Ortam çocuğu!
İlk gülümseyişinden sosyal özelliklerini geliştirmesine kadar her şeyi bebekken çok hızlı yapar. İnanın miniğiniz sosyalleşme konusunda ilk aylarda hiç olmayacağı kadar hızlıdır.
0-6 AYLIK
•Daha birkaç saatlik olan bebeğiniz birilerinin ona arkadaşlık etmesini, yanında olmasına hemen alışıverir. Özellikle de sizin yanında olmanıza... O güzel minik gözleriyle size uzun uzun, dikkatle bakar ve 1 haftalık olduğunda yüzünüzü tanıyabilecek hale gelir. Araştırmalara göre bebeğiniz, yüzünüzü izlerken şeklini anlamaya çalışır.
•Bu dönemde sizin yüzünüzden çok etkilenir ve sizin mimiklerinizi taklit etmeye çalışır. 6 haftalık olduğunda gerçek anlamdaki ilk gülümsemesini yapar. Dikkat! Bu ilk gülümsemeyle kalbiniz yerinden çıkacak gibi atabilir.
•4. aydan itibaren kucak aramaya başlar. En arzuladığı kucak da tabii ki sizinki olur ve sosyalleşmeye başlar. 5. ayda diğer bebekler ilgisini çekecektir. Özellikle de aynada gördüğü kendisi! (Sizin küçük şaşkınınız henüz o aynadakinin kendisi olduğunu fark edemez!)
6-12 AYLIK
•Bebeğiniz 6 aylık olduğunda ona el sallamayı, öpücükler vermeyi ve sarılmayı öğretebilirsiniz.
•6 ile 9 aylıkken hayatında en önemli yer tutan kişileri ayırt etmeye başlar. Bu ara size çok daha düşkün olur. Başka biriyle beraberken sizi göremezse tedirgin olur. Misafirlerinizle haşır neşir olmasına izin verin. Çünkü bu onu daha kendine güvenli yapar.
•Kardeşleriyle zaman geçirmeye bayılır, onlarla oynamayı ve oturmayı öğrenir. Ama bu her zaman değil. Çünkü genellikle bu aylardaki bebekler kendi başlarına zaman geçirmekten daha çok mutlu olur. 10 aylık olduğundaysa bu tamamen değişir ve kardeşlerinin hareketlerini taklit etmeye çalışır.
12-18 AYLIK
•Bebeğiniz 16 aylık olduğunda kişiliğini anlamaya ve sevgisini göstermeye başlar. Öpücüklerle ve kucaklamalarla ailenin göz bebeği haline gelir.
•18. aydan itibaren ayna testiyle bebeğinizin karakterini tanımasına yardımcı olabilirsiniz. Bebişinizin alnına kırmızı bir ruj sürüp aynanın karşısına oturtun. Sizinki ruju fark edip temizlemeye çalışırsa kendi yüzünü tanıyor demektir.
•Büyüdükçe başkalarının neler hissettiğini anlamaya başlar. Bu, arkadaş edinirken çok işine yarayacak bir özellik. Bununla beraber başkalarıyla empati kurabilir hale gelir. Ona farklı duyguları öğretmek için erken olduğunu düşünmeyin. Hatta şimdi tam sırası. Örneğin ona oyuncak ayısının o gün nasıl hissettiğini sorabilirsiniz. Bugün ayıcığı mutlu mu; mutsuz mu? Yorgun mu; enerjik mi? Böylece bebeğiniz duygu analizi yapmaya alışmış olur.
18 AYLIK+
•Büyümeye başlayan bebeğiniz gün geçtikçe sizden bağımsız olmak ister ve tahmin edersiniz ki bu durum bazı sorunlar çıkarabilir. Ama bu sorunları onunla konuşmaya çalışıp anlatarak çözebilirsiniz. Ayrıca en sevdiği oyuncaklarını kimseyle paylaşmak istemez. Bu dönemde kendine uygun oyuncak seçmesi zordur. O yüzden ona yararlı ve eğlenceli oyuncakları siz bulun. Değişik oyunlar öğretebilirsiniz. Saklambaç, ebeleme, top oyunu gibi… Kız bebekler genelde evcilik veya mağaza sahibi olmak gibi oyunları sever. Erkeklerse babalarıyla bol enerji sarf edilen oyunlar oynamaya bayılır.
•Daha rahat konuşmaya başladığı andan itibaren arkadaşlarına göre yetişkinlerle daha iyi anlaşır. Çünkü yetişkinler de onu akranlarına göre çok daha iyi anlar.
•2 yaşından itibaren birçok sevdiği arkadaşı olabilir. Ama hala aynı oyunda arkadaşıyla değil kendi kendine oynamayı tercih eder. Anlayacağınız arkadaşlık ilişkileri henüz tam anlamıyla oluşmamıştır. Ayrıca yaklaşık 3-4 yaşına kadar da tam olarak arkadaşlık kuramaz.
Miniğinizin sosyal hayatının ne kadar çabuk ilerlediğine inanamayacaksınız. Bir de bakmışsınız sizden çok daha sosyal biri olup çıkıvermiş!