Şampiy10
Magazin
Gündem

En iyi tablet hangisi? Okumadan tablet almayın!

İşte size, ihtiyacınıza göre en iyi tablet nasıl alınır?

ABONE OL
Vatan Haber

Şu zamandaki tablet piyasası oldukça genişlemiş durumda . Tablet almaya karar verip bir türlü seçim yapamıyorsanız aşağıda yazdıklarımızı okumalısınız .

İlk seçiminiz iPad’den yana olmalı . Çünkü en yüksek performansa sahip tablet o . Ayrıca sayılamayacak kadar yazılım seçeneği , uygulamalar , oyunlar , videolar ve müzikler .

Eğer maddiyat sizin için önemliyse ve çok basit küçük bir seçim yapmak isterseniz Nexus 7 size uygun olabilir . Performans , rahat kullanım ve Jelly Bean desteği ile güçlü bir Android Tablet işinizi görebilir .



Kararınızı daha da kolaylaştıracak birkaç inceleme daha yapalım .

İhtiyaçlarınızı Belirleyin

Tablet almadan önce kendinize sormanız gereken şey "Ne için kullanmayı planlıyorum?" . Bu iş olabilir , eğlence olabilir , gündemi takip etmek için olabilir . Ya da bilgisayarınızın yerine kullanmak istiyor da olabilirsiniz . Veya seyahatlerde film izlemek , Tv olarak kullanmak da planlarınız arasında olabilir . Biraz da teknik özelliklere değinirsek , sabit bir Internet’e erişim , depolama kapasitesinin yüksek olması ya da HDMI özelliği de istiyor olabilirsiniz .




Fiyat Her Şey Değildir

Bir tabletin pahalı olması , onun yüksek kalite olduğunu göstermez . Bunu her cihaz için söyleyebiliriz . Örneğin bir iPad’den alacağınız teknik performansı , Amazon’nun KindleFire HD tableti de sunabilir ucuz olmasına rağmen . Tekrardan Apple iPad’i ele alırsak ; pahalılığını tam olarak teknik kalitesine borçlu olduğu söylenemez . Hatta tam olarak bir HDMI veya depolama genişletme desteği bile olduğu söylenemez .

Fakat Apple tabletlerin pahalı olma ve dünya lideri konumunda olma sebeplerinden birkaçını söylersek bunlar ; inanılmaz uygulama imkanı , ince tasarım ve zarif arayüz ve sağlam bir ekosistem anlayışı . Tablet fiyatını görmezden gelip , başka şeylerle yaklaşın .

Üretici Markaya Önem Verin

Üretici marka tablet seçiminde önemli bir konumdadır . Üretici güvenilir bir marka olmalıdır , yoksa herhangi bir sorun çıktığında bu sorunu çözmek için çok fazla uğraşabilirsiniz .

Tabletlerdeki versiyonların son ve güncel olmasına dikkat edin . Örneğin Android bir tablet alacaksanız Asus ve Motorola bu konuda iyi , fakat Samsung’un öyle olduğu söylenemez . Üretici markaların tabletlerindeki ünlerini iyice araştırın .





Tablet Boyutları

7 inç ( Küçük )

Bu tabletler 7x8 inç boyutlarında olurlar . Büyük tabletlere oranla fiyatları daha düşük olabilir ve güç kullanımı da büyüklüğünden dolayı daha düşük olur . Küçük tabletlerin avantajı tabi ki de küçük olmasıdır . Bu boyutlardaki bir tableti tek elinizle kullanabilir , çantanızda ve hatta bazı modellere göre cebinizde bile taşıyabilirsiniz .



Bu boyuttaki bir tableti sınırlı alanlarda bile tek elle kullanabilirsiniz , bu açıdan çok kullanışlı bir cihaz hâline gelebilir . Ayrıca küçük boyutundan dolayı daha elverişli bir e-kitap okuyucu konumundadır . Büyük ve yüksek potansiyel bir tablete ihtiyacınız yoksa, 7 inç tabletler size uygun olabilir .



8.9 - 10.1 inç ( Orta )

8.9 - 10.1 inç aralığındaki boyutlara sahip bir tablet orta boy ekran ve yüksek çözünürlük artısıyla size daha uygun olabilir . Özellikle film izlemek için en iyi seçim diyebiliriz . Ve oyunlar için de keyif verici bir cihaz olabilir .



Bu tarz orta boy tabletler daha hızlı işlemcilere sahip olurlar . Biraz daha büyük olan ekranları size daha değişik tecrübelere kazandırabilir . Film ve Tv izlerken daha sürükleyici bir seyir , oyun oynarken de daha yüksek bir performans almanız mümkün .

Özetlersek kitap kurduysanız 7 inç , oyun ve film tutkunuysanız orta boy tablet öneriyorum .



10.1 inç’ten Daha Büyük Tabletler ( Büyük )

Bu boyutlardaki tabletler piyasada çok fazla bulunmuyor . Fakat bu kriteri sağlayacak birçok Windows 8 tablet yolda gibi gözüküyor . Büyük boyutları ve klavyeye sahip olmaları sebebiyle üreticileri bu tarz tabletler bir isim bile bulmuş durumda ; \"Hybrids(Melez)\" . Taşınabilir ve dokunmatik ekranlı oluşları , bilgisayar işletim sistemi tarzında Windows 8 sisteme sahip olmaları ve işlemci hızları bu ismin verilmesindeki önemli nedenlerden birkaçı gibi duruyor . Tabi bu tabletlerin fiyatlarının ne olacağı da meçhul .





Püf Noktalar

İşlemciler

Apple A6X

Şu anki mevcut piyasada bulunan en hızlı işlemci 4.nesil iPad’de bulunuyor . Android benzerlerinin yanında , A6X uygulamaları yüklemede en hızlı görünüyor . Oyunlardaki performansı da tartışılamaz derecede en üst seviyede . Bu işlemciyi istediğiniz bir tablet işlemcisiyle karşılaştırın , A6X üstün çıkacaktır .

Nvidia Tegra 3

Nvidia’in amiral gemisi , 4 çekirdekli kompleks tasarıma sahip ve oyunlarda hızlı bir performans alabilmenizi sağlıyor . Hatta bazı oyunlar Tegra 3 desteğiyle birlikte çıkıyor ve grafiksel işlemleri için Tegra 3’e ihtiyaçları var . Ayrıca Tegra 3 vSMP teknolojisi ile pasif çekirdekleri kapatarak güç konusunda tasarrufta da bulunabiliyor . Ekstra bir çekirdeğe sahip işlemci , kapattığı 4 çekirdeği yerine onu aktif konuma sokuyor ve sadece arka planda çalışan uygulamalar açık kalıyor . Böylece şarj konusundaki sıkıntılarınız son bulabilir .





Samsung Exynos

Samsung’un patentli Exynos işlemcileri , piyasadaki diğer işlemcilere göre hızlı ve yüksek bir rakip konumunda . Hatta bazen Tegra 3’ten bile yüksek performans aldığı oluyor .

Son çıkan dört çekirdekli Exynos 5250 ; oyun performansı olarak Tegra 3’e fark atıyor ve Nexus 10 için de başarılı , hızlı bir işlemci .

Qualcomm Snapdragon 4

Şu anda çok az sayıda tablet üzerinde çalışan çift çekirdekli bir işlemci sunuyor . Lenovo tablet üzerinde test edilen performansıyla da Tegra 3’ü geride bıraktığı bir gerçek .

Ekran Kalitesi

Herkes Tablet seçimi yaparken ekranı fazlasıyla inceler . Daha parlak , daha keskin görünümlü bir ekran herkesin hoşuna gidecektir . Bunu belirleyen şeyler ise ; ekran çözünürlüğü ve panel tipidir . Şu anki piyasada en iyi ekran Nexus 10’da bulunuyor . 2560x1600 piksel ile Nexus 10 , 2048x1536 piksele sahip ekranıyla iPad’i geride bırakmışa benziyor .





Panel Tipi , ekrandaki imgelerin kalitelerinin her açıdan korunması ve ekranın parlaklığının üst seviyede olması açısından önemlidir . Ayrıca renklerin nasıl canlı ve doğru olacağı da panel tipiyle alakalı bir durumdur .

Bir tablet seçerken ekranın In-Plane Switching (IPS) veya Plane Line Switching (PLS) olmasına dikkat edin . Kalite bakımından bu özellikler birçok şeyi değiştirecektir .

İşletim Sistemi ve Yazılım Platformu

iOS , Apple’ın mobilin cihazları için güçlü bir işletim sistemi olmuştur . Ayrıca devasa uygulama kataloğu , basit kullanımı ve kullanıcı dostu arayüzü de kendine artılar sağlamıştır .

Android, iOS kadar uygulama avantajı sunmasa da , Andorid son zamanlarda birçok gelişme göstermiştir . Özellikle medya ekosistemiyle , TV şovları , Film , Oyunlar , Dergiler ile kaliteli gelişmeler elde etmiştir . Android’in son sürümü Jelly Bean ise şu an için sadece Nexus 10’da mevcut .





Windows 8/RT

Windows 8 zarif ve güçlü bir kullanıcı arayüzü sunuyor . Ayrıca sistemin dahili müzik akış hizmeti , TV şovları ve filmler için büyük bir desteği bulunuyor . Yine de piyasada tutunup kendini üst sıralara çıkarması için daha birçok yol katetmesi ve uygulama sayısını artırıp dergi ve kitap platformlarında kendini geliştirmesi gerekiyor .





Amazon


Sadece Kindle Fire tabletinde bulunan işletim sistemi , atlıkarınca tabanlı bir arayüze sahip olması ve diğer tabletlere oranla kitap konusunda üst düzey bir hizmet sunması gibi özelliklere sahip . Ayrıca meclis üyelerine ücretsiz video kataloğu ve kitapların ödünç alındığı kütüphaneye ise ücretsiz erişim imkanı veriyor . Yine de Android ve iOS’daki uygulama imkanlarını Amazon’da bulamazsınız .

Depolama

Tablette bulunan kişisel içerik herkes için önemlidir . Müzik , film , oyun , uygulamalar vb. Tabi ne kadar içerik o kadar depolama kapasitesine ihtiyaç duyarsınız . Depolama için kapasiteyi ne kadar artırmak isterseniz fiyatta o oranda artacaktır .

Bazı tabletler microSD kartlar ile depolama kapasitenizi artırma imkanı verebilir . Fakat burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var . Bazı işletim sistemleri o hafızaların %20lik kısımlarını kendilerine ayırıp sizden çalabilirler .





Dizayn

Bir tablet alırken teknik detaylar kadar , görünüşüne ve nasıl dizayn edildiğine de dikkat ederiz . Elimize tam oturmasını , dengeli olmasını , ağır ya da hafif oluşunu kendimizce test ederiz . Dikkat etmemiz gereken en önemli özellikler bunlardır .

Tabletinizi satın almadan önce kontrol etme şansınız olursa eğer , kenarlarının keskinliğine iyice bakmanızı tavsiye ediyorum . Küçük bir çocuğunuz varsa bu tehlike teşkil edebilir . Tabletin içindeki donanımında yerleştirilmesine göre denge konumu değişebilir .

Tableti her yönden elinize alıp bunu da kontrol etmeniz sizin için faydalı olabilir . Tabi ki inceliği de önemli unsurlardan biridir .




KAYNAK : Teknolojioku.com - En iyi tablet hangisi? Okumadan tablet almayın!

Diğer Haberler

  1. Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması’na başvurular devam ediyor
  2. “Çip Tasarım Yarışması” bu yıl üçüncü kez düzenleniyor
  3. NASA’da Türk imzası atmak için çalışıyorlar
  4. Tl İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Tl İşareti Nasıl Yapılır?
  5. Küçüktür İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Küçüktür İşareti Nasıl Yapılır?
  6. Çift Yarık Deneyi Nedir? Çift Yarık Deneyi Ne Zaman Yapıldı, Bize Ne Anlatıyor?
  7. Cgı Nedir, Açılımı Ne Demek? Sinemada Cgı Ne İşe Yarar?
  8. Car Play Nedir, Ne İşe Yarar? Car Play Nasıl Kullanılır?
  9. Antimalware Service Executable Nedir, Neden Olur? Antimalware Service Executable Kapatılmalı Mı?
  10. Amper Nedir, Ne İşe Yarar? Amper Formulü, Birimi Nedir?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.