Şampiy10
Magazin
Gündem

İstanbul İtfaiyesi dünyanın en iyisi seçildi

Los Angeles’da düzenlenen 17. Dünya Polis ve İtfaiye Olimpiyatları’nda İstanbul İtfaiyesi ekibi, dünyanın en iyisi olarak bilinen New York ve Lizbon İtfaiyesi’ni geride bırakarak ‘En Sıkı İtfaiyeci’ ünvanını aldı.

ABONE OL
MELİS GÜVENÇ / mguvenc@gazetevatan.com

07-16 Ağustos tarihlerinde Los Angeles’ta düzenlenen 17. Dünya Polis ve İtfaiye Oyunları 65 ülkeden 10 binin üzerinde sporcunun katılımıyla gerçekleşti. 2015 yılından beri oyunlara katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, dünyanın en iyisi olarak bilinen New York ve Lizbon İtfaiyesi'ni geride bırakarak Dünyadaki tüm itfaiyecilerin en popüler yarışması olan, dayanıklılık, hız, güç gibi birçok beceri gerektiren “Ultimate (En Sıkı) İtfaiyeci” 35+ yaş kategorisinde hem takım hem bireyselde altın madalya kazanarak dünyanın “Ultimate (En Sıkı) İtfaiyecileri oldular. İstanbul İtfaiyesi'nde görev alan ve yarışlara katılan ekipte eski milli sporcularda yer alıyor. Sporcular yarış boyunca, güreş, voleybol, ultimatefirefighter (en sıkı itfaiyeci), vücut geliştirme, yüzme, judo, karate, benchpress, 100 ve 5 bin metre koşu, disk atma, gülle atma, cirit atma, sırıkla yüksek atlama, uzun atlama, pushpull (itme-çekme), grapplingbranşlarında yarıştı ve büyük başarı elde etti. Hem takım hem de bireysel olarak 12 altın, 11 gümüş ve 9 bronz madalya toplamda 32 madalyanın sahibi oldu.

Dünya İstanbul İtfaiyesini Daha Yakından Tanıdı

Yarışlarda 2 bin kişinin katıldığı okyanus yüzmede 38'inci, kendi dalında ise beşinci olan Beyoğlu ekip amiri Nurettin Ünal, elde ettikleri başarılarını şöyle anlatıyor; "10 bin sporcu arasından bizi başarıya taşıyan azmimiz, necip millete ve ülkeye olan sevdamız ve hırsımız oldu. Üç yıldan beri kazandığımız başarılardan sonra diğer ülkelerdeki meslektaşlarımız bize 'Siz çok iyisiniz' diyebiliyor. Hatta şampiyon olduktan sonra gelip bizle fotoğraf çektirmek istediler. Dünyada İstanbul İtfaiyesi denince tanınıyoruz. Biz sporu hayat kurtarmak için yapıyoruz ve bu çabamızı da böyle platformlarda değerlendiriyoruz" diyor.

Ekip bir sonraki yarış için yapılacak oyunlara hazırlanmaya başladı bile. Sporcular, "Şampiyon olmak kolay, zor olan zirvede kalmayı devam ettirmek. Şimdi iki kat daha fazla çalışacağız. Her birimiz madalya sayısını artırmayı hedefliyor" diyor. Dünyada iftaiyeye verilen değerin Türkiye'de yeterince karşılığı olmadığını anlatan Nurettin Ünal buna rağmen yaptıkları işin karşılığını can kurtararak aldıklarını söylüyor. Ünal, "Biz can kurtarıyoruz. Bu nedenle işimize değer verilmiş verilmemiş bunu sorgulamıyoruz. Çünkü kurtardığımız insanların gözüne bakmak bunların hepsini bize unutuyor" diyor. 11 yıldır itfaiyede çalışan ve güreşte Dünya ve Avrupa Şampiyonu olan Şükrü Akyıldız da konuyla ilgili Ünal'a destek vererek, "Profesyonel spor yapıyor, amatöryaşıyoruz. Türkiye'de amatör sporlara daha fazla önem verilmeli. Tek beklentimiz insanların can güvenliği" diyor.

Her gün 16.00-18.00 arası spor yapmak zorunlu

9 yıldır İstanbul İtfaiyesi'nde görev alan ve atletizm ve ultimate'te yarışan Yasin Bilmez "Üç yıldır yarışlara hedefimizi en yükseğe koyarak gidiyoruz. İstanbul İtfaiye'sini, New York ve Lizbon İtfaiye'lerinin arasına yazdırdığımız ve ülkemizin adını duyurduğumuz için çok gururluyuz" diyor. Yarışa hazırlık aşamasındaki antrenman programlarını anlatan Bilmez, "Hepimiz profesyonel sporcular olduğumuz için haftada üç gün antrenman yapıyoruz. Çoğumuz Beden Eğitimi Bölümü mezunuyuz. Belediyemizin bize sağladığı spor merkezinde antrenmanlarımızı yapıyoruz. İstasyonlarımızda kondüsyon salonlarımız var. Yarışlara son altı ay kala herkes kendi branşına ağırlık vererek ona göre çalışıyor. Ama zaten bütün itfaiye personelinin 16.00-18.00 arası zorunlu spor yapma programı var. Çünkü programa uymadığında eksi puana düşüyor" diyerek açıklıyor.

Dizimiz çekilsin istiyoruz

İstanbul İtfaiyesi ekibine katılmak isteyenlerin zorlu bir seçmeden geçmesi gerekiyor. Ancak seçmelerde spor akademisi mezunu olanların kondüsyon açısından elbette daha avantajlı şansı seçmelerde daha yüksek oluyor.İstanbul İtfaiyesi görevlileri ekrana gelen, asker, doktor, polis dizileri gibi itfaiye dizileri olması gerektiğini söylüyor. Bu isteklerini ise şöyle açıklıyor; "Bizim de dizimiz olsun istiyoruz ama oyuncuları da yine biz olacağız. Şaka bir yana ne kadar çok medyatik olursanız o kadar çok değer buluyorsunuz. Dünyada da bunun örnekleri var. Farklı itfaiye ve cankurtaran dizileri izledik. Yurtdışında itfaiyeye saygıyı yapılan diziler, çizgi filmler hatta satışa sunulan oyuncaklarla elde ediyorlar. Ama bizde tam tersi bir algı var. Mesela anaokuluna eğitime gittiğimizde çocuk bize gelip İtfaiyeci Sam amca diyor. Bizi yabancı bir çizgi filmden izleyerek seviyorlar. Neden bunu kendi yaptığımız dizilerle göstermeyelim ki?".

İtfaiyecilik kutsal ve zor bir meslek

İtfaiyecilik zor bir meslek. Yüksek kondüsyon, bilgi ve beceri gerektiriyor. Can kurtarmak için, canınızı ortaya koyuyorsunuz. Şehit olmak da var. Birçok olayda saniyeler ile yarışıyoruz. Fiziksel ve zihinsel olarak zinde olmalısınız. Bu mücadelede teknolojiye hâkim olmanız gerekiyor. Özetle çok yönlü, zor ve kutsal bir mesleği icra ediyoruz. 24/48 mesaiye göre çalıştığımız için olaylarda ve olaylar dışında istasyondamesai arkadaşlarımızla 24 saat beraberiz. Kardeşlik, birlik ve beraberlik ortamı yüksek bir iş yapıyoruz. Takım ruhu ekip ruhu çok önemli diyorlar.

Belediyemizin yaptığı yatırımlar sayesinde 2004 yılında 38 olan istasyon sayımızı 120’e; personel sayımızı 1.852’den 3.990’a, araç sayımızı 292’den 851’e çıkarmışız. Yangınlara ortalama varış süremiz 5 dakika 30 saniyelere kadar düştü. Araçlarımız, ekipmanlarımız son teknoloji. Bunları kullanabilecek bilgi, beceri ve kondüsyona sahip olmalısınız. Personelimiz teşkilata girdikten sonra da güncel şartlara göre sürekli eğitimlere tabi tutulur. Müdahale ettiğimiz olay sayısı yıllık ortalama 50 bini ambulans çıkışı olmak üzere 100 bin civarı. Plajlarda cankurtaran hizmeti veriyoruz 2005 yılından beri. 40 binin üzerinde vatandaşımızı kurtarmışız. Toplumun her kesimine yönelik eğitimler veriyoruz. Aslında bakarsanız biz işimizi yaparken bir bakıma zaten bu oyunlara hazırlanıyoruz. Normalde düz yolda bile bazen zor yürünecek 10 larca kiloluk ekipman giyerek yangına koşuyoruz, o ekipmanla merdiven çıkıyoruz. Bunları yapmak için sürekli idmanlı olmak zorundayız. Spor salonunda kondisyonumuzu geliştiriyoruz" diyorlar. Bunlar bizim işimizin bir parçası. Hızlı, çevik, dayanıklı olmak zorundayız. Bu aldığımız madalyaları da bu yatırımların ve çalışmaların nişanesi olarak değerlendirebilirsiniz.

Meslekleri hakkında yanlış bilinenler şeyler olduğunu anlatan haklarındaki yanlış algılara açıklık getirdi. Ekip, "Hakkımızda yanlış bilinen şeyler var. İtfaiyeci geç kalmaz, geç bırakılır. Yanlış park etmeler yüzünden yangına ulaşamıyoruz. Oysaki yangına ortalama ulaşma süremiz 5 dakika 30saniyelere kadar düştü ama bu nedenlerle 15 dakikada adrese vardığımız daoluyor. Bununla ilgili vatandaşlarımızdan hassasiyet rica ediyoruz.

İstanbul, 14 milyonu aşkın nüfus ve yıllık ortalama 10 milyon kişinin ziyaret ettiği kadim bir şehir. Başkanımız Kadir TOPBAŞ beyinde söylediği gibi İstanbul şehirlerden bir şehir değil müjdelenmiş emanet bir şehir. İ.B.B İtfaiyesi olarak bizde bu bilinçle çalışıyoruz. Belediye Başkanımıza, bize güvenen yöneticilerimize, mesai arkadaşlarımıza, tüm itfaiyecilere ve bize bu fırsatı verdiğiniz için sizlere teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Diğer Haberler

  1. Sehiv secdesi nedir, nasıl yapılır? Hangi durumlarda Sehiv secdesi yapılmalıdır?
  2. 'Arka Sokaklar' bitiyor mu? İlker İnanoğlu son noktayı koydu
  3. Ayçiçeği alım fiyatı açıklandı! Bakan Kirişci duyurdu
  4. Amenerrasulü duası nasıl okunur? Amenerrasulü duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Amenerrasulü Duası yararları ve faziletleri...
  5. Celcelutiye duası nasıl okunur? Celcelutiye duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Celcelutiye duası yararları ve faziletleri...
  6. Akşam namazı kılınışı - Akşam namazı kaç rekat? Nasıl kılınır ve vakitleri
  7. Merkez Bankası'ndan flaş rezerv açıklaması
  8. Cumhuriyet Bayramı mesajları ve 29 Ekim sözleri! Cumhuriyet Bayramı ile ilgili sözler ile resimli Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajları seçenekleri!
  9. Zorunlu karşılık nedir? Zorunlu karşılık oranı ne kadar?
  10. Bakan Soylu, evlat nöbeti tutan ailelerle buluştu: Artık herkes HDP'nin iç yüzünü görsün

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.