Şampiy10
Magazin
Gündem

İstanbul’da lale devri başladı

İstanbul, ''12’nci İstanbul Lale Festivali'' kapsamında bir devre adını veren, doğu kültür ve mitolojilerinde özgün bir yere sahip olan laleyle yeniden buluştu

ABONE OL
Vatan Haber

Rengarenk görüntüleriyle laleler, telaşlı ve bir o kadar da huysuz İstanbul'u yeniden göz alıcı bir güzelliğe büründürdü. Baharın gelmesi, İstanbul’da yaşayanlar için lalelerin de artık görünmeye başlaması demek. Yalnızca İstanbul’da yaşayanlar için değil, Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinde yaşayanlar için de İstanbul’da bu mevsimde açan laleler artık geleneksel bir festivale dönüşmüş durumda.

1 Nisan’da başlayan, 30 Nisan'a dek sürecek olan “12'nci İstanbul Lale Festivali” kapsamında düzenlenecek birbirinden renkli etkinlikler ile İstanbullular, eski dostları lalelerle bir kez daha hasret gideriyor. 3 milyonun üzerinde dikilen göz alıcı lalelerin yanı sıra geçtiğimiz yıllarda, dünyada bir ilk olarak yapılan “lale halısı”, da üçüncü kez Sultanahmet Meydanı'nda hayat buldu. Lale halısı, toplam bin 731 metrekare olacak ve 564 bin lale kullanılarak İstanbullular’ın beğenisine sunulacak. Performans sanatlarına, workshop’lara ve sergilere ev sahipliği yapan adresler, Emirgan Korusu, Göztepe 60’ncı Yıl Parkı ve Sultanahmet Meydanı olurken otoyol kenarları ve parklarda da binlerce lale boy veriyor.

(Festival programı ve etkinlikler hakkında daha detaylı bilgi için: istanbulunlalesi.ibb.gov.tr)

97 Türkiye'de metrekare başına ortalama 97 lale düşüyor.

15 Lale kışın oda sıcaklığının 15 derece altında olmamalı.

20 Laleyi saksıda yetiştireceksiniz saksı en az 20 cm derinlikte olmalı.

180 milyon Son beş yılda Türkiye'de üretilen toplam lale adedi 180 milyon 926 bin.

Yüzde 90 Türkiye’nin lale üretiminin yüzde 90’ını Konya karşılıyor.

15 Laleler başta İran, Türkmenistan ve Azerbaycan olmak üzere 15 ülkeye ihraç ediliyor.

707 Lale festivali kapsamında yalnızca İstanbul'a 707 farklı türde lale dikildi.

Yıldız Parkı Korusu

Lale Devri'nin sembollerinden biri. Şale, Malta ve Çadır köşkleri, 400 yıllık ağaçları, yüzlerce farklı bitki çeşidi ve özellikle de Nisan ayı boyunca rengarenk laleleri ile Yıldız Parkı cennetten bir köşe gibi.

Adile Sultan Sarayı -Cemile Sultan Korusu:

Boğazla çepeçevre sarılı bu saray, İstanbul’un en güzel manzarası. İçinde Kandilli Kız Lisesi’ni barındırıyor. Borsa Lokantası’nın işletmesinde bulunan saray elbette gezmek isteyen ziyaretçilere açık.

Emirgan Korusu

Kuş evi mimarisiyle "Sarı Köşk", Osmanlı evi stiliyle "Pembe Köşk" botanik bahçesi büyüleyen “Beyaz Köşk”... Emirgan Korusu içinde tam gün geçirilebilecek kadar büyük ve yemek servisi veren işletmelerin bulunduğu bir park.

Dört bir yanda ücretsiz etkinlikler

30 Nisan'da dek, İstanbul’un dört bir yanında 11:00-20:00 arasında, yerli müzik gruplarının, ressamların, ebru sanatçılarının performanslarına, lale hakkındaki workshop'lar ve sergiler eşlik edecek.

Diğer Haberler

  1. Sehiv secdesi nedir, nasıl yapılır? Hangi durumlarda Sehiv secdesi yapılmalıdır?
  2. 'Arka Sokaklar' bitiyor mu? İlker İnanoğlu son noktayı koydu
  3. Ayçiçeği alım fiyatı açıklandı! Bakan Kirişci duyurdu
  4. Amenerrasulü duası nasıl okunur? Amenerrasulü duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Amenerrasulü Duası yararları ve faziletleri...
  5. Celcelutiye duası nasıl okunur? Celcelutiye duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Celcelutiye duası yararları ve faziletleri...
  6. Akşam namazı kılınışı - Akşam namazı kaç rekat? Nasıl kılınır ve vakitleri
  7. Merkez Bankası'ndan flaş rezerv açıklaması
  8. Cumhuriyet Bayramı mesajları ve 29 Ekim sözleri! Cumhuriyet Bayramı ile ilgili sözler ile resimli Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajları seçenekleri!
  9. Zorunlu karşılık nedir? Zorunlu karşılık oranı ne kadar?
  10. Bakan Soylu, evlat nöbeti tutan ailelerle buluştu: Artık herkes HDP'nin iç yüzünü görsün

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.