Şampiy10
Magazin
Gündem

iPhone’un yüzü tamamen değişti daha ‘havalı’ oldu

Apple bugün iPhone ve iPad’ler için tam bir yenilenmeye gidiyor

ABONE OL
UĞUR KOÇBAŞ / VATAN DIŞ HABERLER

Apple iPhone ve iPad’ler için tam bir yenilenmeye gitti. iOS işletim sisteminin 7’nci versiyonu tüm dünyaya dün tanıtıldı. iPhone ve iPad’lerin karmaşık renkli görüntüsü yerini köşeli ve sade bir görüntüye bıraktı. Radyo başta olmak üzere birçok yeni özellik eklendi...

Teknoloji dünyasının kalbi dün San Francisco’daki Worldwide Developers Conference’da (WWDC) attı. Steve Jobs’un ölümünden sonra sendelemeye başlayan Apple’ın iPhone 5’te olduğu gibi ‘sadece boy uzatıp inceltme’ yöntemiyle yenilenme çabası Apple fanlarını hiç de tatmin etmemişti. Apple, beklentileri karşılamak için yazılım ekibini tamamen yeniledi ve başlarına da genç yaşına rağmen tasarım ustası olarak anılan Jonathan Ive’ı getirdi. Ive’ın ilk işi iOS sistemindeki ‘karmaşıklığa’ çare bulmak oldu. Not defterinin sarı zemini ile oyun merkezinin yeşili, takvim ve mesaj uygulamalarıyla tamamen zıt bir görüntü veriyordu. Yeni iOS 7 tüm bunları ortadan kaldırdı. iPhone ve iPad sade ancak çok elegan bir görüntüye kavuştu. Yeni sistem renk uyumunun sağlandığı, gereksiz gölge ve görüntü efektlerinin ortadan kaybolduğu bir tasarıma sahip. Buna ‘köşeli’ (flat) tasarım adı verildi. Tabi iOS 7 sadece görüntüden ibaret değil. İçerikte de çok önemli değişiklikler geliyor.

Film izlerken de tweet atılacak!

Apple’ın sadece bu yeni konferansta tanıtacağı cihazlar ve iOS 7 için 16 ayrı patent satın alması beklentileri çok yükseltmişti. Dün tanıtılan yeni özellikler bu beklentileri karşılamışa benziyor ki Apple CEO’su Tim Cook tanıtımın hemen ardından ayakta alkışlandı. İşte Ios 7’nin getirdiği yenilikler:

- Takvim, Mail, Mesajlaşma başta olmak üzere tüm temel aplikasyonlar beyaz zemin ve elegan bir görünüme sahip oldu.

- Ios 7’nin en büyük sürprizi iTunes Radio adı verilen radyo servisi oldu.

- Tuş kilidi yine aynı mantıkla kaydırmalı ancak o da tamamen yenilendi.

- iCloud bulut uygulaması çok daha işlevsel hale getirildi.

- İlk iPhone’dan bu yana çok değişmeyen hava durumu uygulaması Android’deki gibi daha detaylı hale getirildi animasyonlarla süslendi.

- Google ve Android’in de rakip olduğu ‘Siri’nin çok daha gelişmiş bir versiyonu Ios 7’de yer alıyor. Siri artık daha ‘insansı’ konuşacak.

- Dosya paylaşımı sonunda iPhone ve iPad’e de geldi. AirDrop programı bunun için geliştirildi ve iOS 7’ye entegre edildi.

- Çoklu uygulama (Multitasking) sistemi baştan aşağı yenilendi. Örneğin şu an mümkün olmayan bir film izlerken tweet atmak iOS 7 ile mümkün olabilecek. Birden fazla pencere aynı anda açılabilecek. Tek bir hareketle pencereler arasında geçiş yapılabiliyor.

- İkonlarda ve aplikasyonların içindeki efektler ve gölgelerin kaldırılmasıyla pil tasarrufu sağlandı.

- Kontrol merkezi adı verilen yeni bir aplikasyonla wifi’ye bağlanma, flaş ışığını yakma gibi çok kullanılanlara en kısa yoldan erişim sağlandı.

- Safari tamamen yenilendi. Yeni ve çok şık bir arayüze sahip olan Safari ile parmak hareketleriyle internette sörf zevki çok daha kolay hale getirildi.

- Apple’ın oyun merkezi tamamen yenilendi. Çok daha işlevsel hale getirildi.

- iOS 7’nin fotoğraf aplikasyonu Instagram’ı bile gölgede bırakacak filtreler içeriyor.

iOS 7’yi nasıl yükleyeceksiniz?

iOS 7’nin Apple CEO’su Tim Cook tarafından tanıtılmasından hemen sonra ilk Beta (deneme) sürümü ürün geliştiricilere yani bilgisayar programcılarına sunuldu ve test etmeleri istendi. Ancak programcı olmasanız dahi bir yöntemle BETA 1 sürümünü iPhone ve iPad’inize yüklemeniz mümkün. Bunun için Apple’a cihazınızı ‘program geliştiricisi’ olarak kayıt ettirmeniz gerekiyor. Apple’ın resmi sitesinde bunun için istenen ücret 99 dolar. Ancak -benim de yaptığım gibi- internette birçok siteden cihazının UDID numarası ile çok daha ucuza (5-10 dolar) bu kaydı yapabilmeniz mümkün. Aksi halde Beta sürümünü yükleme şansınız yok ve Eylül-Ekim aylarına kadar Apple’ın son kullanıcılar için çıkaracağı resmi iOS 7 işletim sistemini beklemeniz gerekecek.

Diğer Haberler

  1. Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması’na başvurular devam ediyor
  2. “Çip Tasarım Yarışması” bu yıl üçüncü kez düzenleniyor
  3. NASA’da Türk imzası atmak için çalışıyorlar
  4. Tl İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Tl İşareti Nasıl Yapılır?
  5. Küçüktür İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Küçüktür İşareti Nasıl Yapılır?
  6. Çift Yarık Deneyi Nedir? Çift Yarık Deneyi Ne Zaman Yapıldı, Bize Ne Anlatıyor?
  7. Cgı Nedir, Açılımı Ne Demek? Sinemada Cgı Ne İşe Yarar?
  8. Car Play Nedir, Ne İşe Yarar? Car Play Nasıl Kullanılır?
  9. Antimalware Service Executable Nedir, Neden Olur? Antimalware Service Executable Kapatılmalı Mı?
  10. Amper Nedir, Ne İşe Yarar? Amper Formulü, Birimi Nedir?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.