Kalp hastalarına cinsel yaşam tüyoları
Bir cinsel aktivite iki kat merdiven çıkmak kadar efora eşit. Dolayısıyla kalp hastaları oldukça dikkatli olmalı. Prof. Dr. Murat Gençbay, bilinmesi gerekenleri anlattı.
Kalp hastalarında cinsel yaşam etkilenir mi?
Maalesef, kalp hastalarında cinsel sorunlar çok sıktır. Sertleşme sorunu veya cinsel isteksizlik şeklinde sorunlara oldukça sık rastlamaktayız. Aslında bakarsınız sertleşme sorunu 3-4 yıl içinde kalp krizi riskini de artırıyor. Bu nedenle sertleşme sorunu olan erkeklerin kalp damarları açısından da kontrol edilmesinde fayda var. Sertleşme sorunun diğer önemli bir nedeni de kalp hastası olduğunu bilen kişilerde yaşanan endişe korku ve depresyon.
Hangi durumlarda cinsel yaşam risklidir?
Cinsel aktivitede kalp hızı en fazla 130'a, kan basıncı da en fazla 170 civarına kadar çıkar. Normal bir cinsel aktivite ortalama iki kat merdiven çıkmak kadar efora eşit. Bu nedenle kalp hastalarının bu riskli durumlardan kaçınması önemli.
Kalp krizinden ne kadar sonra cinsel hayata dönülebilir?
Sorunsuz bir kalp krizinden 1 hafta sonra efor testi yapılarak cinsel hayata dönülebilir. Normal bir bypass ameliyatından sonra ise 6-8 haftanın ardından sonra, hançer kemiği tam iyileştiyse cinsel hayata devam edilebilir.
En sık sorunlar kalp yetmezliği olanlarda
Kalp yetmezliği hastalarında cinsel yaşam nasıl olmalı?
En fazla cinsel sorunlar kalp yetmezliği hastalarında görülüyor. Kalp yetmezliği hastaları eğer iki katı dinlenmeden çıkılabiliyorsa cinsel yaşam kısıtlamasına gerek yok. Nefes darlığı en küçük basit işlerde bile olan gruplarda ise kalp yetmezliğininin kontrol edilmesine kadar cinsel yaşama ara verilmesi gerekiyor.
Doğuştan kalp hastalığı olanlarda cinsel yaşam nasıl olmalı?
Doğuştan kalp hastalarının çoğunda cinsel yaşam risk teşkil etmez. Diğerlerinde olduğu gibi burada da iki kat merdiven kuralı geçerli. Eğer bu düzey egzersizi sorunsuz yapabiliyorlarsa cinsel yaşam da sorunsuzdur.
Bitkisel ilaçlar güvenilir mi?
Bir tüketici derneği ile birlikte yaptırdığımız analizde bunların pek çoğunda sildenafil’in (viagra etken maddesi) kontrolsüz bir şekilde konulduğuna tanık olduk. Bu ilaçların kesinlikle kullanılmaması gerekir.
Hangi tür ilaçlar daha çok sertleşme sorununa yol açıyor?
Tiazid grubu idrar söktürücüleri ve beta blokerler sertleşme sorunlarına nadiren yol açabiliyor. Son yıllarda yapılan bir çalışma aslında bu ilişkinin sanıldığı kadar fazla olmadığını ileri sürdü.