Şampiy10
Magazin
Gündem

İçeride öğrenilenler!

Bebeğiniz, daha sizin karnınızdayken hayatta kalmak için gereken temel becerileri öğrenir bile...

ABONE OL
Vatan Haber

İlk emme refleksini öğrenir
Bebeğinizin anne karnında 11 haftalıkken en erken öğreneceği becerilerin başında emme hareketi gelir. Her şeyden önce beslenmenin gelmesi çok normal tabii. Belli belirsiz minnacık olan parmakları onu, emmesine teşvik eder. Sizden alınan ultrason örnekleri bebeğinizin hangi parmağını emdiğini göstererir. Böylece sağ ya da sol elini mi kullanacağını daha doğmadan öğrenebilirsiniz. Bebeğinizin karnınızda başparmağını emmesi onu sakinleştirmekle kalmaz aynı zamanda çene ve kas yapısını da güçlendirir.
20 haftalık olduktan sonra duyguları kontrol eden sinir hücreleri gelişerek doğumdan hemen sonra koku ve tat almasını, duymasını, görmesini ve koklamasını sağlar.
32 haftalıkken bebeğinizin refleksleri gelişir. Doğduğunda memenizi kavrayıp emme içgüdüsüne sahip olur.

Kavramayı da becerir
Tutma, kavrama refleksleri hayatta kalmanın temelini oluşturur. Bebeğiniz anne karnında sıkıca tutunur ve 25 haftadan sonra yumruk yapıp objeleri tutabilir. Anne karnında bebeğinizin en büyük eğlencesi elleriyle yüzüne, vücuduna dokunmak ve göbek kordonu ile oyun oynamaktır. Anlayacağınız bebeğiniz doğar doğmaz eline ne koyarsanız koyun sıkıca tutar. Aynı zamanda ayak parmaklarınızı gıdıkladığınızda da refleksleri hareket geçer.

Ürkek bir kuş!
Bir anda yükselen ses veya ani bir dokunuş doğmamış bebeğinizi biraz ürkütür. Refleksleri harekete geçerek ellerini ve ayaklarını geriye doğru çeker. Hamileyseniz, büyüdükçe gerilme hareketlerini sık sık karnınızda hissedeceksiniz. Dışarıdan birinin karnınızı ellemesi ya da bir anda başlayan gürültülü müzik, miniğinizin kendi başına yaşadığı dünyayı rahatsız eder.
Bu refleksleri miniğiniz dünyaya geldikten sonra da devam eder. Ayrıca doğar doğmaz ellerini bir o yana bir bu yana hareket ettirir.

‘Hık’ yaptı!
Zaman zaman hıçkırdığımız oluyor. Peki, neden bebekler de hıçkırmasın? Bebeklerin hıçkırma nedeni biraz gizemli olsa da bazı uzmanlar bu beden hareketini reflekslerin gelişimine bağlıyor. Hatta eskiler de ‘Hıçkırınca bebekler büyürmüş’ der, duymuşsunuzdur. Hıçkırma sayesinde doğum sonrası bebeğinizin nefes almasını sağlayan solunum kasları gelişiyor.
Miniğinizin karnınızdaki hıçkırma kasılmalarını rahatlıkla hissedebilirsiniz. Fakat ses çıkmaz.

Diğer Haberler

  1. Sehiv secdesi nedir, nasıl yapılır? Hangi durumlarda Sehiv secdesi yapılmalıdır?
  2. 'Arka Sokaklar' bitiyor mu? İlker İnanoğlu son noktayı koydu
  3. Ayçiçeği alım fiyatı açıklandı! Bakan Kirişci duyurdu
  4. Amenerrasulü duası nasıl okunur? Amenerrasulü duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Amenerrasulü Duası yararları ve faziletleri...
  5. Celcelutiye duası nasıl okunur? Celcelutiye duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Celcelutiye duası yararları ve faziletleri...
  6. Akşam namazı kılınışı - Akşam namazı kaç rekat? Nasıl kılınır ve vakitleri
  7. Merkez Bankası'ndan flaş rezerv açıklaması
  8. Cumhuriyet Bayramı mesajları ve 29 Ekim sözleri! Cumhuriyet Bayramı ile ilgili sözler ile resimli Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajları seçenekleri!
  9. Zorunlu karşılık nedir? Zorunlu karşılık oranı ne kadar?
  10. Bakan Soylu, evlat nöbeti tutan ailelerle buluştu: Artık herkes HDP'nin iç yüzünü görsün

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.