Şampiy10
Magazin
Gündem

MERS virüsü endişesi hızla yayılıyor MERS virüsü nedir?

Türkiye’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden kişinin MERS virüsü (corona virüsü) taşıdığının tespit edildi.

ABONE OL
Vatan Haber

Sağlık Bakanlığı, Suudi Arabistan'a çalışma amacıyla giden ve Türkiye’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden kişinin MERS virüsü (corona virüsü) taşıdığının tespit edildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Hatay ili nüfusuna kayıtlı olup, Suudi Arabistan'a çalışma amacıyla giden bir vatandaşın Türkiye’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği belirtildi.

Hacılara Mers virüsü uyarısı
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, Hac sonrası 15 gün içerisinde ateşi çıkan kişinin "Mers virüsü" şüpheli vakası olduğunu söyledi.

16. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) tarafından Antalya'nın Belek bölgesindeki Titanic Deluxe Otel'de gerçekleştirdi. Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, 16. Ulusal İç Hastalıkları Kongresinde bilgiler verdi. Korona virüsün Arap yarımadasında Suudi Arabistan'dan Katara, Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere, insanlarda alt salonum enfeksiyonu yaparak öldürür hale geldiğini belirten Ünal, solunum yolu sendromu yapan virüse "Mers" adı verildiğini belirtti.
Ünal,"Solunum yoluyla bulaşıyor grip gibi ellerle temas ellerin burna götürülmesi tokalaşma solumun esas olduğu temasla bulaşıyor. Bu virüsün bu formunun develerde olduğu ve develerden insanlara geçtiği. O yüzden hemen tedbir olarak, deve sütü içmeyin gibi tedbirler getirildi. Hastalığın farkına varınca, izolasyon yöntemleri olan tokalaşmayın, elinizi yıkayın gibi yöntemlerle mart ayından itibaren kontrol altına alındı" dedi.

KORKTUĞUMUZ HAC MEVSİMİ GELDİ

Ülke genelinde 2.5-3 milyon hacının gelmeye başladığını hatırlatan Ünal, "Korktuğumuz Hac mevsimi geldi. 2.5 3 milyon insandan bahsediyoruz. Çok yakın temas olacak. Bütün dünya tetikte bekliyor. Bulguları halsizlik, üst salonumun yolu enfeksiyonu, hapşırık ateş ve burun akıntısı ile başlar. Sonra bildiğimiz zatürre tablosuna döner. Öksürük artar, hafif bir balgam ilave olur. Salonum yolu yetmezliği, akciğer yetmezliği tablosuyla ölüme yol açar. Yüzde 35-40 ölüm oranı var. Bulaştıktan sonra 15 gün sonra ortaya çıkabileceği için kritik dönem 15 gün" dedi. Hacca gidip geldikten sonra 15 gün içerisinde ateşi çıkmış kişinin Mers için şüpheli vaka olduğunu kaydeden Ünal, "Hastayı hemen maskesini takıp en yakın sağlık kurumuna ulaştırmak, yoğun bakım tedavisine almak lazım. Özel bir tedavi yok" diye konuştu.

HATAY'DA POZİTİF ÇIKTI

Ankara'da Hac'dan dönen bir hastaya hastalara mecburen Mers virüsü taşıyor gibi davrandıklarını ifade eden Ünal, "Yapılan testlerde böyle bir şey çıkmadı. Ama Hatay'da pozitif çıkmış. Sağlık Bakanlığı tedbir almıştır. Ama o vakayı iyice incelemek lazım. Sıradan bir solunum yolu enfeksiyonu gibi bulaşmış olsaydı başka vaka çıkardı. Ama böyle tek olması sevindirici bir şey. Muhtemelen uyarılara rağmen bir deve çiftliğini ziyaret etme, deveyle temas, deve sütü içme gibi riskli bir davranış olsa gerek. Hacdan gelip 15 gün içerisinde ateşi çıkan herkes maskesini bağlayıp ilk fırsatta sağlık kurumuna ulaşmak zorundadır" şeklinde konuştu.

EBOLA VİRÜSÜ DÜNYADA YAYILMAYA DEVAM EDİYOR

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre Batı Afrika'da Mart ayında baş gösteren Ebola salgını yüzünden bugüne kadar 8 bini aşkın vakadan yaklaşık 4 bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Ünal, şunları söyledi:

"Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü gibi büyük örgütlerin salgını durdurma çabaları halen daha sonuç vermemiştir. Askeri önlemlere dahi başvurulmasına rağmen; salgın kontrol altına alınamamıştır. Günümüzde ulaşım çok hızlanmıştır. Herhangi bir ülkeden kalkan uçak saatler içerisinde dünyanın diğer ucuna ulaşmaktadır. Ebola hastalığının bulaştıktan sonra belirti vermesi 20 güne kadar uzayabileceğinden ve hastalık etkeni kişiden kişiye direkt temasla bulaşabileceğinden, tüm dünya için risk söz konusudur. Ebola virüsü insandan insana çok hızlı bulaşabilmektedir. Hastalık şimdilik Batı Afrika'da 5 ülkede sınırlıdır. İlk olarak yaklaşık 1,5 yıl kadar önce olgular ortaya çıkmaya başlamıştır. Sierra Leone, Gine, Liberya ve Nijerya salgından en çok etkilenen 4 ülkedir. Bu ülkelere ek olarak Senegal'de bir olgu bildirilmiştir. Eş zamanlı olarak Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde de olgular saptanmış fakat Kongo'da hastalığa sebep olan virüsün salgın yapan virüsten farklı bir virüs olduğu anlaşılmıştır."

HASTALIKTAN KURTULANLARIN VİRÜSÜ BULAŞTIRMA RİSKİ YOK

Hastalığı geçiren erkeklerin menilerinde virüsün 3 ay kaldığını ifade eden Prof. Dr. Serhat Ünal, "Ebola virüs hastalığı geçirenlerin 3 ay süreyle ilişki sırasında prezervatif kullanması veya cinsel ilişki yaşamamaları önerilir. Kişi, Ebola virüs hastalığından kurtulursa vücudunda 10 yıllarca kalacak antikorlar üretmiş olur. Bu antikorlar sayesinde bir daha kendine Ebola virüsü bulaşamaz" dedi.

MERS NEDİR?
Yoğun endişeye yol açan corona virüs enfeksiyonu MERS: Middle East Respiratory Syndrome (Orta Doğu Solunum Sendromu).

Hastalığa yol açan virüs MERS-CoV'dır. Bu virus 2012 yılında Suudi Arabistan'da tespit edilmiştir. Bu virüsle enfekte olan insanların çoğunda ağır akut solunum sistemi rahatsızlıkları gelişmiştir. Ateş, öksürük ve nefes darlığı gözlemlenmiştir. Bu virüsün bulaştığt hastaların yaklaşık olarak yarısı hayatını kaybetmiştir. Hastaların çok az bir kısmı hafif belirtilerle atlatmıştır. Amerika Birleşik Devletlerin'de bildirilen bir vaka olmamıştır. SARS'a yol açan virüsten farklıdır

SARS NEDİR?
Bir diğer ağır geçen corona virüs enfeksiyonu SARS'tır (şiddetli akut solunum sendromu). Etkeni SARS-CoV'dır. SARS vakaları ilk olarak 2003 yılının şubat ayında Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'da gözlemlenmiştir.1 Kasım 2002-31 Temmuz 2003 tarihleri arasında dünya genelinde 8273 SARS vakası gözlemlenmiştir ve bu vakaların 775'i ölümle sonuçlanmıştır. 2004 yılından bu yana dünyanın herhangi bir yerinden bildirilmiş SARS-CoV enfeksiyonu bulunmamaktadır.

Corona virüs enfeksiyonları her zaman ölümcül müdür?
Corona virüsler nadiren MERS ya da SARS gibi ölümcül olabilen enfeksiyonlara yol açarlar. Genellikle hafif enfeksiyonlar gözlemlenir.

Corona virüslerin temel özellikleri nelerdir?
Corona virüsler çoğu insanın hayatlarının bir bölümünde karşılaştığı yaygın virüslerdir. İnsan corona virüsleri çoğu zaman hafiften orta dereceye üst solunum sistemi enfeksiyonlarına yol açarlar. Bulaşma yolları, görüldüğü mevsimler, semptomları da diğer üst solunum sistemi enfeksiyonları gibidir.

Corona virüs enfeksiyonlarından nasıl korunabiliriz?
İnsan corona virüslere karşı koruyucu herhangi bir aşı bulunmamaktadır. Enfeksiyon riskini azaltmanın başlıca yolları: Su ve sabunla sık sık ellerin yıkanması, gözlere, ağıza ve buruna dokunulmaması, hasta insanlarla yakın temastan kaçınılması. O halde insan corona virüslerle enfekte olduğumuzda diğer insanları korumak için şunları akılda tutmak gerekir: Hastayken evde kalmak, başkalarıyla yakın temastan kaçınmak, hapşırırken ya da öksürürken ağızı ve burunu kapamak, objeleri ve yüzeyleri temiz ve dezenfekte tutmak

Diğer Haberler

  1. Sehiv secdesi nedir, nasıl yapılır? Hangi durumlarda Sehiv secdesi yapılmalıdır?
  2. 'Arka Sokaklar' bitiyor mu? İlker İnanoğlu son noktayı koydu
  3. Ayçiçeği alım fiyatı açıklandı! Bakan Kirişci duyurdu
  4. Amenerrasulü duası nasıl okunur? Amenerrasulü duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Amenerrasulü Duası yararları ve faziletleri...
  5. Celcelutiye duası nasıl okunur? Celcelutiye duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Celcelutiye duası yararları ve faziletleri...
  6. Akşam namazı kılınışı - Akşam namazı kaç rekat? Nasıl kılınır ve vakitleri
  7. Merkez Bankası'ndan flaş rezerv açıklaması
  8. Cumhuriyet Bayramı mesajları ve 29 Ekim sözleri! Cumhuriyet Bayramı ile ilgili sözler ile resimli Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajları seçenekleri!
  9. Zorunlu karşılık nedir? Zorunlu karşılık oranı ne kadar?
  10. Bakan Soylu, evlat nöbeti tutan ailelerle buluştu: Artık herkes HDP'nin iç yüzünü görsün

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.