Hacker Bey, kocam beni aldatıyor mu?
Türk-Yunan hackerleri arasındaki sanal savaş süredursun, bazı Türk hacker’lar aldatan sevgili ve eşlerin peşine düştü. Eşinin ya da sevgilisinin kendisini aldattığından şüphelenenler artık dedektif değil, onları kiralıyor. Türkiye’nin ilk iyi huylu hacker eğitmeni Bülent Tigin “Aldatıldığından şüphelenenler, partnerinin MSN’ine girmek istiyor” diyor
İngilizce bir kelime olan “hacking” içeriğin değiştirilmesi anlamına geliyor. Değiştiren kişiye de “hacker” adı veriliyor. Türkiye’nin ilk iyi huylu hacker eğitimcisi, aynı zamanda Netron Bilişim Akademisi’nde “Ethical hacker” (iyi huylu hacker) derslerine giren Bülent Tigin, şunları anlatıyor: ”Bireysel çıkarları nedeniyle başkasının bilgisayarını ele geçiren hacker’ların hırsızlardan farkı yok. Hack’lenen kişi genellikle üs olarak kullanılıyor. Çünkü asıl amaç bankalara ulaşmak. Hacker, hacklediği kişinin IP adresiyle bankaya ulaşıyor ve soruşturma açıldığında suçlu hack’lenen kişi oluyor. Hacker’lık son zamanların popüler unvanlarından biri haline geldi. Gençler birbirlerine “Hacker’ım” diye hava atıyor. Öte yandan bugün bankalarda ya da devlet kurumlarında çalışan pek çok kişi de hacker’lık dersleri alıyor. Hangi sitelerin daha az güvenli olduğunu ve ne yapmaları gerektiğini öğreniyorlar. Hacker’lara para ödeyen insanlar da var. Formula 1’de karşı takımın stratejisi ve ses kayıtları, mecliste yapılan gizli görüşmelerin kaydını da hacker’lar ele geçirebiliyorlar. Hacker’ların mutlaka bir amacı vardır. Mesela Atatürk’e hareket içeren videonun bir Yunanlı tarafından koyulduğu söylenince 1923 Türk Grubu Yunan sitelerini hack’ledi. Burada siyasi bir amaç var. Sonuçta milliyetçi duygularla yapıldı. Ama çoğunluk maddi çıkarı için hacker’lık yapıyor. Bir de son zamanlarda aldatma olaylarında hacker’lar devreye girmeye başladı. Eşinin ya da sevgilisinin kendisini aldattığından şüphelenen MSN’deki mesajlaşmaları görmek için hacker kiralıyor.”
Şifrenize noktalama işaretleri koyun
Hackerların son gözdesi internet üzerindeki sohbet programı MSN. Listelerdeki kişilerden para, kontör talep ediyorlar. Kötü huylu hackerların kurbanı olmamak için Tigin’e kulak verin: “Kolay şifreler seçmeyin. Sonuçta 29 harf ve 10 sayı var. Hacker 39 sayısıdan olasılıklar yaratıyor. Oysa şifrenize ünlem, noktalı virgül gibi noktalama işaretleri, @ işareti eklerseniz hacker’ın işini zorlaştırırsınız” diyor.
Oya DOĞAN odogan@gazetevatan.com