Bu yıl ilk kez uygulanacak olan ve 1,2 milyon öğrencinin heyecanla beklediği Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) sayılı günler kala Eğitim ve Öğrenci Koçu Elgiz Henden sınavda heyecanı düşürüp başarıyı yükseltecek önerilerde bulundu.
ABONE OL
Türkan Hiçyılmaz/thicyilmaz@gazetevatan.com
TEOG yerine bu yıl ilk kez uygulanacak olan ve 1,2 milyon öğrencinin heyecanla beklediği LGS’ye sayılı günler kaldı. Hem öğrenciler hem de aileleri 2 Haziran Cumartesi günü gerçekleşecek ve sonuçları 22 Haziran’da açıklanacak sınava odaklanmış durumda. İz Koçluk Kurucusu, Eğitim, Öğrenci ve DEHB Koçu Elgiz Henden, hem öğrencilere hem de velilelere tavsiyelerde bulundu.
Sayısal 40, sözel 50 soru olacak
Bu yıl yapılacak olan sınavda en büyük değişiklik ölçmeden seçmeye geçilmiş olmasıdır. Eski sistemde her okul sınavla öğrenci alırken yeni sistemde bazı okullar sınavla öğrenci alacak. Eski sistemde sınava girmek zorunlu iken, yeni sistemde adrese dayalı sistemde sınava girmenize gerek yok. Ancak Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Özel Program ve Proje Uygulayan Ortaöğretim Kurumları ve özel okullar merkezi sınavla öğrenci alacak. Sınav daha önce de olduğu gibi 8. sınıf konularından yapılacak. İki bölümden oluşacak sınav sözel ve sayısal şeklinde, sözel bölüm 50 soru 75 dakika ve sayısal bölüm 40 soru 60 dakika olacak.
Türkçe ve matematiği iyi olanlar kazanacak
En önemli fark; her test kendi içinde 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. Bu durumda öğrencilerin emin olmadıkları soruları işaretlememeleri avantaj sağlayacak. Öğrenciler kendi okullarında değil, artık farklı okullarda sınava girecek. Sınav daha önce 2 günde tamamlanıyorken, şimdi tek gün sözel ve sayısal olmak üzere iki oturumda yapılacak. Yeni sistemde Türkçe, Fen Bilimleri ve Matematik derslerinin belirleyici olma özelliği artarken, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Yabancı Dil derslerinin ağırlık katsayısı 2‘den 1‘e indi.
Özel durumu olan öğrenciler (Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite, özel öğrenme güçlüğü) için aileler okulla birlikte gerekli olan işlemlerini yaptırdılarsa, tek kişilik salonlarda sınava girebilecekler ve 20 dakika ek süre kullanabilecekler. Tercih etmeleri durumunda okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde sınava girebilecekler.
Aileler bir adım geride durmalı
Bu hafta artık aileler bir adım geride durmalı, öğrencilerin yanında sınav hakkında olumlu ya da olumsuz bir yargıda bulunmamalı, çocuklarına güvendiklerini ve çabalarının karşılığını alacaklarına olan inançlarını sadece söylemekle kalmamalı, aynı zamanda onlara göstermeye de çalışmalılar. Psikolojik destek bu dönemde en önemlisi, zira bu sınavlar bilginin yanında psikolojik olarak da hazırlanıp girilen sınavlar haline geldi. Özellikle aileler söyledikleriyle söylerken ki beden dilleri ve ses tonlarına çok dikkat etmeliler. Zira çocukların en fazla alt mesaj okudukları dönemdir son hafta. “Bizim için hangi okula gittiğin önemli değil, senin mutlu olman önemli” derken nasıl duruyorsunuz, nasıl bir ses tonunuz var, anne ve baba olarak birbirinize nasıl bakıyorsunuz ve çocuğun yanında bunu söylerken arka odada “ne olacak bizim çocuğun hali“ diye ah vah ediyorsanız, aileler bilmemeliler ki çocuklar bu alt mesajları hep okurlar.
Bildiğiniz sorudan başlamak moral verir
Son haftada kendinizi çözerken zorlandığınız birkaç konu üzerine odaklayın. Kısa dönemli hafızaya gitmesine neden olursunuz ve son dönemde çalıştığınız için hatırlamanız kolay olur. Hatırlamak istediğiniz özel notları, formülleri renkli kâğıtlara yazıp görebileceğiniz ve farkında olmadan okuyabileceğiniz bir yere asmak tekrarlamanıza ve hatırlamanıza neden olur.
Deneme sınavlarında turlama tekniğini uygulayın. Sınava iyi hazırlanmış öğrenciler için turlama tekniği işe yarayabilir. Sınavlarda karşınıza 3 tür soru çıkar. Birincisi sizin çalıştığınız, her zaman testlerde gördüğünüz ve hemen kolayca yaptığınız sorulardır. İkinci tür sorular daha önce çözdüğünüz ve üzerinde biraz düşünmeniz gereken ve “uğraşırsam çözerim“ dediğiniz sorulardır. Bu soruları daire içine alın. Üçüncü tür sorular ise okuduğunuzda anlamadığınız, “bu soru ne soruyor acaba“ dediğiniz sorulardır ki bunlar genellikle öğrencilerin “zor/kazık“ dediği sorulardır. Bu soruları da üçgen içine alın.
Birinci turda hemen çözülen, alışık olduğunuz soruları yapın, bu size moral kazandıracaktır. Sorularla uğraşmadığınız için de enerjiniz size kalacak, bütün soruları görmüş olacaksınız. Kolay sorulardan başladığınız için zamanı iyi kullanacaksınız. Bu sorularda hata yapma olasılığınız neredeyse yoktur. İkinci turda daire içine aldığınız soruları çözün ve son turda da üçgen içine aldığınız soruları çözerek sınavı bitirin. Turlama sistemini hem sözel hem sayısal testinde uygulayın.
Sınava girerken bunları unutmayın!
Sınav giriş belgenizde yazılı olan sınıfta ve sıra numarasında oturduğunuzdan emin olun. Cevap kâğıtlarında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı ve soyadı bilgilerini kontrol edin, hata varsa salon görevlilerine söyleyin. Sınav öncesinde soru kitapçıklarını kontrol ederek eksik sayfa veya baskı hatası varsa kitapçığın değiştirilmesini isteyin. Cevap kâğıdı üzerindeki kitapçık türünü işaretleyin, cevap kâğıdındaki imza bölümünü silinmeyen bir kalemle imzalayın. Soruları kitapçık üzerinde çözdükten sonra cevap kağıdına da işaretlemeyi unutmayın. Sadece kendi yaptığınıza bakın çevrenizde olanlarla ilgilenmeyin. Sınavın bitimine 15 dakika ve 5 dakika kaldığında görevliler uyarılarını yaparlar. Öğrenciler son kontrolleri 5 dakika uyarısından sonra yapabilirler. Sınav salonundan çıkarken cevap kağıdını görevliye vermeli ve yoklama listesini imzalayarak salondan ayrılmalılar.
Hiçbir soruda takılıp kalmayın
Öğrenciler sınava odaklanmalı, rahat ve sakin bir zihinle sınava girmeli ve soruları okurken zihnini susturmalı. Eğer zihninizi susturmak istiyor ama zorlanıyorsanız, kendinize ve zihninize onu biraz sonra dinleyeceğinizi söyleyin ve sorulara dönün. Soru kitapçığınız iki elinizin arasında kalacak şekilde kollarınızı birbirine paralel tutun ve öne doğru hafifçe eğilirken ellerinizi hafifçe kitapçığa doğru yaklaşacak şekilde görme alanınızı daraltarak içe doğru kapatın. Bu odağınızı kitapçığa çevirmenize ve etrafta olanların dikkatinizi dağıtmasına engel olur. Uğraştırıcı soruları daire, zor/kazık dediğiniz soruları üçgen içine alıp geçin, hiçbir soruya takılıp kalmayın yola devam edin, zamanı etkili kullanın.
Bilmediğiniz soruyu işaretlemeyin
Bu yıl sınavda 3 yanlış bir doğruyu götürecek. Bu nedenle bilmediğiniz, emin olmadığınız soruları işaretlemeyin. Bırakın boş kalsın.
Heyecanlandığınızda nefes egzersizi yapın
Nefes egzersizini sınav anında da yapabilirsiniz. Yukarıda tarif ettiğimiz egzersiz sakinleşmenize neden olur. Bu gerçek sınav olabilir ancak bu sınava hazırlanmak için çok antrenman yaptınız ve hazırlıklısınız. Kendinizden emin olun. Başarının yüzde 80‘i hazırlıktır ki bu sizin zaten bir yıllık ajandanızda yer alan şeydir.
4 adımda nefes egzersizi
1. adım burnunuzdan derin bir nefes alın ve tek seferde ağzınızdan verin.
2. adım burnunuzdan derin bir nefes alın ve iki seferde ağzınızdan verin.
3. adım burnunuzdan derin bir nefes alın alırken nefesin vücudunuzda izlediği yola odaklanın, nefesinizi izleyin ve bu kez 3 seferde ağzınızdan verin.
4. Adım burnunuzdan derin bir nefes alın nefesin burnunuzdan girdiği akciğerlerinizi doldurduğu yola odaklanın, bedeninizdeki her yere nefes aldığınızı hissedin ve bu kez tam 4 seferde ağzınızdan nefesinizi verin.
Bu egzersizi gün içinde 2 kez yapabilirsiniz. Sakinleşmenize ve odaklanmanıza neden olur.
SINAVA KADAR GÜN GÜN YAPILACAKLAR
BUGÜN
- Kulaklarınızı tıkayın, sınavla ilgili söylenenleri duymayın.
- Sosyal medya ve teknoloji kullanımını bırakın (telefon, bilgisayar vb.). l Sınava gireceğiniz okulu gidip görün. l Sınav gününe kadar her gün sizi rahatlatacak, yapmak isteyeceğiniz 5 aktivite belirleyin - Çok hareketli olabilecek fiziksel aktivitelerden kaçının. l “Şunu yaparsam daha iyi olur“ dediğiniz birkaç konu belirleyin ve zaman planı yaparak çalışın. l Bir deneme sınavı çözün. l Bugünden itibaren sınava kadar her gün aynı saatte yatın.
PAZARTESİ
- Dün belirlediğiniz “çalışırsam iyi olur“ dediğiniz konulardan iki tanesi seçin ve yapın. - Dün belirlediğiniz aktivitelerden birini yapın. - Heyecan hissediyorsanız, 4 adımda nefes egzersizini uygulayın. - Sevdiğiniz ve hareketli bir müzikle evde dans edin, enerjiniz artar.
- Bir deneme sınavı çözün.
SALI
- Erken kalkın. l Birinci günde belirlediğiniz çalışmak istediğiniz konulardan birini seçin ve çalışın. - Açık havada olmaya özen gösterin. - Daha önce yemediğiniz gıdalardan uzak durun. - Nefes egzersizi yapın. - Sevdiğiniz bir arkadaşınızla vakit geçirin, ancak sınav hakkında konuşmayın. - Bir deneme sınavı çözün. - Eğer varsa olumsuz düşüncelerinizi olumluya çevirip yatmadan önce tekrarlayın.
ÇARŞAMBA
- Erken kalkın. - Protein ve sebze ağırlıklı kahvaltı yapın. - İlk gün belirlediğiniz “çalışırsam iyi olur“ dediğiniz konulardan birini seçin ve yapın. - Sizi sakinleştirecek bir müzik dinleyin. - Komedi filmi izleyin. - Nefes egzersizi yapın. - Eğer varsa olumsuz düşüncelerinizi olumluya çevirip yatmadan önce tekrarlayın.
PERŞEMBE
- Erken kalkın. l Güzel protein ağırlıklı bir kahvaltı yapın. l Artık ders çalışmayı bırakın. l Hazır olduğunuza güvenin, yeterince çalıştınız ve çabaların karşılığını alacağınıza emin olun. l Her türlü soru için hazır olduğunuzu bilin. l Kendini sakin ve hazır hissettikçe odaklanma beceriniz de artacaktır. - Heyecanlı hissediyorsanız nefes egzersizi yapın. l Sınav için malzemelerinizi ve fotoğraflı sınav giriş belgenizi hazırlayın.
CUMA
- Sakin ve rahat bir gün geçirin. - Yapacağınızdan, başaracağınızdan emin olun. - Her zaman yediğinizin dışında herhangi bir şey yemeyin. l Sınava giriş için gerekli olan malzemelerinizi kontrol edin. - Akşam yemeğini hafif yiyin. - Sınava giderken giyeceğiniz kıyafetleri hazırlayın. - Erken yatın.
SINAV GÜNÜ
- Erken kalkın. - Hafif bir kahvaltı yapın. l Rahat kıyafetler giyin. l Aksesuar takmayın (bilezik, yüzük kolye, küpe). - Sadece sınav evraklarınızı yanınıza alın. l Sınav saatinden 30 dakika önce sınav yerinde olun.