Hangi mevsimde hangi balık şair?
.
Eylül ile birlikte balık sezonu yeniden açıldı. Hangi ayda hangi balığı yiyebileceğinizi ve balıkla ilgili püf noktaları topladık. Balık gurusu olarak bilinen Fevzi Cimşit, balıkla ilgili bilmeniz gerekenleri anlattı.
OCAK: Hamsi tam yağlı durumdadır. Mezgit, çinakop, palamut, tirsi, zargana ve istavrit hem lezzetini korur hem de bol miktarda tutulur.
ŞUBAT: Hamsinin yerini kalkan balığı doldurur. Ayrıca istavrit, zargana, mezgit yine sofralarımızı süslemeye devam eder.
MART: Tirsinin, kalkanın ve kefalin lezzetli olduğu aydır. Bu ayda barbunya bol miktarda çıkar ve çok lezzetlidir.
NİSAN: Kalkan ve barbunyanın en bol ve en lezzetli olduğu aydır. Eşkina’nın en az kalkan kadar lezzetli olduğu dönemdir.
MAYIS: Kalkan, barbunya, iskorpit bol miktarda çıkar. İskorpit görüntü olarak çirkin, sevimsiz ayıklamasının da zahmetli olmasına rağmen buna değer. Çünkü eti beyaz ve lezzetlidir.
HAZİRAN: Balığın azalmaya başladığı aydır. Mezgit, levrek az da olsa barbunya çıkar. Ancak bu ayda en güzel balık karagözdür.
TEMMUZ: Bu ay balığın en kıt olduğu aydır. Levrek ve çipura ile bu açık kapatılmaya çalışılır.
AĞUSTOS: Çingene palamutu sezonu açar. İskorpit, izmarit, zargana, mezgit ve istavrit balık severlerin sofralarındadır.
EYLÜL: Palamut yağmur suyunu yedikçe irileşmeye başlar. Tam yağlanmadığından ızgarası tercih edilmez. Genelde tava ve ekşilisi tercih edilir. Lüfer tezgahlarda görünür.
EKİM: Yaz mevsimini Karadeniz'de geçiren balıklar Marmara'ya göçe başlarlar. Palamut ve lüferin yağlanıp lezzetlendiği dönemdir.
KASIM: Güler yüzlü hamsimiz sahneye çıkar. Ayrıca lüfer, eşkina, çinakop, lüfer, palamut, torik, zargana, levrek, mezgit, istavrit bol ve lezzetlidir.
ARALIK: Hamsi, palamut, lüfer, çinakop, kalkan, barbunya, mezgit, istavrit balıklarının bol ve lezzetli oldukları aydır.
Balığı nasıl pişirmeliyiz?
- Balığın gerçek tadına varmak istiyorsanız, kısık ateşte ve az pişirin. Balık yoğurtla yenilince bal olur.
- Balık kızartacaksanız, tavaya koymadan önce yağın kızgın hale gelmesini bekleyin.
- Yağ uygun sıcaklığa gelmeden balıkları yağın içerisine dizerseniz, balık yağı emer, böyle olunca da rengi soluk, eti yumuşak olur.
- Kızartma yağını iki defadan fazla asla kullanmayın. Balık çok taze ise, ne kadar unlasak da yapışır.
- Balığa kaşar peyniri, sucuk, salam, krema, yumurta gibi maddeler katıp tüketmeyin.