Robotik sorunlar avukatı mı nano yapı mühendisi mi?
Bugünün gözde, iyi para kazandırır denen mesleklerinin gelecekte de öyle olacağını ummak büyük hata! Dünyanın en etkili fütüristlerinden Ufuk Tarhan, üniversite adayı gençlere, gelecekte daha çok kazandıracak iş ve meslekleri anlattı.
Burak Kara (bkara@gazetevatan.com)
Taşeron - fason yöneticiliği
Kurumlar sabit, ücretli çalışanlar kadar, hatta daha fazla, kendi uzmanlık alanlarında bağımsız hizmet sağlayıcı kişi ve/veya küçük-butik kurumlarla çalışacaklar. Taşeron- Fason Yöneticiliği Değişik yapılardaki çok sayıda taşeron-fasoncu arasındaki rekabeti yönetmek ve uyumu sağlamaktan sorumlu olacaklar.
Değişim yöneticiliği
Güncel operasyon sürerken, kurumların gelecek hedeflerini oluşturmak ve bunlara ulaşmak için değiştirilmesi gereken alanları uzgörüp, planlamak, iletişimini ve hazırlıklarını yapmak, teknolojik gereksinimlerini saptayıp, tedarik etmekle uğraşacaklar.
Yönetici menajerliği
Her kurum için en önemli kaynak, sermaye; bugünkülerden daha da üstün özelliklere sahip, yaratıcı insanlar olacak. Bu kişilerin en doğru işlerde olmalarını sağlayan, onları portföylerinde bulunduran menajerleri olacak. Bugünün dev şirketlerinin yöneticilerinin kariyer ajansları gibi. Bu hizmeti bireyler de alacak.
Hot-line işletmeciliği
Teknik sorunları yerinde saptayıp, onaran tamircilerin yerini, uzaktan onarım yapan akıllı yazılımlar ve 3 boyutlu hologramlar alacak. Bugünün teknik servisleri bu şekle dönüşecek. Mekanik arızalar tamir edilmeyecek. Gerektiği durumlarda fiziksel tamir olmayacak, tüm parçalar değişebilecek.
Akıllı tedarik yöneticiliği
Tedarik zinciri yöneticiliği, inovasyondan, üretime, ambalajlamadan, stoklamaya, taşımaya, faturalamaya, pazarlamadan satışa kadar tüm süreçlerde etkin ve sorumlu olacak ve akıllı tedarik yöneticiliğine dönüşecek.
Sanal market işletmeciliği
Her türlü alışverişte servis sağlayıcılar robotik, sanal sistemlerle yer değiştirecek. Tüm bu sistemlerin yöneticiliği, yaratıcı uygulamalar geliştirilmesinden sorumlu poziyon; sanal market işletmeciliği olacak.
Robotik sorunlar avukatlığı
Üretim ve hizmet alanlarında satın alınan robotların kullanımında karşılaşılan sorunların çözümünde, robotları üreten, satan, kullanan kişi ya da kurumların hak ve sorumlulukları alanında çalışan sektörel uzman avukatlar olacak.
Senaryo tasarımcılığı
Beş duyuya hitap eden 3 boyutlu görsellerin, uygulamaların cazibesi artacak. Her konu için senaryo yazmak, hikaye kurgulamak onları çekmekten, teknolojiye aktarmaktan daha aranılır bir özellik olacak. Kurum ve kişilerin geleceğine ilişkin uzgörüleri senaryolaştıran, strateji gelişimine zemin hazırlayan senaristler en aranan kişiler olacak.
Yapay zeka pazarlamacılığı
İnsan düşünce sisteminin elektronik cihazlara aktarılması sonucu ortaya çıkacak ürünlerin satıcıları. Örnek bir pazarlamacı sunumu “Bakın bu küçük aleti uyurken odanıza koyarsanız, uyanırken vücut ısınızın değişiminden, beyin dalgalarınızdan bunu anlayıp, ışıklarınızı açacak, sevdiğiniz müziği başlatacak” şeklinde olacak.
Beş duyu reklam tasarımcılığı
Yapay zeka ile koku almak, dokunuş hissetmek vbg duygular da uzaklara iletilebilecek. 5 duyuyu hissettirebilecek teknoloji ile sunulan reklam spotlarının tasarımcılığı en popüler, yaratıcılık gerektiren alanlardan olacak.
Soru bankası tasarımcılığı
İnsanların kapasiteleri giderek artacağından, gelişim sağlayacak, yeni şeyler sorabilmek zorlaşacak. Yenilikleri tetikleyecek soru sorabilmek ayrı bir uzmanlık alanına dönüşecek. Sektörel, tematik soru bankaları gelişecek. Bu tasarımcılar en arananlardan olacak.
Nano yapı mühendisi
Nano teknolojinin inşaat sektörüne kazandıracağı ürünleri maksimumda geliştiren, kullanan, bugünün inşaat mühendislerinin yerini alacak dal. Geleceğin mimar ve mühendislerine benzer işleri yapanlar sadece yaratıcılıklarını kullanacaklar, tüm hesap ve çizimleri, boyutlu prova verecek şekilde robotlar yapacak.
Duygu tasarımcılığı
Genetik ve nano teknolojilerin gelişmesi ile yapılacak işe, yaşanılacak duruma uygun duyguların belirlenmesi ve gerekli kimyasal drog reçetelerinin, yapay zeka, sanal ortam uygulamalarının kurgulanması mümkün olacak. Bugünün “image maker’ları” bu işleri yapıyor olacaklar.
Gen terapistliği
Bozuk genlerin tespiti ve düzeltilmesi ile ilgilenen, hatta gen haritasına göre ileride bozulacak genleri önceden tespit edip, önlem alacak programları geliştirenlere gen terapistleri diyeceğiz ve bu meslektekilere çok önem vereceğiz.
Genetik ekonomi
Genetik teknolojiyle ilintili her şey, tıpkı bugünün dijital devrim zenginleri gibi genetik zenginleri, iş alanları oluşacak. Bu tür sınırsız ürünün satış piyasasının yönetilmesi, yepyeni bir ekonomik yapı ve boyut yaratacak.
Bilgi madenciliği
Bilgi okyanusundan iletişim teknolojileri, yapay zeka uygulamalarıyla güncel global gelişmeleri yakalamak, ayıklamak, birleştirmek, gerekli ve öncelikli olanları seçmek, kullanılabilir hale getirmek en önemli iş olacak.
Alternatif besin mühendisi
Beslenme için gerekli maddelerin konsantre ve karma tabletlere, sıvılara dönüştürülmesiyle uğraşacaklar. Genetik ve nano teknolojiden yararlanarak insanların beslenme ihtiyacına yanıt verecek alternatifler üzerinde çalışacaklar. Geleneksel üretim insanların yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamakta yetersizleşiyor. Buna çare bulup, diyet reçetelerinden bizi kurtaracaklar.