Şampiy10
Magazin
Gündem

Ocak’ta su içmeye, Şubat’ta yürüyüşe başlayın, sigarayı Temmuz’da bırakın

Yeni yaşam alışkanlıkları edinmek kolay değil... Bir anda hem sağlıklı beslenip, hem spor yapıp hem de içkiyi sigarayı bırakmak neredeyse imkansız. Bunun için dünyaca ünlü uzmanlar 12 aylık bir program hazırladı. Her ay beslenme ve egzersizle ilgili olumlu bir adım atarak 2007 yılını yepyeni bir insan olarak geçirebilirsiniz

ABONE OL
Vatan Haber

OCAK
Su için:
Su sağlığın yapı taşlarından biri... Enerjiyi artırıyor, kanser riskini azaltıyor, hafızayı güçlendiriyor ve sindirim sistemini düzene sokuyor. Sabah ve akşam yarım litre su içmeniz bile çok büyük fayda sağlayacak.

Tabağınızdan eti çıkarmaya başlayın: Tabağınızın dörtte üçünü daima esmer pilavla ve taze sebzelerle doldurun ya da haftada 2-3 gün hiç et yemeyin. Araştırmalar en çok et tüketen ülkelerin aynı zamanda bağırsak kanserinin en çok görüldü ülkeler olduğunu gösteriyor.

ŞUBAT
Hareket edin:
Hareket etmek illa sabahtan akşama kadar koşup jimnastik yapmak anlamına gelmiyor. Asansöre binmeyi bırakın, arabanızı uzağa park edin, dans dersleri almaya başlayın. Bu yorgunluğu ve stresi azaltır, daha iyi uyumanızı, daha az hasta olmanızı sağlar.

Daha çok balık yiyin: Ton balığı bile olsa haftada en az 2-3 gün balık yiyin. Balıktaki Omega-3 yağları tansiyona, diyabete ve depresyona iyi geliyor. Kalp hastalıkları riskini de yüzde 40-60 azaltıyor.

MART
Gülümseyin:
Hergün en az 5 dakikanızı eğlenerek geçirin. Kahkaha atmak bağışıklık sistemini harekete geçirerek vücut ve ruh sağlığınızı korur, stresi azaltır.

Fasulyeye saldırın: Baklagiller hem ucuz hem de zengin bir besin kaynağı. İçindeki çözünebilir lifler kanser riskini azaltıyor, ayrıca B vitamini, protein, potasyum gibi birçok besin içeriyor. Mercimek, piyaz, nohut bunların en iyi örneği...

NİSAN
Kahvaltı edin:
Kahvaltı günün en önemli öğünü. Ancak yanlış şeyler yerseniz değil! Tatlı ve beyaz ekmek kan şekerinizi yükselterek bütün gün daha çok acıkmanızı ve daha hızlı yorulmanıza neden olur. Kahvaltıda yumurta, yulaf, beyaz peynir gibi kan şekerinizi dengede tutacak besinler tercih edin.

Tam tahılları unutmayın: Ekmek sepetinizin en az yarısının tam tahıllı ekmeklerle dolu olmasına özen gösterin. Bunlar beyaz ürünlere göre kat kat fazla vitamin ve mineral içerirler. Tam tahıllı ürünlerin hem kalp hastalıkları hem de kanser riskini düşürdüğünü gösteren birçok araştırma bulunuyor. Ancak bütün kahverengi ekmeklerin tam tahıllı olmadığını unutmayın.

MAYIS
Vitamin alın:
Hergün değilse bile yorgun düştüğünüz dönemlerde vitamin almak direncinizi artırır. Ancak bağımlı hale gelmediğinizden emin olun!

Trans yağları mutfaktan çıkarın: Artık mutfaktan margarinleri atmanın zamanı geldi. Hidrojen yapısı değiştirilerek üretilen bu yapay yağlar obezitenin ve kalp hastalıklarının en önemli nedeni olarak görülüyor. Tabii margarini bıraktığınız gibi sokaktan aldığınız kızartmalardan da vazgeçmeniz gerekiyor.

HAZİRAN
Soğuk suyla duş alın:
Sabahları duştan çıkmadan önce 1 dakika boyunca soğuk suyun altında kalmak eziyet verici olsa bile gününüzün daha iyi geçmesini sağlar. Sıcak sudan sonra soğuk su damarların aniden daralıp açılmasını, böylece dolaşımın artmasını sağlar. Ayrıca daha çabuk ayılmanıza da yardımcı olur.

Turuncu rengi mönüye katın: Havuç, domates ve turunçgillerin her biri rengine göre başka vitamin ve antioksidanlar içeriyor. Bunlardan ne kadar çok ve farklı farklı tüketirseniz hastalıklara karşı koruyan maddelerden o kadar çok almış olursunuz.

TEMMUZ
Sigarayı bırakın:
Yaşam tarzınızı değiştirmekte en önemli şey sigarayı bırakmak. Temmuz ayına kadar kendinizi buna hazırlayın ve bir kerede bırakın! Eğer kahveye ya da şekere bağımlıysanız bunlardan birinden vazgeçin. Bir arkadaşınızla sürekli iddiaya girerek kendinizi kontrol etmeye çalışın.

Zeytinyağı deneyin: Bazı yağlar diğerlerinden daha faydalı. Mesela zeytinyağı ve kanola yağı içerisinde bulunan tek bağlı doymamış yağlar meme kanseri riskini azaltıyor. Margarin tarifli her yemekte olabileceği gibi salatalarınızda da mutlaka bu iki yağı kullanmaya çalışın.

AĞUSTOS
Erken yatın:
Haftada 3 gün saat erken yatın. Uyku vücudun kendini yenilemesi için vazgeçilmez. Geceyarısından önce uyuduğunuz her saat 2 kat faydalı oluyor.

Tatlıyı meyveyle değiştirin: Artık her gün tatlı yemekten vazgeçin. Haftada bir, hatta mümkünse haftada iki yiyin. Yanınızda daima yıkanmış bir elma ya da portakal taşıyın. Misafirlerinize pasta yerine güzel bir meyve salatası ikram edin.

EYLÜL
Olumsuz düşünceleri bırakın:
Vücudunuzu egzersizle güçlendirdiğiniz gibi ruhunuzu da olumlu düşüncelerle güçlendirmelisiniz. Başta birkaç saati, sonra da bütün bir günü negatif düşüncelerden uzak geçirmeye çalışın.

Fındık ve fıstığa saldırın: Bir zamanların yasak meyvesi fındık, fıstık ve badem artık tek bağlı doymamış yağların ve Omega-3’ün en iyi kaynaklarından biri olarak görülüyor. Aynı zamanda lif, protein, magnezyum, potasyum ve E vitamini kaynağı olan bu besinleri günde bir avuç tüketebilirsiniz.

EKİM
Yemeklerinizi çiğneyin:
Birçok insanın sindirim sisteminden kaynaklanan gaz ya da kabızlık problemi vardır. Yemeklerinizi yutmadan önce en az 20 kez çiğnerseniz hem sindirim sistemi daha iyi çalışır hem de beyne doyduğunu anlamak için zaman tanımış olursunuz.

Pilates egzersizlerine başlayın: Pilates son yılların abartılı sporlarından biri gibi gözükse de kasları gerçekten uzatan ve güçlendiren bir aktivite. Kursa gitmek zorunda değilsiniz. İnternetten bulacağınız hareketlerle de pilates egzersizleri yapabilirsiniz.

KASIM
Her gün B vitamini alın:
Bugün en büyük ölüm nedeni kalp hastalıkları... Bu süreci tersine çevirmek için B3, B6, B12 ve folik asit kullanmak gerekiyor. Bunlar ayrıca dolaşımı, stres ve enerji seviyesini de kontrol altına alıyor. Doktorunuza danışarak bir B kompleks vitamini içmeye başlayabilirsiniz.

Soyayı mönünüze ekleyin: Soya fasulyesi protein ve demir doposu olmanın yanı sıra hastalıkların da baş düşmanı. Soya fasulyesi, sosu ve sütü kanserli tümörlerle ve kolesterolle de savaşıyor.

ARALIK
Koyu yeşil sebzeler tüketin:
Bu sebzelerin diğerlerinden farkı göz sağlığı için vazgeçilmez olmaları. Özelilkle ıspanakta bulunan lutein maddesi yaşa bağlı kataraktın önüne geçiyor. Ayrıca bol miktarda C vitamini içeriyor.

Çorbanın gücünü keşfedin: Ev yapımı bir çorba hemen hemen bütün besin değerlerini koruduğu gibi sizi tok da tutar. Akşam yemeğini dışarda yiyeceğinizde evde sebzelerden yaptığınız çorbadan bir kase için. Restoranda daha az ve sağlıklı yediğinizi fark edeceksiniz.

Diğer Haberler

  1. Sehiv secdesi nedir, nasıl yapılır? Hangi durumlarda Sehiv secdesi yapılmalıdır?
  2. 'Arka Sokaklar' bitiyor mu? İlker İnanoğlu son noktayı koydu
  3. Ayçiçeği alım fiyatı açıklandı! Bakan Kirişci duyurdu
  4. Amenerrasulü duası nasıl okunur? Amenerrasulü duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Amenerrasulü Duası yararları ve faziletleri...
  5. Celcelutiye duası nasıl okunur? Celcelutiye duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Celcelutiye duası yararları ve faziletleri...
  6. Akşam namazı kılınışı - Akşam namazı kaç rekat? Nasıl kılınır ve vakitleri
  7. Merkez Bankası'ndan flaş rezerv açıklaması
  8. Cumhuriyet Bayramı mesajları ve 29 Ekim sözleri! Cumhuriyet Bayramı ile ilgili sözler ile resimli Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajları seçenekleri!
  9. Zorunlu karşılık nedir? Zorunlu karşılık oranı ne kadar?
  10. Bakan Soylu, evlat nöbeti tutan ailelerle buluştu: Artık herkes HDP'nin iç yüzünü görsün

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.