Şampiy10
Magazin
Gündem

İnternetin kaderini belirleyen yasa!

Hayatında bilgisayar olan herkes bu haberi okumalı!

ABONE OL
Vatan Haber

İnternet ve sosyal medya yazarı, kendi deyimiyle 'internet ekipleri amiri' Serdar Kuzuloğlu, mecliste geçmeyi bekleyen 'internet düzenlemeleri' teklifini inceledi, kendi blog'unda hayatında internet olan herkesin okuması gereken bir özet çıkardı.

İŞTE O YAZI:

14 Aralık 2013 tarihli değişiklik teklifi memleketi 140 karakterle okuyup kurtarma derdine düşenler için fazlasıyla uzun. Hukukçu değilim ama dikkatimi çeken değişiklikleri özetlemek istedim:

* Erişim engelleme yöntemine DNS değiştirerek girmeyi engelleyecek IP tabanlı kısıtlama ve tüm sitenin değil sadece sakıncalı içeriğin engellenmesini sağlayacak adres (URL) tabanlı engelleme.

* Türkiye’de barındırılan sitelerden uyarı alan sakıncalı içeriğin çıkarılması, yurtdışında barındırılan (yerli / yabancı) sitelerinse içeriği çıkartamasa bile ilgili sayfaya Türkiye’den erişimi engellemesi.

50 BİN LİRA CEZA!

* Barındırma (hosting) hizmeti sağlayan şirketler kurulacak birlikten yetki belgesi almak (kayda girmek) zorunda. Bunu yapmazsa 50 bin liraya kadar ceza alacak (bu birliğin tüzüğünün devletten onay alma şartı var)

* Barındırma şirketleri müşterilerinin (barındırdığı sitelerin) trafik bilgilerini (kimin hangi sayfaya eriştiği, vs) geriye dönük olası bir denetime hazır olmak için en az 1, en çok 2 yıl saklaması.

AŞAĞILAMA SUÇ KAPSAMINDA

* Barındırma hizmeti veren şirketlerin aile ve çocukların korunması, suçun engellenmesi için yaptırım beklemeden önlem alması (???)

* Erişim engelleme kararına uymayanların hapis yerine para cezası verilmesi.

* Halkın bir kesimini sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet ve bölge ayrımına dayanarak açıkça aşağılama da suç kapsamında.

TWITTER'DAN TEKZİP?

* Bir yayın sebebiyle mağdur olduğunu iddia eden kişi önce site sahibine, ulaşamıyorsa barındırıcı şirkete başvuracak (48 saat içinde cevap verilmek zorunda). İsterse doğrudan Sulh Ceza Hakimi’ne başvurarak engelleme, silme talebinde bulunabilecek. (Eğer içerik yayıncı ya da barındırıcı tarafından silinirse hakim kararı hükümsüz kalıyor)

* Bir yayın sebebiyle hak ihlaline uğrayan kişi aynı yerde 1 hafta süreyle kendi açıklamasının (tekzip) yayınlanmasını isteyebilecek (mesela Twitter’da bir mesajın yerine ilgili kişinin istediği mesaj mı yayınlancak? Bazı hizmetlerde bu teknik olarak mümkün değil)

24 SAAT İÇİNDE KARAR!

* Hakimler internetteki hak ihlallerine yönelik başvuruları 24 saat içinde karara bağlamak zorunda (yıldırım adalet).

* Hakim kararını uygulamayan kişilere 500 ile 1000 gün arası adli para cezası.

* Bu konulardaki uygulama, denetleme ve engelleme yetkisi İnternet Geliştirme Kurulu‘na ait (Orwell’in Bakanlık isimleri aklıma geliyor).

* Bu düzenlemenin gerekçesi Milletvekilleri tarafından sunulan teklifte ‘aile, çocuk ve gençlerin korunması; elektronik istismarın engellenmesi’ olarak özetleniyor.

TEMSİLİ DEMOKRASİ DEYİP GEÇECEK MİYİZ?

Şöyle bir cümle de dikkat çekiyor. Yorumsuz aktarıyorum:
"Bilindiği üzere medya, neyin dikkate değer olduğunu ve toplumun neleri görmesi ve duyması gerektiğini belirleyerek önemli bir işlev üstlenmektedir. İnternet günümüz medyasında en yaygın kullanılan araç olarak öne çıkmaktadır."

"Teklifin kalanını TBMM’den inceleyebilirsiniz. Bence inceleseniz iyi olur. Zira bu blog dahil ekranınıza çıkacak (ve çıkamayacak) her şeyi o belirleyecek. Keşke vekillerimiz, kurullarımız bizim adımıza böyle ciddi kararlar alırken bize de ‘gaz almak’ için dahi olsa danışsa. Her şeye de temsili demokrasi deyip geçecek miyiz yoksa?"

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Diğer Haberler

  1. Sehiv secdesi nedir, nasıl yapılır? Hangi durumlarda Sehiv secdesi yapılmalıdır?
  2. 'Arka Sokaklar' bitiyor mu? İlker İnanoğlu son noktayı koydu
  3. Ayçiçeği alım fiyatı açıklandı! Bakan Kirişci duyurdu
  4. Amenerrasulü duası nasıl okunur? Amenerrasulü duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Amenerrasulü Duası yararları ve faziletleri...
  5. Celcelutiye duası nasıl okunur? Celcelutiye duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Celcelutiye duası yararları ve faziletleri...
  6. Akşam namazı kılınışı - Akşam namazı kaç rekat? Nasıl kılınır ve vakitleri
  7. Merkez Bankası'ndan flaş rezerv açıklaması
  8. Cumhuriyet Bayramı mesajları ve 29 Ekim sözleri! Cumhuriyet Bayramı ile ilgili sözler ile resimli Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajları seçenekleri!
  9. Zorunlu karşılık nedir? Zorunlu karşılık oranı ne kadar?
  10. Bakan Soylu, evlat nöbeti tutan ailelerle buluştu: Artık herkes HDP'nin iç yüzünü görsün

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.