Şampiy10
Magazin
Gündem

Antartika'da Türk üssü kuruluyor

Kalkan, penguenler, balıklar, deniz dibi flora (bitki örtüsü) ve faunası (belli bir bölgede yetişen hayvanların tümü) hakkında araştırmalar yapacak

ABONE OL
Vatan Haber

TÜBİTAK ile İTÜ PolReC iş birliğinde Antarktika'da kurulacak "Türk Üssü" çalışmaları kapsamında, TÜBİTAK MAM'dan Biyolog Dr. Kalkan, Bulgaristan Antarktik Üssü Enstitüsüne gönderildi.

Hiçbir ülkenin tek başına hak sahibi olmadığı, 53 ülkenin bayrağı altında yönetilen Antarktika Kıtası'nda, 1961'de yürürlüğe giren, Türkiye'nin de taraf olduğu "Antarktika Antlaşması" ile sadece bilimsel çalışmalara ve araştırma istasyonlarının faaliyet göstermesine izin veriliyor.

Yeraltı ve yer üstü kaynakları 2048 yılına kadar koruma altında olan Antarktika Kıtası'nda alınacak kararlarda 29 ülke oy kullanabiliyor, Türkiye gibi 24 ülke ise gözlemci statüsünde bulunuyor.

Antarktika Kıtası'nın geleceğinde söz sahibi olmak ve ilgili kararlarda oy hakkı elde edebilmek için kıtada bilimsel araştırmaların yapılması gerekiyor. Bilimsel araştırma sonuçlarının düzenli yayınlanabilmesi için TÜBİTAK ve İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi, Antarktika Kıtası'nda araştırma için "Türk Üssü" kurulmasına yönelik iş birliği yapıyor.

Bu kapsamdaki çalışmaları hızlandıran TÜBİTAK ve İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi, Antartika'da kurulacak yerli üsle ilgili bilimsel çalışmalar yapmak üzere TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsünden Biyolog Kalkan'ı, Cumhurbaşkanlığının himayesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uhdesi ve TÜBİTAK'ın finansal desteğiyle Bulgaristan Antarktik Üssü Enstitüsüne gönderdi.

Kalkan, kutuplarda bulunduğu süre içinde penguenler, balıklar, deniz dibi flora (bitki örtüsü) ve faunası (belli bir bölgede yetişen hayvanların tümü) hakkında araştırmalar yapacak. Kalkan, çalışmaları sonunda İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi ile Türkiye'de ilkokuldan lise düzeyine kadar stratejik eğitimler düzenleyecek. Bu çalışmanın çıktıları, Türk bilim tarihi açısından önemli bir işlev üstlenecek.

Diğer Haberler

  1. Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması’na başvurular devam ediyor
  2. “Çip Tasarım Yarışması” bu yıl üçüncü kez düzenleniyor
  3. NASA’da Türk imzası atmak için çalışıyorlar
  4. Tl İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Tl İşareti Nasıl Yapılır?
  5. Küçüktür İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Klavyede Küçüktür İşareti Nasıl Yapılır?
  6. Çift Yarık Deneyi Nedir? Çift Yarık Deneyi Ne Zaman Yapıldı, Bize Ne Anlatıyor?
  7. Cgı Nedir, Açılımı Ne Demek? Sinemada Cgı Ne İşe Yarar?
  8. Car Play Nedir, Ne İşe Yarar? Car Play Nasıl Kullanılır?
  9. Antimalware Service Executable Nedir, Neden Olur? Antimalware Service Executable Kapatılmalı Mı?
  10. Amper Nedir, Ne İşe Yarar? Amper Formulü, Birimi Nedir?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.