Şampiy10
Magazin
Gündem

Fotoğraflarınızı dijital ortamda saklayın!

Yıllar öncesinden kalan eski fotoğrafları çekmeceden çıkartın... Hepsini dijital ortama aktarıyoruz!

ABONE OL
Vatan Haber

Dijital fotoğraflar artık hayatımızın bir parçası. Ancak çoğumuz, bir köşede basılmış fotoğraflardan oluşan albümleri var. Bu eski ama değerli fotoğrafların hasar görmesi çok kolay olduğu gibi, onları tekrar oluşturmanız da mümkün olmayabilir. Peki, biraz zaman ayırarak fotoğraflarınızı dijital ortama yedeklemeye ne dersiniz? Üstelik küçük hasarları resim düzenleme yazılımlarıyla gidermeniz de mümkün.

Fotoğraflarınızı tarayıp hasarı giderdikten sonra, onları dilediğiniz gibi, tarihe, konuma veya etkinliğe göre organize edebilirsiniz. Bunun ardından fotoğraflarınızı saklayacağınız yeri seçmelisiniz. Birkaç yedek bulundurmanızda fayda var. Biz, harici bir disk ve Flickr gibi çevrimiçi bir hizmet kullanmanızı öneriyoruz.

1. Temizlik

Fotoğrafları taramadan önce onları kuru bir mikrofiber bez parçasıyla silin ve tozlardan kurtulun. Parmak izi bırakmamak için fotoğrafları sadece kenarlarından tutun.

Başlamadan önce tarayıcınızı da temizleyin. Aynı mikrofiber bezi tarayıcınızın cam yüzeyini temizlemek için kullanabilirsiniz. Burada çok az miktarda cam temizleyicisi kullanabilirsiniz.
2. Taramaya başlayın
Şimdi ilk fotoğrafı dikkatlice tarayıcı yatağına yerleştirin. Doğru yönün hangisi olduğunu gösteren okları camın hemen dışında göreceksiniz. Çoğu tarayıcı, fotoğraf taramaya yönelik işlevlerle geliyor; böyle bir işlev varsa kullanın.
Mümkün olan en yüksek çözünürlüğü seçmenizde fayda var. En az 300dpi'yi, fotoğrafları ilerde bastırmayı düşünüyorsanız daha yüksek bir çözünürlüğü seçin.
3. Onarmaya hazırlanın
Windows mağazasında birçok fotoğraf düzenleme aracı bulmanız mümkün, ancak bunların çoğu dijital kameralarla çekilmiş fotoğraflar için tasarlanmış. Bu yüzden biraz daha güçlü (ancak yine de ücretsiz) bir araç olan GIMP'i kullanacağız.
Kullanımı Photoshop Express kadar basit olmayabilir, ancak çok daha iyi sonuçlar alacaksınız.
4. GIMP'i indirin
Fotoğraflarınızı taradıktan sonra GIMP'in web sitesine gidin ve turuncu "İndir" düğmesine tıklayın, ardından direkt olarak indirme seçeneğine tıklayın. Dosya büyük olduğundan (92MB) indirmeniz biraz zaman alabilir.
Kurulum dosyasını indirdikten sonra çalıştırın ve bilgisayarınızda değişiklik yapmasına izin verin. İngilizce (English) dilini onayladıktan sonra Install düğmesine tıklayın. Kurulum İngilizce olsa da yazılımın Türkçe dil seçeneği bulunuyor.
5. Döndürün ve yaklaştırın
Dosya > Aç üzerine tıklayın ve taradığınız fotoğrafı seçin. Fotoğraf doğru yönde görünmüyorsa, Görüntü > Döndür yolunu izleyerek saat yönünde veya ters yönde döndürün.
Daha iyi bir görüntü elde etmek için fotoğrafa yaklaşabilirsiniz. Bunun için GIMP penceresinin sağ altından tutarak ana pencereyi genişletin. Yakınlaşmak için Ctrl tuşunda basılı tutun ve farenin tekerliğini çevirin.
6. Çizikleri iyileştirin
Taradığınız fotoğrafta çizikler varsa, bunları kolayca düzeltebilirsiniz. Çizikli alana yaklaşın ve H tuşuna basarak İyileştirme aracını etkin hale getirin. Şimdi fare okunu çizikle aynı renge ve yüzeye sahip olan bir bölgeye getirin, Ctrl'de basılı tutarak tıklayın.
GIMP, seçtiğiniz alanı bir tür fırça gibi kullanarak çiziğin üzerini boyamanızı sağlayacak.
7. Küçük rötuşlar
Şimdi İyileştirme aracını çiziğin üzerine tıklayın ve çiziği ortadan kaldırın. Yanlışlıkla doğal görünmeyen çizgiler oluşturmanız mümkün, bu yüzden çiziği tek bir çizgiyle ortadan kaldırmak yerine, birden fazla yama oluşturmayı deneyin.
Ara sıra Ctrl'de tutup farklı bir yer seçerek daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
8. Sürtünme izlerini kaldırın
Fotoğrafınızda yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi rengi atmış bölgeler varsa, bunu da İyileştirme işleviyle giderebilirsiniz. Tabi bu alanın çok detaylı olmaması gerekiyor. Alan genişse, daha geniş bir fırça seçin.
Bunun için araç seçenekleri altındaki (solda) "Boyut" kısmını bulun ve buradan daha büyük bir fırça seçin.
9. Tonları düzenleyin
"Eğriler" aracıyla fotoğrafınızdaki tonları ayarlayabilirsiniz. Renkler menüsünden Eğriler seçeneğine tıkayın ve fotoğrafınızın detaylarını artıran değişiklikler yapmaya çalışın. Örneğin fotoğrafınız aşırı ışıklı görünüyorsa, parlak alanlarda daha fazla detayın görünmesi için çizgiyi tutup farklı yerlere sürüklemeyi deneyin.
İşiniz bittiğinde Dosya > Dışa aktar seçeneğine tıklayın ve fotoğrafı yüksek kaliteli bir JPG olarak kaydedin.
10. Çevrimiçi arşivleyin
Sıra sonunda fotoğraflarınızı arşivlemeye geldi. Flickr size binlerce fotoğrafı rahatça saklayabileceğiniz 1 terabaytlık boş alan sunuyor. Yahoo hesabınız varsa oturum açın veya yeni bir hesap oluşturun.
Hesabınıza giriş yaptıktan sonra fotoğrafları Dosya Gezgini'nden Flickr'e sürükleyebilirsiniz. Fotoğrafları düzenli bir biçimde saklamak için her birine bir açıklama yazabilirsiniz.
Kaynak: Chip.com.tr

Diğer Haberler

  1. Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması’na başvurular devam ediyor
  2. “Çip Tasarım Yarışması” bu yıl üçüncü kez düzenleniyor
  3. NASA’da Türk imzası atmak için çalışıyorlar
  4. Tl İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Tl İşareti Nasıl Yapılır?
  5. Küçüktür İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Küçüktür İşareti Nasıl Yapılır?
  6. Çift Yarık Deneyi Nedir? Çift Yarık Deneyi Ne Zaman Yapıldı, Bize Ne Anlatıyor?
  7. Cgı Nedir, Açılımı Ne Demek? Sinemada Cgı Ne İşe Yarar?
  8. Car Play Nedir, Ne İşe Yarar? Car Play Nasıl Kullanılır?
  9. Antimalware Service Executable Nedir, Neden Olur? Antimalware Service Executable Kapatılmalı Mı?
  10. Amper Nedir, Ne İşe Yarar? Amper Formulü, Birimi Nedir?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.