Yıktırılan cezaevi yerine 3 dev proje geliyor
Bayrampaşa Cezaevi’nin bulunduğu alanda üç ayrı proje hayata geçirilecek
İsyanları, firarları ve ağırladığı ünlü mahkumlarıyla bir döneme damgasını vuran ve geçtiğimiz yıl yıkımına başlanan Bayrampaşa Cezaevi’nin bulunduğu alanda üç ayrı proje hayata geçirilecek. Alanın bir bölümüne hastane, bir bölümüne park, geri kalanına da depreme dayanıklı 3 bin konut yapılacak.
Boşaltılan Bayrampaşa Cezaevi’nin arazisinde üç ayrı projenin hayata geçirileceği açıklandı.
Park yapılacak!
Cezaevi ile Bayrampaşa merkez arasındaki TEM’in üzerini bir kapama çalışması yaptıklarını da anlatan Topbaş, “Burayı kapattığımızda orada da ciddi bir meydan ortaya çıkacak. Esenler’de de TEM’in üzerini kapatarak pazar yeri olarak da kullanılacak büyük bir park ve otopark yapacağız. İstimlaklarla meydan oluşturmak zor. Ancak orada yolun üzerini kapatmak suretiyle TEM bir tünel haline gelecek ve üstünde 40 bin metrekarelik büyük bir meydan kazanmış olacağız” diye konuştu.
3 bin konut
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Adalet Bakanlığı tarafından boşaltılarak kapatılan Bayrampaşa Cezaevi’nin bir kısım arazisine ilçenin kentsel dönüşümünü sağlayacak konutlar yapılmasını oybirliğiyle kabul ettiğini söyleyen Topbaş, yeni plana göre Bayrampaşa’da depreme dayanıksız binalarda oturan 15 bin kişinin yapılması planlanan 3 bin yeni konuta taşınacağını dile getirdi.
Ünlü isimleri ağırladı
1967 yılında 120 dönüm arazi üzerine 1210 kişilik kapasiteyle açılan Bayrampaşa Cezaevi, kurulduğu günden beri birbirinden ünlü isimleri ağırladı. 41 yıl boyunca hizmet veren cezaevinin kapısına ise 17 Temmuz 2008’de kilit vuruldu. Kuruluşundan itibaren firarlara, isyanlara, gerginliklere evsahipliği yapan cezaevinin ünlü konukları arasında Sedat Peker, Hasan Bora, ‘’Doğuş’’ lakaplı şarkıcı Orhan Baltacı, Yılmaz Güney, şarkıcı Cengiz İmren ve Yurtbank’ın eski sahibi Ali Avni Balkaner eski İSKİ Genel Müdürü Ergun Göknel, eski Emlak Bankası Genel Müdürü Engin Civan’ı, Dündar Kılıç, Hasan Heybetli, İbrahim Cici, Murat Sincar gibi çok sayıda isim bulunuyor. Cezaevi’nde yaşanan en büyük olay ise 19 Aralık 2000 tarihinde yapılan ‘Hayata Dönüş Operasyonu’ oldu. Ölüm oruçlarına son vermek için yapılan operasyonda 12 tutuklu ve hükümlü hayatını yitirmişti.