Şampiy10
Magazin
Gündem

Kaliteli uyku için hangi pozisyon daha sağlıklı?

Uyuduğunuz pozisyon sağlığınızı önemli ölçüde etkiliyor. Uyku sırasında fark edemediğiniz ama birçok rahatsızlığı tetikleyen ya da önleyen pozisyonlar mevcut.

ABONE OL
Vatan Haber

Uyku sırasında nasıl bir pozisyonda yattığımızın farkında olamadığımız için her zaman sağlıklı bir uyku uyumak mümkün olmayabiliyor. Uyku uzmanlarının yaptığı araştırmalar, çoğu insanın uyku pozisyonunu değiştirmekten hoşlanmadığını da ortaya koyuyor. İnsanların sadece yüzde 5'i her gece farklı bir pozisyonda uyuduğunu belirtiyor. Örneğin, sağlık açısından yüzükoyun yatmak sindirimi durdururken, deniz yıldızı ile asker pozisyonlarında horlamayla sıkça karşılaşılıyor ve kişinin sağlıklız bir uyku sürdürmesine neden oluyor. Midenin baskılanmadığı, kolay nefes alınan gece boyunca düz bir yatış ise sağlıklı bulunuyor. İşte sağlığı etkileyen uyku pozisyonları...

Kırışıklara karşı sırtüstü yatın

Bu pozisyonun sırt ve boyun ağrılarını engellediği görülüyor. Midedeki asit, reflü ve yanmaları en aza indiriyor. Sırtüstü yatmak aynı zamanda yüzde oluşabilecek kırışıklıkları da azaltıyor ve kadınlarda göğüsleri korumaya yardımcı oluyor. Ancak, sırt üstü yatmak horlamayı artırabilir bunun bilinmesi lazım. Horlama dışında uyku sesi de bu pozisyonda daha belirgin. Bunları engellemek için vücudun doğal eğrisini destekleyecek şekilde diz altına yumuşak bir yastık veya rulo havlu yerleştirebilirsiniz.

Böbrek taşı varsa dikkat!

Sırt hafifçe eğilmiş, dizler bükülmüş ve kollar kıvrık bir şekilde uyumak ise en sağlıklı uyku pozisyonu. Eğer yer varsa, kollarınızı öne doğru uzatın. Yüksek tansiyondan muzdaripseniz, sol taraf üzerinde uyuyun; bu tansiyonu dengeler. Eğer bir tarafta böbrek taşı riskiniz bulunuyorsa, diğer taraf üzerinde uyuyun.

Bu pozisyon beli büküyor

Yapılan araştırmalara göre, yüzüstü yatmak en tehlikeli pozisyon. Bu pozisyonda uyumak omurga etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine sebep oluyor. Bu da omurga ile disk üzerine yük bindiriyor, fıtığa neden oluyor.

Yatak sizden 20 cm uzun olmalı

Yanlış yatak seçimi pek çok omurga hastalığına davet çıkarıyor. Sağlığınız için yatağınızın eni 95 cm’den dar olmamalı, boyu da sizden 20 cm daha uzun olmalı. Çift kişilik yataklarda ise ideal en 1,65 cm.

Diğer Haberler

  1. Sehiv secdesi nedir, nasıl yapılır? Hangi durumlarda Sehiv secdesi yapılmalıdır?
  2. 'Arka Sokaklar' bitiyor mu? İlker İnanoğlu son noktayı koydu
  3. Ayçiçeği alım fiyatı açıklandı! Bakan Kirişci duyurdu
  4. Amenerrasulü duası nasıl okunur? Amenerrasulü duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Amenerrasulü Duası yararları ve faziletleri...
  5. Celcelutiye duası nasıl okunur? Celcelutiye duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Celcelutiye duası yararları ve faziletleri...
  6. Akşam namazı kılınışı - Akşam namazı kaç rekat? Nasıl kılınır ve vakitleri
  7. Merkez Bankası'ndan flaş rezerv açıklaması
  8. Cumhuriyet Bayramı mesajları ve 29 Ekim sözleri! Cumhuriyet Bayramı ile ilgili sözler ile resimli Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajları seçenekleri!
  9. Zorunlu karşılık nedir? Zorunlu karşılık oranı ne kadar?
  10. Bakan Soylu, evlat nöbeti tutan ailelerle buluştu: Artık herkes HDP'nin iç yüzünü görsün

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.