Şampiy10
Magazin
Gündem

Konutder ve Nişantaşı Üniversitesi protokol imzaladı

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği ile Nişantaşı Üniversitesi arasında protokol imzalandı

ABONE OL
Vatan Haber

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Nisantaşı Üniversitesi, konut sektörünün 2023 ve daha ilerisi için yeni bir vizyonel bakış açısıyla çözümlerin üretileceği akademik bir çalışmanın yürütülmesi konusunda işbirliği protokolüne imza attı.

KONUTDER ve Nişantaşı Üniversitesi arasında imzalanan işbirliği prokolü ile KONUTDER'in bünyesinde yer alan çalışma komitelerine, üniversitenin bu konuda yetkin akadedemik kardosunu da dahil ederek, bilimsel anlamda komitelerin çalışma konusu olan mevzuatlarla ilgili çözüm yolları bulunması amaçlanıyor. Bu anlamda sektörü daha kurumsal yapıya kavuşturma ve sağlıklı bir temele oturtturmak adına bilimsel veri üretimi sağlanarak, üretilen bu bilimsel veriler, üçer aylık dönemler halinde kamuoyu ile paylaşılacak.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ile Nişantaşı Üniversitesi arasında imzalanan işbirliği protokolü töreni, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin ve KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, bakta olmak üzere KONUTDER'in Yönetim Kurulu Üyeleri, Altan Elmas, Hasan Rahvalı, Haluk Sur, Özen Kuzu, Ziya Yılmaz ve Ali Dumankaya'nın da katılımıyla Nişantaşı Üniversitesi'nin Sadabad Kampüsü'nde gerçekleştirildi.

Protokol töreninin açılış konuşmasını yapan Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin bu protokolle Konutder'in piyasa tecrübesi ile üniversitenin akademik tecrübelerinin birleştirilerek, sektörün ihtiyaç duyduğu konularda ortak çözüm bulunmasını amaçladıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Alkin, bu tür işbirliklerin kendileri ve öğrencilerinin sektör tecrübeleri açısından da çok önemli olduğunu dile getirirken, bu protokoller sayesinde reel sektörün gelişimine de akademik katkı sağlamaktan mutlu olduklarını dile getirdi.

Toplantıda söz alan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği(KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik ise Nişantaşı Üniversitesi ile yaptıkları işbirliği hakkında, “Üniversitenin, ihtiyacımızın akademik kısmını yapabileceğini, 2023 ve daha ilerisi için ülkenin konut ihtiyacını, bu ihtiyacın karşılanırken yeni vizyona göre çözümlerin önerileceği özel sektör ve akademik bakış açısının oluşacağı bir çalışma yapmaya karar verdik” şeklinde açıklamada bulundu.

Yaptıkları işbirliğini 5 ana başlıkta topladıklarına işaret eden Çelik, bu konuda şu bilgileri verdi:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre; deprem tasarımının yetersiz olduğu binalar, malzeme dayanımı yetersiz olan ve mühendislik hizmeti almayan kaçak yapılar dahil yapı stoğunun yaklaşık %40‘ının (6-7 milyon konut) yenilenmesi ya da güçlendirilmesi gerektiği tahmin ediliyor. Mevcut bu 6-7 milyon adet konutu yenilemek ve iyileştirmek, şehirlerin daha yaşanılabilir altyapılarını planlamak ve bu anlamda şehirleri dönüştürmek için; kentsel dönüşüm nasıl yapılmalı sorusunun yanıtını KONUTDER adına Emre Çamlıbel, Üniversite adına bir akademisyen arkadaş çalışacak ve sorunun yanıtını bulmaya çalışacak.

Bu kentsel dönüşümün yanı sıra yıllık 650 bin konut ihtiyacını çözerken, yine 10 yıllık, 20 yıllık ihtiyacını önümüze koyup, İspanya gibi yabancı yatırımcıyı ülkemize çekip, 20-30 milyar Euro'luk döviz girdisi nasıl sağlanır, her yıl bunun imar kanunu ve planları ne olmalı sorusunun yanıtını Altan Elmas arayacak.

Konut sektörünün daha kurumsal olması, daha fazla müşteri memnuniyetinin sağlanması, güven esaslı çalışan sektörün daha güvenilir hale gelmesi ve müşteri ilişkilerinde adilane çözümler üretmek üzere Tüketici Kanunu'na da Ziya Yılmaz öneriler hazırlayacak. Yıllık 650 bin konut ihtiyacını ve yenilenecek 6-7 milyon adet konutun üretilebilir, satılabilir ve en önemlisi de konut alıcısının bu ürünlere nasıl ulaşacağını, hangi mali ve vergi düzeninin olması gerektiğine Hasan Rahvalı çözüm arayacak.

Sektörün maalesef sağlıklı veri üretmekte sıkıntıları bulunuyor. Alınan ruhsat, satılan konut, tapu bilgileri, TÜİK verileri konuyu tam olarak izah edemiyor. Bu verileri sağlıklı bir altyapıya kavuşturmak ve tüm komitelere veri üretme işine Ramadan Kumova bakacak”

Yaptıkları araştırmada Türkiye genelinde yıllık ortalama 200 konut ve üzeri düzenli konut üreten yaklaşık 300 firma tespit ettiklerini belirten Çelik, “Bunların tamamı ile temas kurmak veri ve bilgileri, daha da önemlisi herkesin önerisini almak ve tüm komitelere bu kaynaktan da öneri oluşturmak istiyoruz. Bu işe de KONUTDER adına Ali Dumankaya başkanlık edecek” şeklinde açıklamada bulundu.

Diğer Haberler

  1. Sehiv secdesi nedir, nasıl yapılır? Hangi durumlarda Sehiv secdesi yapılmalıdır?
  2. 'Arka Sokaklar' bitiyor mu? İlker İnanoğlu son noktayı koydu
  3. Ayçiçeği alım fiyatı açıklandı! Bakan Kirişci duyurdu
  4. Amenerrasulü duası nasıl okunur? Amenerrasulü duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Amenerrasulü Duası yararları ve faziletleri...
  5. Celcelutiye duası nasıl okunur? Celcelutiye duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Celcelutiye duası yararları ve faziletleri...
  6. Akşam namazı kılınışı - Akşam namazı kaç rekat? Nasıl kılınır ve vakitleri
  7. Merkez Bankası'ndan flaş rezerv açıklaması
  8. Cumhuriyet Bayramı mesajları ve 29 Ekim sözleri! Cumhuriyet Bayramı ile ilgili sözler ile resimli Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajları seçenekleri!
  9. Zorunlu karşılık nedir? Zorunlu karşılık oranı ne kadar?
  10. Bakan Soylu, evlat nöbeti tutan ailelerle buluştu: Artık herkes HDP'nin iç yüzünü görsün

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.