Kadına dokunan aileye dokunur
.
Kadın El Emeği Ürünleri Sergisi’ni gezmek üzere Ankara’daydım... Bakan Fatma Şahin’in düzenlediği öğle yemeğinde bu göz nuru ürünleri markalaştırmak için neler yapmak gerektiğini konuştuk...
Anneler Günü dolayısıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Türkiye Vodafone Vakfı işbirliği ile bir dizi etkinlik düzenledi... Uçaktayım... Tesadüf Atıl Kutoğlu yanımda. Ankara’ya doğru yol alıyoruz.
Ankara Kongre Sergi Sarayı’nda “Kadın El Emeği Ürünleri Sergisi” gerçekleştirilecek. Söz konusu kadın olunca daveti alır almaz büyük bir heyecanla oradaydım. Güzel olan 81 ilin özelliklerini yansıtmaya çalışan stantlardı; hadi Samsun’a gidelim derken, diğeri Giresun’dan fındık, Kastamonu’dan taş baskı, Mardin’den sabun ve Isparta’dan gül... Sergiden yemeğe doğru geçerken aklımda olan tek şey 81 ilden birer ürün ile mağazaların açılmasıydı. Çok hoş olmaz mıydı ki?
Kadınlar tarafından üretilen el emeği ürünlerin geniş kitlelere tanıtılmasını sağlamak, geçimini el emeği üreterek sağlayan fakat yeterli miktarda satış olanağı elde edemeyen kadınlara destek olmak amacıyla Anneler Günü kapsamında olan etkinliklerin açılışını Sayın Emine Erdoğan yaptı. Katılım inanılmazdı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Şahin kadınların ürettiği el emeği göz nuru ürünleri markalaştırmak, satışını sağlamak amacıyla hepimizi bir öğle yemeğinde biraraya getirdi.
Otantiklik modernize edilmeli
Ülkemizde kadın el emeği ürünleri kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi yansıtması dolayısıyla büyük bir öneme sahip. Bu ürünlerin tasarımı, markalaşması ve pazarlanması ile ilgili sorunlar mevcut. Bu sorunların çözüme ulaştırılması için düzenlenen yemekte kadınlarımızın göz nurunun, el emeğinin karşılığını alabilecekleri yolda fikir ve öneriler alabilmeleri amacımız. Ürünlerin yalınlaştırılıp kermes havasından çıkartılıp başka platformlara taşınması gerekiyordu örneğin. Otantikliğin modernize edilmesi, tasarımların günlük modern hayata entegre edilmesi gerekiyordu. Sadece bana göre değil hepimiz bu anlamda hemfikirdik. Yemeğin mimarı Bakanımız Fatma Şahin. Kadına dokunan aileye dokunur, diyerek yemeğe başlıyoruz. konuşmayı sevgili tasarımcı Atıl Kutoğlu yapıyor. Fatma Şahin hepimizi dinleyip kısa kısa notlar alıyor. Oldukça geniş bir saatini bize ayırmış. Kendisi çok pozitif, çok yapıcı ve kadınlar için her şeyi yapmaya hazır.
Türkiye’de bir kadın olarak kendimi bugün güvende hissettim.
Yemekte ne yedik?
Pestolu enginar kalbi, beşamelli krep ve patlıcan beğendili dana madalyon... Yemeğin hemen ardından Emine Erdoğan geldi ve Anneler Günü ile ilgili panele geçildi. İlki İstanbul’da Cem Yılmaz’ın da katılımıyla gerçekleşen panelin ikinci ayağı bu aslında. Panel konusu şahane, “Türkiye’de anne olmak ve annelerimiz”... Bugünkü panelistler arasında Beyazıt Öztürk, Mehmet Aslantuğ, Binali Yıldırım da vardı. “Peki Babalar Günü için bir şey yok mu” dediğimde “Türkiye’de baba olmak ve cinsiyet eşitliğinde sorumluluklar, haklar ve çözümler” adlı panel yolda dediler.