Şampiy10
Magazin
Gündem

Artı '1' numara düşündürüyor!

Alternatif operatörler: 11 haneli ‘Alo’ ile sabit hatta rekabet zor

ABONE OL
Necla DALAN / VATAN

10 Eylül’de sabit hatta numara taşıma başlayacak ancak bu başlangıç alternatif operatörleri kara kara düşündürüyor. Alternatif operatörlerin 212 yerine 213, 312 yerine 313 gibi +1 kodla numara tahsisi yapabilmesi rekabeti olumsuz etkileyecek. Buna göre alternatif operatörlerden numara alanlar yan komşusunu bile 11 numara çevirerek arayabilecek

Sabit hatlarda numara taşıma 10 Eylül’de başlayacak ancak bu başlangıç alternatif operatörleri pek memnun etmeyecek. Çünkü alternatif operatörlerin 212 yerine 213, 312 yerine 313 gibi +1 kodla numara tahsisi yapabilecek olması, pazarın hakimi Türk Telekom ile rekabeti önemli ölçüde etkileyecek.

Bu uygulama nedeniyle alternatif operatörlerden numara alan tüketicinin yan komşusunu ararken bile 11 numara çevirmek zorunda kalacağını söyleyen Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder) Başkanı Yusuf Ata Arıak, 7 milyon numara boşken 500 milyon yeni hat üretilmesine tepki göstererek uygulamayı Danıştay’a götürdüklerini, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun Danıştay kararını beklemeden sorunu çözmesini beklediklerini vurguladı. Farklı alan kodunun caydırıcı olduğunu kaydeden Arıak, “Zaten rekabetsiz ortamda pazarda sayısal büyümenin sınırlarına gelindi. Yeni firmaların önü açılmazsa abone sayıları da cirolar da olumsuz etkilenecek” dedi.

7-8 milyon numara boşta

Türk Telekom’da 17.5 milyon abone olduğunu, 7-8 milyon numaranın ise boşta olduğunu kaydeden Arıak, “Milyonlarca numara boş yatarken +1 uygulaması ile 500 milyon numara ürettik. Hat da boş, numara da ama ’Yeni numara icat edelim’ dediler. Numara tahsisi yapıldı ama vatandaşa bir tek numara tahsis edilemedi. 10 Eylül’de hayata geçecek olan sabit telefonda numara taşınabilirliği 17.5 milyon Türk Telekom abonesinin 1.2 milyonunu kapsıyor. Şehiriçinde rekabete açılma süreci, 3 yıl önce başladı. Ancak tarife kısıtlamaları nedeniyle 10 Eylül’de 1.2 milyon, 1 Ocak 2010’da ise 7 milyon abone ancak numarasını taşıyabilecek. Türk Telekom (TT) müşterilerinin yarısını oluşturan Hesaplı Hat ve Yazlık Hat aboneleri zaten tarife yoluyla alternatif operatörlere kapalı. Yasaklanan aboneler toplam abonelerin yüzde 96’sını oluşturuyor” değerlendirmesini yaptı.

Tanıtıma başlayacağız

TT ve mobil operatörlerin sınırsız tarife sunabildiklerini ancak alternatif operatörlere bu iznin verilmediğini vurgulayan Arıak, “Dernek çatısı altında bugüne kadar herhangi bir reklam veya tanıtım işine girmedik ama biz de artık maden sucular, fındıkçılar gibi kamuoyunda bilinç oluşturmak için reklam kampanyaları yapmayı gündemimize aldık” dedi.

Şehiriçinin rekabete açıldığı 10 Mayıs tarihinden bu yana alternatif telekom operatörlerinin birkaç kurumsal müşteriye hizmet götürdüğünü ancak henüz vatandaşın evine giremediğini anlatan Arıak, özellikle bankaların şehiriçi telefon hizmetini alternatif operatörlerden almak için görüşmeler yaptıklarını söyledi. Hükümetin telekomünikasyonda serbestleşmenin arkasında yeterince durmadığına değinen Arıak, “Avrupa’da alternatif operatörlerin payı yüzde 50’lere geldi, bizde ise sabit telefonda yüzde 7, internette yüzde 6’da kaldı” dedi.

Rekabet sağlanırsa fiyatlar düşer yeni hizmet gelir, istihdam artar

BORUSAN Telekom Genel Müdürü ve Telkoder Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Başer pazarda tam rekabetin olmadığını söyledi. Başer, “Türk Telekom’un 9 milyon abonesi alternatif operatörlere geçemiyor. Numara kalmadı diye bize yeni alan kodu verildi. Bir alan kodunda en az 10 milyon numara var. Özel numaraları düşün, 7-8 milyon kalır. Türkiye’de toplam abone sayısı 17.5 milyon... Tüketici 11 numara çevirmek zorunda kalacak. Bu kötü hizmet şeklinde algılanabilir. Özellikle İstanbul’da sorun olacak” diye konuştu.

Sabit hatta rekabet ortamı yaratıldığında ücretlerin çok daha cazip hale geleceğinin altını çizen Başer, “Böylece yeni hizmetler, uygun fiyatlar gelecek. Şirketlerde yeni istihdamın önü de açılacak” dedi. Başer, sektördeki yapı nedeniyle kurumlara yöneldiklerini de belirterek Türkiye’deki 500 büyük şirketin 170’i ile çalıştıklarını kaydetti.

Abone başına 193 $ gelirle OECD’de son sıradayız

* 2008 verilerine göre Türkiye’de 17.5 milyon sabit telefon, 6.1 milyon genişband internet, 65.8 milyon GSM ve 1.1 milyon Kablo TV abonesi bulunuyor.

* Sabit telefonda faaliyet gösteren yaklaşık 20 işletmeci bulunuyor. Pazarın yüzde 92’si, Türk Telekom’un hakimiyetinde. Bu firmanın ciro büyüklüğü 5.5 milyar TL.

* Alternatif işletmecilerin toplam pazar payı yüzde 8. Bu firmaların toplam cirosu 500 milyon TL.

* İnternet alanında 10 işletmeci var. Genişband internet Türkiye’de yüzde 98.5 ADSL teknolojisi ile sağlanıyor. Kablo internet kullanım oranı AB’de yüzde 15.3 iken Türkiye’de sadece yüzde 1.1.

* Türk Telekom’un şirketi TTNet pazarın yüzde 93.5’üne, alternatif işletmeciler yüzde 6.5’ine, Türksat ise yüzde 1.1’ine sahip. Bu alandaki toplam ciro büyüklüğü 1 milyar TL.

* GSM’de 3 şirketin cirosu 13.5 milyar TL’yi buluyor.

* Kablo TV’de 1 şirket var ve cirosu 100 milyon TL.

* AB ülkelerinde sabit telefon alanında alternatif işletmecilerin payı yüzde 40, internet alanında ise yüzde 56’dır.

* Türkiye’de alternatif işletmecilerin payının 2009 yılının sonunda hem sabit telefonda hem de internet alanında en az yüzde 10’a ulaşması bekleniyor.

* Dünyada toplam telekomünikasyon hizmet gelirleri 1.5 trilyon doları, Türkiye dahil OECD ülkelerinde ise 1 trilyon doları geçti.

* Abone başına yıllık 193 dolar gelirle Türkiye, 30 OECD ülkesi arasında son sırada.

Çift ekranlı Columbus ile fotoğrafları anında gönderin

SAMSUNG Electronics ve dijital görüntüleme ürünleri ana distribütörü Kont Bilişim, Samsung’un yeni fotoğraf makinesi serisi Columbus’u tanıttı. Samsung Electronics Türkiye Genel Müdürü C.S.Lee; kamera pazarında geçtiğimiz yıl yaşanan yüzde 32’lik daralmaya rağmen, 2009 yılının ilk 6 ayında ciro bazında yüzde 60 büyüme kaydeden Samsung’un yeni serisi ile bu başarısını pekiştirmeyi hedeflediğini söyledi. Yeni serideki ST550 ve ST500 modellerinde çift LCD ekran var. Ön taraftaki 1.5 inç LCD ekran, çekimden önce fotoğrafın nasıl görüneceğini gösteriyor. ST1000, daha önce hiçbir kamerada olmayan Küresel Yer İşareti ile etiketleme (geo-tagging) teknolojisine sahip. Çocuk Modu’nda ön LCD ekranda fotoğrafı çekilen çocukların ilgisini çekmek için eğlenceli bir çizgi film gösteriliyor.

Nokia, Booklet ile dizüstüne geçiyor

Intel Atom işlemcisine sahip Nokia Booklet 3G, 12 saatlik pil ömrüne sahip. Yalnızca 1.25 kg hafifliğinde ve yaklaşık 2 cm inceliğinde. 3G/HSPA ve Wi-Fi dahil çok çeşitli bağlantı seçenekleri tüketicilerin internete ve Nokia’nın çeşitli Ovi servislerine yüksek hızlarda erişmelerini sağlıyor. Mini dizüstü cihaz ayrıca HD video çıkışı için bir HDMI bağlantı noktası, video görüşmeleri için ön yüz kamerası, entegre Bluetooth ve kolay kullanılabilen bir SD kart okuyucu içeriyor.

Sony Ericsson Walkman W995 yakında Türkiye’de

GELİŞTİRİLMİŞ video performansı ve Media Go özelliğiyle, hareket halinde eğlence deneyimini farklı bir boyuta taşıyan, EISA Ödülleri’nde Avrupa’nın En İyi Müzik Telefonu seçilen Sony Ericsson Walkman telefon W995, çok yakında Türkiye’de satışa çıkacak. W995 Turbo 3G veya Wi-Fi kullanarak haberleri, televizyon programlarını ya da YouTube gibi paylaşım sitelerindeki videoları evinizdeki gibi izleyebiliyorsunuz. Cihazla müzik dinlemenin dışında yüz tanıma sistemiyle fotoğraf çekebilir, navigasyon hizmeti alabilir veya Wi-fi desteği sayesinde internet dünyasının tadını çıkarabilirsiniz.

Avrupa’nın fotoğraf makinesi Olympus

BU yılın EISA (European Imaging&Sound Association-Avrupa Görüntüleme ve Ses Birliği) ödüllerinde Olympus PEN’in E-P1 modeli en iyi “2009-2010 Avrupa Fotoğraf Makinesi” seçildi. Ayrıca, \’b5 TOUGH-8000 modeli de “2009-2010 Avrupa Macera Fotoğraf Makinesi” ödülünü aldı. 3.6x geniş açı zoom lensli Olympus \’b5 TOUGH-8000, 10 metre derinliğe kadar su geçiriyor, 2 metreden düşmelerde darbelere dayanıklı, -10\’b0C sıcaklığa kadar donmuyor ve 100kg’a kadar yük altında ezilmiyor.

Airties’den ‘Tak-Paylaş’ teknolojisi

AIRTIES “Tak-Paylaş” teknolojisi ile ev ve iş yerlerindeki yazıcıları veya harici USB diskleri, ağ içindeki tüm bilgisayarların kullanabileceği hale getirdi. ’Tak-Paylaş’ teknolojisi ile birden fazla

bilgisayarın bulunduğu ortamlarda, USB yazıcı ve USB harici diskler, hiçbir ağ kurulumuna gerek kalmadan AirTies modemleri ve erişim noktaları üzerinden paylaşıma açılabiliyor. Böylece ev ve küçük iş yerleri, yazıcılarını ve disklerini paylaştırmak için pahalı donanımları satın almak zorunda kalmıyor. Bu teknoloji, AirTies’in Air 5450, Air 5050 modemlerinde kullanılabilecek.

Türk Telekom’dan 7 TL’ye şehirler arası 3 bin dakika

Türk Telekom, vergiler dahil 7 liraya 3 bin dakika şehirler arası görüşme olanağı sağlayan “Artı Türkiye” tarifesini hizmete sundu. Türk Telekom’dan yapılan yazılı açıklamada, Jettvel 100, 200, 300 ve 600 paketlerinden birini kullanan Türk Telekom müşterilerinin, “Artı Türkiye” tarifesine, mevcut paket tutarlarına ilave edilecek aylık 7 lira ile abone olabildikleri kaydedildi. Abonelik ücreti ve taahhüt zorunluluğu gerektirmeyen “Artı Türkiye” tarifesi kapsamında ücretsiz sunulan 3 bin dakikanın üzerindeki şehirler arası konuşmalar ile dial-up ve özel servis aramaları Standart Hatt tarifesinden ücretlendirilecek.

Tüketici teknolojileri pazarı ikinci çeyrekte 3.8 milyar TL’ye ulaştı

Tüketİcİ teknolojisi ürünleri pazarı, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1.8 büyüyerek 3.8 milyar lira oldu.

GfK Araştırma Grubu’nun iş birimi GfK Retail and Technology (GfK TEMAX) araştırmasına göre, son iki çeyrekte art arda keskin düşüşler yaşayarak, 2009’un ilk çeyreğinde en düşük seviyesine ulaşan Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı ikinci çeyrekte, geçen dönem açıklanan ekonomik önlem paketlerinin etkisiyle pozitif bir eğilim gösterdi.

Beyaz eşya tetikledi

Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarında ilk dikkat çekici iyileşme, ikinci çeyrekte görülürken, yükseliş trendini yüzde 27.2 büyüme sergileyen büyük beyaz eşya sektörü tetikledi. Diğer pozitif performans ise 2008 yılının aynı dönemine göre yüzde 2.1 artış gösteren ofis ekipmanlarından geldi. Küçük elektrikli ev aletleri, bilgi teknolojileri ve telekom sektörleri sırasıyla yüzde 1.5, yüzde 4.4 ve yüzde 7.9 düşüşlere rağmen son iki çeyrek döneme göre daha iyi bir performans sergiledi. Tüketici elektroniği ve görüntüleme pazarı ise yüzde 19.7 ve yüzde 28.6 düşüş kaydetti.

Diğer Haberler

  1. Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması’na başvurular devam ediyor
  2. “Çip Tasarım Yarışması” bu yıl üçüncü kez düzenleniyor
  3. NASA’da Türk imzası atmak için çalışıyorlar
  4. Tl İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Tl İşareti Nasıl Yapılır?
  5. Küçüktür İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Küçüktür İşareti Nasıl Yapılır?
  6. Çift Yarık Deneyi Nedir? Çift Yarık Deneyi Ne Zaman Yapıldı, Bize Ne Anlatıyor?
  7. Cgı Nedir, Açılımı Ne Demek? Sinemada Cgı Ne İşe Yarar?
  8. Car Play Nedir, Ne İşe Yarar? Car Play Nasıl Kullanılır?
  9. Antimalware Service Executable Nedir, Neden Olur? Antimalware Service Executable Kapatılmalı Mı?
  10. Amper Nedir, Ne İşe Yarar? Amper Formulü, Birimi Nedir?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.