İşte geleceğin telefonları
Gözlüksüz 3D, TV’den sonra ‘cep’e girdi, tablette rekabet kızıştı, Sony sürprizle geliyor...
CEP telefonu üreticileri, GSM operatörleri ve uygulama geliştiricilerinin buluştuğu Mobil Dünya Kongresi Barselona’da başladı. Kongreyi 55 bin kişinin ziyaret etmesi ve 225 milyon euroluk iş hacminin yaratılması bekleniyor. 1.300 firmanın katıldığı kongrenin yıldızları Sony’nin Playstation cep telefonu, LG’nin gözlüksüz 3D cep telefonu ve tablet bilgisayarlar.
DÜNYA GSM Birliği (GSMA) tarafından bu yıl 16’ncısı düzenlenen Mobile World Congress (MWC-Mobil Dünya Kongresi) dün Barselona’da kapılarını açtı.
Cep telefonu üreticileri, GSM operatörleri ve uygulama geliştiricilerinin buluştuğu kongreyi 55 bin kişinin ziyaret etmesi ve 225 milyon euroluk iş hacminin yaratılması bekleniyor. 1.300 firmanın ürün ve teknolojilerini sergilediği kongrenin yıldızları ise oyun konsoluyla cep telefonunu birleştiren Sony’nin Playstation cep telefonu, LG’nin üç boyut (3D) ekranlı cep telefonu, tablet bilgisayarlar olacak.
Türkiye’den de aralarında Türk Telekom Grubu şirketlerinden Argela, Turkcell Teknoloji, Defne gibi firmaların da katıldığı kongre 17 Şubat’ta sona erecek. GSMA Pazarlama Direktörü Michael O’Hara, 2011 yılının mobil internet için patlama yılı olacağını vurguladı.
Güney Kore, baz istasyonu sayısını azaltan Femtocell’i Argela’dan alacak
Türk Telekom Grup şirketlerinden Argela’nın geliştirdiği ve genişbant internet bağlantısı üzerinden iletişim sağlayan Femtocell teknolojisi, dünyanın en hızlı internet ağına sahip olan Güney Kore’ye girmeye hazırlanıyor.
Argela Genel Müdürü Bülent Kaytaz, kablosuz modemlerin onda biri oranında enerji kullanan Femtocell teknolojisi ile şehirlerde kurulacak olan baz istasyonu sayısının azaltılabildiğini belirterek, “Geliştirdiğimiz sistemi, South Corea Telecom ile hayata geçirmek üzereyiz. Kore’de düzenlenen ihalede son 3 firmalık kısa listeye kaldık” dedi.
Mart ayında sitemin testlerinin yapılacağını ve bu testi geçmeleri durumunda Femtocell’i ilk olarak Kore’de hayata geçireceklerinin altını çizen Kaytaz, “Güney Kore’ye Türkiye’den teknoloji ihraç etmek büyük bir olay olacak” diye konuştu. Femtocell’i Türkiye’de de hayata geçirmek için Avea ile çalıştıklarını anlatan Kaytaz, “Evdeki aydınlatmayı bile bu sistemle Wi-Fi üzerinden kontrol edebileceksiniz” dedi.
Wirofon’un 7 yıl önce geliştirmelerine karşın, ancak 2 yıl önce hayata geçebildiğini belirten Bülent Kaytaz, şunları söyledi:
“Femtocell’i de geliştireli birkaç yıl oldu. Ancak, regülasyonla ilgili sorunlar henüz halledilemedi. Femtocell, bir ADSL kutusu mu yoksa evde bir baz istasyonu mu olarak değerlendirileceği, henüz belli değil. Bir de vergi sorunu var. Biz hazırız, bu sorunlar halledilir halledilmez, sistemi faaliyete sokabiliriz. Femtocell, okul ve cami gibi yerlerde kullanılan jammer’ların yerine geçebilir.”
Çift çekirdekli internet canavarı
Samsung’un iPhone’a rakip olarak çıkardığı Galaxy S serisinin “2” numaralı modeli fuarda sergileniyor. Android 2.3 işletim sistemi üzerinde çalışan telefon 4.3 in boyutunda ekrana sahip ve yüksek tanımlı HD görüntü desteğiyle geliyor. Firmanın akıllı cep pazarındaki amiral gemisi olan serinin yeni ürünü hızlı işlemci ile programlar arası geçişte kullanıcılara iyi bir performans sunuyor.
Nokia’dan geri dönüşümlü ürünler
Barselona’daki fuarda Nokia ile Microsoft arasında yapılan stratejik işbirliğinin ardından ürünlerden detaylar sızmaya başladı. Konsept ürünler aracılığıyla Nokia’nın Microsoft’un mobil işletim sistemi Windows Mobile 7 platformu üzerinde çalışan modeli sergilendi. Geri dönüşümlü plastik malzemelerden tasarlanan ürün, alt bölümdeki tek tuşla kontrol ediliyor.
Oyunla cep, Xperia Play’de birleşti
SONY’NİN PlayStation Phone olarak adlandırdığı Xperia Play, Mart’ta Avrupa ve Asya’da satışa sunulacak. Cihaz, Android 2.3 işletim sistemli. 4 inç dokunmatik ekran, iki analog dokunmatik pad ve iki düğmesi bulunuyor. Akıllı telefonun 425 saat bekleme, 335 dakika oyun oynama, 500 dakika konuşma süresi var.