Bulut Bilişim'e yerli çözüm
.
Bulut Bilişim teknoloji alanında son zamanların en önemli trendlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Bu terimi bu kadar önemli yapan ise arkasında barındırdığı milyar dolarlık sektör. Türkiye'de kendi yazılım girişimini kuran akademik kadro ve mühendislerden oluşan ekip, bulutkare.com üzerinden yayın yaparak Türkiye'nin yerli bulut altyapı (IaaS) çözümünü yapmayı başardı.
EPA'nın (Amerikan Çevre Koruma Ajansı) 2013 yılında yaptığı araştırmaya göre, Amerika'da üretilen elektriğin yüzde 3'ü veri merkezleri tarafından tüketilmektedir. Amazon, Google, Microsoft, Facebook ve Yahoo gibi firmaların milyon adetlere varan sunucu tarlaları bulunuyor. Veri merkezlerinde yapılacak herhangi bir iyileştirme IT maliyetlerinde milyar dolarlara varacak kazanç anlamına geliyor. Bulut Bilişim'in bir hizmet olarak altyapı modeli (IaaS) veri merkezlerindeki enerji tasarrufu için imdada yetişiyor.
Türkiye’de bu alandaki dışa bağımlılığı azaltıp yerli çözümler üretmeye çalışan bir firma, yerli bulut altyapı yazılımını geliştirdi.
Şu anda www.bulutkare.com üzerinden yayın yapan sistem dünya çapındaki endüstri standardı olmuş OpenStack gibi açık kaynak bulut alt yapı yazılımlarının milli bir muadili durumunda. Türkiye'de kendi yazılım girişimini kuran akademik kadro ve mühendislerden oluşan ekip yaklaşık 1 yıl süren yoğun bir çalışma sonrasında Türkiye'nin milli bulut çözümünü yapmayı başardı.
Bulut Bilişim Nedir?
NIST (Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsüne) göre Bulut bilişim, bilişim kaynaklarının merkezileştirildiği, istenildiği takdirde sunulan hizmetin ölçeklenebildiği, kullandıkça ödenen (Pay-as-you-go) ve kullanıcıların kendi işlerini kendilerinin (self-servis) yapabildikleri bir hizmet modelidir. Artık kişilerin kendi sabit diskleri ya da USB belleklerini taşımayıp her yerden erişilebilen Google Drive, Dropbox gibi bir Bulut Bilişim hizmetini tercih etmeleri örnek olarak verilebilir.