Şampiy10
Magazin
Gündem

Yazlık almanın tam zamanı

Yabancılar çekildi, vatandaşa kelepir yazlık fırsatı doğdu

ABONE OL
Nihal YUVACAN/Ekonomi

Yabancıların konut alımının durma noktasına gelmesi ile Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Gökova’da yazlık konut fiyatları, yüzde 35’e yakın geriledi. En az 30 bin konutun alıcı beklediği Bodrum’da 70 bin YTL’ye yazlık alınabiliyor. Uzmanlar ‘yazlık almanın tam zamanı’ diyor

Mortgage krizinin yarattığı durgunluk ve Türkiye’deki siyasi ortamın gerginliği güneyde ’yazlık fiyatları’nın dibe vurmasına neden oldu. Dünya piyasalarını etkisi altına alan mortgage krizi ve Türkiye’deki siyasi gerginlikten belirsizlik içinde kalan yabancıların güneydeki konut alımının durma noktasına gelmesiyle Bodrum’da yazlık fiyatları yüzde 25, Marmaris, Fethiye ve Gökova’da ise yüzde 35’e yakın geriledi. Arsa fiyatları yüzde 20 oranında düşerken, uzmanlar bu dönemde pazarlık şansı artan alıcıların uzun dönemde diğer yatırım araçlarından daha fazla kazanabileceklerini belirtiyor. Güneyden kaçan yabancı yatırımcılar ağırlıklı olarak Yunanistan, Balkan ülkeleri ve Güney Kıbrıs’a yöneliyor.

Bodrum’da halen 30 bin konutun satılmayı beklediğini kaydeden Bodrum Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Yetgin, “Yabancıların alım oranı yüzde 75-80’den son 1 yılda yüzde 10-15’e kadar geriledi. Fiyatların düşmesiyle Bodrum’da ortalama 100 bin YTL’ye 55-70 metrekare 1+1, 150-170 bin YTL’ye 100 metrekare 3+1, 200-250 bin YTL’ye 120 metrekare deniz gören 3+1 alınabiliyor. Bu rakam Gümbet’te 80 bin YTL’ye kadar düşüyor” dedi.

Uzun dönemde kazanç getirecek

Fethiye’de ise yaklaşık 6 bin konutun satışa hazır beklediğini söyleyen Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici, “Fiyatlarımız taban noktaya düştü. Şartları alıcı belirliyor, yatırımcının pazarlık payı arttı. Yazlık konut piyasasında 2-3 yılda bir böyle durgunluklar yaşanır. Durgunluğun aşılacağını düşünüyoruz. Akdeniz kıyısı her zaman değerlidir. Bu dönemde yazlık alan yatırımcı, uzun dönemde kazançlı olur” diye konuştu.

Sektörde, 2005 ve 2006 yıllarına kadar yabancıların yatırımlarından kaynaklı canlılık olduğunu hatırlatan Tilkici şöyle devam etti: “2006’da Fethiye’de ortalama 100-110 bin pounda satılan bir yazlık, şimdi 65-70 bin pounda ancak alıcı buluyor. 2006 ve öncesinde Fethiye’de yabancılara yıllık ortalama 1.500 villa satıyorduk. Fakat geçen yıl en fazla 500 villa satıldı.”

Yazlık fiyatları neden düşüyor?

* Anayasada yabancıların gayrimenkul edinmesini sınırlayan yasa değişikliğinin yarattığı tedirginlik.

* Yabancı fonların Türkiye’de mal edinmesini kısıtlayan yeni bir düzenlemenin son 1 yıldır gündemde olması ve bunun yabancı alıcıları ürkütmesi.

* Son dönemde dünya piyasaları etkisine altına alan mortgage krizi ve krizin yarattığı durgunluk.

* Kriz nedeniyle yabancı bankaların kredi desteğini kesmesi.

Piyasadaki durgunluk LAREF ve Yapı Endüstrisi’ne proje erteletti

YabancIlara yönelik yazlık satışlarının azalmasıyla Bodrum’da emlakçılık işine el atan İngilizler yavaş yavaş çekilmeye başladı. Bodrum Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Yetgin, “Şu an Bodrum’da sektörün durgun gitmesiyle inşaatlarını yarım bırakan pek çok firma var. Geçen yıl büyük bir kâr beklentisiyle sektöre girip Türk müteahhitlere rakip çıktılar ancak bunlardan bazıları şu anda ülkelerine geri dönme hazırlığı yapıyor” diye konuştu.

Bodrum’da 11 proje yürüten Yapı Endüstrisi’nin 4 projesinde 200 daire, son 1 yıldır zam görmemesine rağmen satılmayı bekliyor. Firma, son gelişmelerle bu yıl başlayacağı 3 yeni projesini de 2009’a erteleme kararı aldı. Öte yandan yabancı fonların mal edinmesini kısıtlayan düzenleme sonrası İzlandalı gayrimenkul fonu LAREF de Türkiye’de AB Invest ile başlatacağı konut projelerini 2009’a erteleyecek.

AB Invest Genel Müdürü Zafer Arslan, “Piyasada düşen fiyatlar haksız rekabet yaratmaya başladı. Bu yıl Çekmeköy’de başlayacağımız White Side projemizi 2009’a erteleyeceğiz” dedi. Arslan, Türkiye’de Alman Aereal Bank ile Euro Hypo gibi bankaların ise ofis ve AVM gibi ticari yatırımları finanse etmeyi 3-4 ay öteleme kararı aldığına da dikkat çekti. Arslan, “Yatırımların önemli bir kısmını kredili yapan pek çok yabancı fon var. Bu durum, bu fonların projelerini de dolaylı olarak erteleyebilir” diye konuştu.



Diğer Haberler

  1. Sehiv secdesi nedir, nasıl yapılır? Hangi durumlarda Sehiv secdesi yapılmalıdır?
  2. 'Arka Sokaklar' bitiyor mu? İlker İnanoğlu son noktayı koydu
  3. Ayçiçeği alım fiyatı açıklandı! Bakan Kirişci duyurdu
  4. Amenerrasulü duası nasıl okunur? Amenerrasulü duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Amenerrasulü Duası yararları ve faziletleri...
  5. Celcelutiye duası nasıl okunur? Celcelutiye duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Celcelutiye duası yararları ve faziletleri...
  6. Akşam namazı kılınışı - Akşam namazı kaç rekat? Nasıl kılınır ve vakitleri
  7. Merkez Bankası'ndan flaş rezerv açıklaması
  8. Cumhuriyet Bayramı mesajları ve 29 Ekim sözleri! Cumhuriyet Bayramı ile ilgili sözler ile resimli Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajları seçenekleri!
  9. Zorunlu karşılık nedir? Zorunlu karşılık oranı ne kadar?
  10. Bakan Soylu, evlat nöbeti tutan ailelerle buluştu: Artık herkes HDP'nin iç yüzünü görsün

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.