Türkiye'de gözler bu evlerde
.
New York Times'ta yer alan uluslararası emlak sektörüne yönelik bir makalede Bodrum'daki emlak hareketliliğine işaret edilirken, Türkiye'nin bir emlak balonunun ortasında olduğu uyarısı da yapıldı.
Makalede, Bodrum Yarımadası'nda özellikle lüks konutlara ilginin çok fazla olduğu, orta düzeydeki emlak fiyatlarının ise 2008'deki kriz öncesine göre hala yüzde 50 düşük olduğu belirtildi. Bu gelişmenin aksine lüks konutların fiyatlarında ise 2008'e kıyasla yüzde 10 ila 15 arasında bir artışın olduğu ifade edildi.
Lüks konutlara olan ilgiye örnek olarak da ultra lüks konseptiyle bilinen Mandarin otellerinin 2013 yılında Bodrum'da bitirmeyi planladığı villa ve rezidans projesinin şimdiden yüzde 60'a yakınının satılmış olması gösterildi.
Makalede, Türkiye'nin inşaat sektöründe bir patlama yaşandığı, ekonomik olarak yüksek büyümenin kaydedildiği, tüketimin arttığı ve şehirleşmede hızlı bir ivme kaydedildiği de vurgulandı.
EMLAK BALONU RİSKİNE DİKKAT
Bu gelişmelere paralel olarak borçlanma ve kredi talebinin de arttığı belirtilen haberde, emlak balonu riskinin de altı çizildi.
Makalede, ABD'de Massachusetts Institute of Technology (MIT) görev yapan dünyaca ünlü Türk akademisyen Prof.Dr. Daron Acemoğlu'nun görüşlerine de yer verildi.
Türkiye'nin bir emlak balonunun ortasında olabileceğine dikkat çeken Acemoğlu, "(Konut) Fiyatlarda hemen bir düşüş olacağını söyleyemem... Ancak bu, konut fiyatlarının aşırı değerlendiği ve birçok insanın tahmin ettiğinden daha fazla riskli olduğu olasılığını artırıyor. Bu da gelecek bir kaç sen içinde fiyatlarda bir düşüş olasılığını ortaya çıkarıyor"
Türkiye'de, ABD'de yaşanan mortgage krizi gibi bir gelişmenin olması ise yüzde 9 ile 12 arasında yer alan yüksek konut faizleri nedeniyle pek muhtemel görünmüyor.
Makalede, Türkiye'deki konutlara 110 ülkeden talep olduğu belirtilirken en çok talebin ise Ortadoğu ülkelerinden geldiğine dikkat çekildi.
Bodrum özelinde ise Türk yatırımcıların ağırlıkta olduğu ifade edilirken, Fransa, Belçika, Hollanda, Rusya, Azerbeycan, Almanya, İngiltere, İsveç ve Danirmaka vatandaşlarının da bölgeye ilgisine dikkat çekildi. (Hürriyet)