Yüreğinizi ağzınıza getirecek fotoğraflar
.
- Las Vegas’taki Stratosfer
kulesinde küçük bir tur.
- Paragliding’te trapez
- Norveç’teki Kjeragbolten kayası.
- Wyoming Grand Targhee ‘den bir kayak manzarası.
Atatürk bizden biridir
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 94. yıldönümü. Kurtuluş Savaşı’mızın başlangıcı olarak kabul edilen bu tarih, 1935 yılından itibaren Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmış ve 1938 yılında da milli bayram olarak kabul edilmiştir. Cumhuriyetin 12. yıldönümü için pankartlar hazırlanır: “Atatürk bizim en büyüğümüzdür”, “Atatürk bu milletin en yükseğidir”, Türk Milleti asırlardan beri bağrından bir Mustafa Kemal çıkardı...” Atatürk, bunları tek tek gözden geçirir. Hiçbirini beğenmez. Hepsinin üstünü çizer ve kalemi eline alıp şu cümleyi yazar: “Atatürk bizden biridir.”
Çölde barınak nasıl yapılır?
Bir yeraltı barınağı, çölde öğlen sıcağını 16 ile 22 derece arasında düşürebilir. Fakat böyle bir barınağın inşa edilmesi sizi yoracağı için, yapımını sabahtan bitirmeniz iyi olur.
Barınağın yapımı:
- Kayalar ya da tepeler arasında alçak bir nokta bulun. 45-60 cm derinliğinde ve içine yatmanıza yetecek genişlikte bir siper kazın.
- Çıkan kumları, siperin üç yanına yığın.
- İçeri rahatlıkla girip çıkabilmeniz için, siperin açıkta kalan kenarı biraz daha kazın.
- Yanınızda battaniye, paraşüt ya da çadır bezi gibi bir malzeme varsa bununla çukurun üstünü kaplayın.
- Kenarlarını kaya, kum ya da başka ağırlıklar kullanarak sabitleyin.
Camera obscura
Dört asır önce bazı ressamlar, resimlerini yaparken ünlü bilim adamı Kepler tarafından geliştirilen bir cihazı kullanılıyorlardı. Latince’de “kamera” “oda”, “obscura” da “karanlık” anlamlarına gelir. Güneşli bir günde, üzerinde minicik bir deliği olan bir odaya girdiğinizde, deliğin karşısındaki duvar yüzeyinde bir görüntünün oluştuğunu görebilirsiniz. Bu, aslında basit bir fizik kuralına dayanır: Doğru boyunca yol alan ışık ışınları, çok küçük bir delikten saçılmaksızın geçebilirler. Bu ışık ışınları deliğe paralel tutulan bir yüzey üzerine düşürüldüklerinde yansıtıcı cismin ters bir görüntüsü elde edilir. Camera obscura adını, 1571-1630 yılları arasında yaşamış, modern bilimin öncülerinden Johannes Kepler bulmuş. 1620’lerde Kepler taşınabilir bir camera obscura yapınca, çizimlerin de yardımıyla kısa sürede farklı biçim ve şekillerde çok sayıda camera obscura üretilmiş.
Kaç yıl geçti aradan?
32 yıl önce... Uzaymekiği Columbia uzaydaki ilk yolculuğuna çıktı. Havada ses hızından 25 kat daha hızlı hareket etti.
34 yıl önce... Diğer oyuncuları rahatsız etmeden müzik dinlemek isteyen amatör golf oyuncusu, aynı zamanda Sony’nin yaratıcısı olan Akio Morita ilk Walkman’i yaptı.
44 yıl önce... Apollo 11, Neil Armstrong, Edwin Aldrin ve Michale Collins adlı üç astronutu Ay’a götürdü.
65 yıl önce... Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan transistör, taşınması kolay, küçük boyutlu radyo alıcılarının üretilmesini sağladı. Bu da, elektroniğin gelişmesinde bir hareket noktası oldu.
117 yıl önce... Baron Pierre de Coubertin’in girişimiyle, 1500 yıllık bir aradan sonra 8 Nisan günü Atina’da Olimpiyat Oyunları’nın açılışı yapıldı.
Gerçek hayatta yaşasalardı
Çizgi film karakterleri hep aynı yaşta kalırlar. Zamanında bize arkadaşlık eden bu çizgi kahramanlar, biz büyüyüp, yaşlanmaya başlasak da hiç değişmezler. Eski dostlarımız bu sefer de çocuklarımızın arkadaşı olurlar. Peki bu karakterler bizim gibi yaşlansalardı nasıl olurlardı?