Şampiy10
Magazin
Gündem

Saat saat yüz bakımı

Muhteşem bir cilt mi istiyorsunuz? İşte parlak, bakımlı ve genç bir cilt için saat saat yapmanız gerekenler!

ABONE OL
Kerem Akyıldız / akyzkerem@gmail.com

Bize 24 saat boyunca ne zaman uyumamızı, uyanmamızı, yemek yememizi ve egzersiz yapmamızı söyleyen bir vücut saati fikrine alışkınız. Ama araştırmalar vücudumuzda bulunan tüm deri hücrelerinin kendi saatleri olduğunu gösteriyor. Oyuna önde başlayıp cildinizin bakımını planlamaya başlamamanız için önünüzde hiçbir neden yok.

Peki nasıl mı?

Sabah saat 06: Cildinizdeki hücreler uyanıyor. Dün akşama göre daha fazlalar çünkü cildin dış katmanı olan ‘epidermis’te gece boyu çoğaldı. Cildinizin kabarık olduğunu fark edebilirsiniz. Penelope Cruz ve Sienna Miller gibi ünlü oyuncuların yaşlanma karşıtı cilt bakımını yapan Dr. Nigma Talib’e göre bu durum 7-9 saat boyunca yattığınız için cildin sıvı dolmasından oluşuyor. Uyandıktan birkaç dakika sonra başlayan lenf akışı, yer çekimi ile birlikte kabarıklığın yok olmasını sağlıyor. Düzelmeyi parmaklarınızı yanaklarınızda yukarı doğru gezdirerek nazik bir masajla hızlandırabilirsiniz.

Sabah saat 07: Deri hücrelerine göre bundan daha iyi görünemezsiniz. Kan akış hızı düşüktür ve yağ üretimi henüz başlamamıştır.

Sabah saat 08: Vücut, güneş, kirlilik ve rüzgara karşı savunmalarını aktif eder. Bu, toksinlerin vücuda girmesini ve nem kaybetmenizi engelleyen doğal bir bariyerdir. Bu bariyerin performansını sabah diyetinde kullanabileceğiniz bir antioksidan kremle artırabilirsiniz.

Sabah saat 09: Kış ayları olsa bile evden çıkarken güneş kremi sürmeyi unutmayın. Güneşin yaydığı kırışıklık ve ciltte yaşlanmaya sebep olan UVA ve UVB gibi ultraviyole ışınlarından korunmak için güneş kremi kullanmak faydalı olabiliyor. Sabahları güneş ışığına çok daha dikkat edilmeli çünkü araştırmaların gösterdiğine göre ciltteki iltihaplar ve kızarıklıklar daha çok sabah yayılan ultraviyole ışınlar nedeniyle oluşuyor.

Öğlen: Eğer stresliyseniz, cildiniz bunun farkındadır. Stres, kortizol hormonu üretimini sağlar. Kortizol hormonu ciltteki iltihaplanma, kızarıklık ve yağ üretimini tetikler. Kortizol hormonu, vücudun doğal nemlendiricisi olan hyalüronik asidi düşürüyor, kronik stres cildin koruyucu bariyerini bozarak sıvı kaybına yol açıyor.

Öğleden sonra saat 13-14 arası: Cildiniz protein zengini, sağlıklı yağlar ve liften oluşan bir öğle yemeği için size teşekkür eder. Cildiniz, gün boyu sıvı kaybı yaşar. Bunu yanında öğleden sonra nem kaybı hızlandığı için sık sık su içmek büyük önem taşıyor.

Öğleden sonra saat 15-16 arası: Yüksek seviyedeki androjen ve erkeklik hormonu nedeniyle yağ üretimi zirveye çıkar. Yüzümüzün “T bölgesi” adını verdiğimiz alın, burun ve çeneyi temsil eden bölge parlar ve makyajın kaymasına sebep olur. Yağ aynı zamanda saç foliküllerini tıkayarak bakteri oluşumuna sebep olur. Gün boyu klavyeye, kapı kolu veya bakteri taşıyabilecek bir şeye dokunduktan sonra yüzünüze dokunmamanız oldukça önemli.

Öğleden sonra saat 17: Bu saatler cilt ile ilgili egzersiz yapmak için en iyi zamanlar. Otuz dakikalık bir aktivite bile kan dolaşımını hızlandırır, hücre yenilenmesini sağlar ve toksinleri yok eder. Araştırmalarda haftada 3 gün egzersiz uygulayan bir kişinin cildinin 20 yaş daha genç olduğu görüldü.
Öğleden sonra saat 18: İşe gidip gelmek vücudunuza ikinci doz bir kirlilik getirir. Bu kir, vücudunuzun doğal bariyerini yıkarak toksinlerin içeri girmesini sağlar. Kirlenme karşıtı sprey kullanmak bu konuda yardımcı olacaktır.
Saat akşam 19-20 arası: Ne kadar cazip olsa da işten sonra kendinizi alkole vurmayın. Kan akışı artıkça cildinizin kızarır. Alkol buna ek olarak ciltte iltihaplanmaya ve kırışıklıkların en kötü halinin görünmesine sebep olur.
Saat akşam 21: Cildinizin doğal bariyeri ilerleyen saatlerde daha çok geçirgen olmaya başlar. Ölü cilt hücreleri pul pul dökülerek gece boyu yeni hücreler üretilmesi için sinyal yollanır.
Saat akşam 22: Ölü derinin daha rahat ve daha etkili çıkarılması için yüz maskesi kullanmak mantıklı olacaktır. Ancak kaşıntıya karşı kötü eğiliminiz varsa bu adımı pas geçin. Yükselen kan basıncı cildi ısıtarak savunmasız hale getirir ve tahriş eder.
Gece yarısı: Cilt, gece boyu su kaybetmeye devam eder. Bu nedenle uyumadan önce nemlendirici kullanmayı unutmayın. Cilt, bu saatlerde çok geçirgen olduğu için, kullandığınız kremde bulunan aktif içerikleri emer.
Gece saat 01: Siz uyurken, cildinizin en üst katmanı olan epidermis yeni deri hücreleri üretmeye başlar. Bu kök hücreler genellikle geceleri aktiftir. Hücreler güneş ışığı gibi çevresel saldırganlar olmadığı için barış içindedir.
Gece saat 03: Yatak odanızın deliksiz bir uyku için uygun olduğundan emin olun. Normal bir oda ısısında uyumaya dikkat edin. Ohio Case Üniversitesi’nde yapılan araştırma, kötü bir uyku çeken kadınların cildinde yaşlanma görüldüğünü tespit etti.
Sabah saat 05: Daha göremiyorsunuz ama yüzüstü veya yan yatmanız yüzünüzde kırışıklıklar oluşmasına sebep olacak.

Diğer Haberler

  1. Sehiv secdesi nedir, nasıl yapılır? Hangi durumlarda Sehiv secdesi yapılmalıdır?
  2. 'Arka Sokaklar' bitiyor mu? İlker İnanoğlu son noktayı koydu
  3. Ayçiçeği alım fiyatı açıklandı! Bakan Kirişci duyurdu
  4. Amenerrasulü duası nasıl okunur? Amenerrasulü duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Amenerrasulü Duası yararları ve faziletleri...
  5. Celcelutiye duası nasıl okunur? Celcelutiye duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Celcelutiye duası yararları ve faziletleri...
  6. Akşam namazı kılınışı - Akşam namazı kaç rekat? Nasıl kılınır ve vakitleri
  7. Merkez Bankası'ndan flaş rezerv açıklaması
  8. Cumhuriyet Bayramı mesajları ve 29 Ekim sözleri! Cumhuriyet Bayramı ile ilgili sözler ile resimli Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajları seçenekleri!
  9. Zorunlu karşılık nedir? Zorunlu karşılık oranı ne kadar?
  10. Bakan Soylu, evlat nöbeti tutan ailelerle buluştu: Artık herkes HDP'nin iç yüzünü görsün

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.