
  4. Tl İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Tl İşareti Nasıl Yapılır?
  5. Küçüktür İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Küçüktür İşareti Nasıl Yapılır?
  6. Çift Yarık Deneyi Nedir? Çift Yarık Deneyi Ne Zaman Yapıldı, Bize Ne Anlatıyor?
  7. Cgı Nedir, Açılımı Ne Demek? Sinemada Cgı Ne İşe Yarar?
  8. Car Play Nedir, Ne İşe Yarar? Car Play Nasıl Kullanılır?
  9. Antimalware Service Executable Nedir, Neden Olur? Antimalware Service Executable Kapatılmalı Mı?
  10. Amper Nedir, Ne İşe Yarar? Amper Formulü, Birimi Nedir?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.