Her şeyi ağzına atıyor!
Bebeğiniz etrafında gördüğü her şeyi bilinçsizce ağzına atmaya eğilimlidir. Yuttuğu herhangi bir madde bebeğinizin sağlığını tehdit edebilir. Onun için en uygun yaşam alanını yaratmalısınız.
Bebeğiniz özellikle de 1 yaşından küçükse çevresinde gördüğü her cisme dokunmak, oynamak hatta onu yemek isteyebilir. Eğer bebeğiniz zararlı bir madde yutarsa ne yapmak gerekir?
KURUYEMİŞ VE OYUNCAKLARA DİKKAT!
Meraklılık ve araştırma bebeklerin yapısında olan bir özellik. Bu yüzden her türlü yabancı cismi ağızlarına götürmeye ve yutmaya eğilimliler. Ayrıca diş sayısı ve yapılarının yetersiz olması, besinleri çiğnemeden ve daha büyük lokmalar halinde yutmalarına yol açar. Ağızlarında bir şeyler olmasına rağmen konuşmaya, gülmeye, koşmaya ve oynamaya devam edebilirler. Bu da ağzında bulunan şeyin solunum yoluna gitmesine sebep olabilir.
Özellikle 1 ile 2 yaş arası çocuklarda yabancı cisim yutma ve buna bağlı olarak solunum sorunları sık görülür. Solunum yollarına kaçan yabancı cisimler arasında en sık saptananlar; çekirdek, fındık, fıstık gibi kuru yemişler, kuru üzüm, çiğnenmemiş besin artıkları ve oyuncak parçaları. Bu tür besinleri ve küçük parçalı oyuncakları, çocuğunuz 3 yaşın altındaysa pek vermemeye dikkat edin.
İLK YARDIM
Bebeğiniz ağzına zararlı bir cisim attıysa acil servise ulaşıncaya kadar hızlı bir şekilde ağzının içini parmağınızla kontrol edin. Cismi çıkarmaya çalışın ve bebeğinizin ayaklarından baş aşağı tutup sırtına elle vurarak cismin çıkmasına yardımcı olun. Eğer solunumun durması söz konusuysa ağızdan ağza yapay solunum uygulamaya başlayın.
TEMİZLİK ÜRÜNLERİ ÖNEMLİ
Temizlikte kullanılan kireç çözücü, deterjan, yumuşatıcı gibi sıvı yabancı cisimler içerdikleri asidik ya da bazik madde oranına göre yemek borusu ve midede hasar yapabilir ve zehirlenmelere yol açabilir. Sindirim sistemine kaçan, yutulan cisimlerin çok büyük kısmı, bebeğinize zarar vermeden bağırsaklar yoluyla atılır. Özellikle zehirlenmeye ve bir yerde takılmaya neden olabilecek yabancı cisimleri tanımlayıp hemen çıkarmaya çalışın. Yutulan katı yabancı cisimlerin büyük bölümüyse yemek borusunun başlangıç kısmına takılır. Bebeklerin oyuncak parçaları, metal gibi maddeler yutmalarına çok sık rastlanır.
Yemek borusunu geçip mideye ulaşan cisimler genellikle sorunsuz olarak kendiliğinden çıkar. Nadiren uzun veya geniş cisimler, mide çıkışında ya da ince bağırsakla kalın bağırsak birleşim yerinde takılabilir. Sindirim sisteminde takılan cisimlerin kimyasal ya da mekanik yollarla sıkıntı yaratma riskleri var. Özellikle piller ve mıknatıs parçaları bağırsak delinmeleri gibi önemli sorunlar yaratabilir, Bu nedenle tabii hemen çıkarılmalı. Aileler en çok metal para yutma olayıyla karşılaşır. Bu durum 6 ay ile 4 yaş arası çocuklarda sık olarak görülür.
GÖZÜNÜZ ÜZERİNDE OLSUN
Yemek borusunda takılan yabancı cisimlerde; yutma güçlüğü, yemeği reddetme, aşırı salya oluşması, kilo kaybı, kusma, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, açıklanamayan ateş ve bilinç değişikliklerine kadar varan bulgular gözlenebilir. Bebeğin muayenesinde bir şey saptanamayabilir, en önemli tanı aracı şüphelenmek. Özellikle oynarken ani morarma, öksürme, solunum sıkıntısı gibi belirtiler şüphelenmeyi gerektirir.
Yabancı cisim yutma problemiyle başvuran hastaya hastane koşullarında anestezi altında tedavi uygulanır. Işıklı bir kamera sistemiyle bebeğin solunum yolları veya yemek borusu incelenip özel cihazlarla yabancı cismin çıkarılması sağlanır. Erken tanı almış ve yabancı cismi çıkarılmış çocuklar hemen taburcu olabilirken, geç başvuran hastalarda ya da sisteme hasar veren yabancı cisim olgularında uzun süreli hastane yatışı ve tedaviler gerekebilir.