Şampiy10
Magazin
Gündem

Giresun’a lezzet yolculuğu

Fındık, bal ve çay... Hepsi Giresun’a ait lezzetleri ile öne çıkıyor. Fındık, dünyanın en iyisi olarak nitelendiriliyor. Bal ise yöreye özgü hakiki çiçeklerden...

ABONE OL
Vatan Haber

Giresun’a iyi ki gittim. Fındığın lezzetlisi. Çayın deme yakışanı. Balın farklısı. Gidiş nedenim İstanbul Bomontiada’daki Delimonti’nin Giresun‘a olan yolculuğuna eşlik etmekti. Mekan ürünlerini, mevsimsel olarak Anadolu’daki yerel üreticilerden, tüm süreçleri yerinde kontrol ederek temin ediyor. Dream grubu Danışmanı, Anadolu Araştırmacısı Adnan Şahin’in öncülüğünde oluşturulan bir ekip adım adım Anadolu’yu dolaşıyor. Tüketiciyle Anadolu’nun zengin coğrafyasının ürünlerini buluşturan ve lezzetli sunumlarıyla öne çıkan, gastronomik olarak özel bulduğum bir yer. Bu seyahatte gördüm ki, sadece üretici, ürün ve tüketiciyi buluşturmakla kalmıyor paha biçilmez kıymette önemli bir envanter çalışmasını da gerçekleştiriyor.

Giresun fındığı

Giresun’un en önemli tarımsal ürünü fındık. Üretimi diğer bölgelere göre, daha az, ancak kalitesi en yüksek. Fındık, Giresun ve Levant olarak ikiye ayrılıyor. Tadı ve içerdiği yağ oranı ile dünyanın en üstün özellikli fındığı olarak nitelendirilen Giresun fındığı evlerde fındıklı kadayıf, ezme, çikolata, burma gibi tatlılarda, çiğ köftede ve kuruyemiş olarak tüketiliyor. Şebinkarahisar yöresinde ise köme, sarma ve pestil üretiminde kullanılıyor.

Dalda kalmasın

2001 yılında Türk Patent Enstitüsü’nden Coğrafî İşaret Belgesi alan Giresun Fındığı genellikle Ağustos başı ile sonu arasında, bahçenin bulunduğu yerin yüksekliğine ve konumuna göre olgunlaşıyor.

ÇAYIN İYİSİ DE GİRESUN’DA

Yıllık 25-30 bin ton çayın 10-12 bin tona yakını Tirebolu, 10 bin tona yakını ise Eynesil ile Çanakçı’dan çıkıyor. Güce ve Görele ilçelerinde de çaylıklar var. Giresun çayın da üretildiği bölge. Giresunlular diyor ki, İyi çay demlemek her şeyden önce sanat. Kullanılan malzemenin kalitesinin yanı sıra demleyenin ustalığı gerekir. Sertlik derecesi az olan sular, çay için daha iyi. Su kaynatılır, çaydanlık ateşten alınarak suyun fokurdaması durunca, boş demliğe sudan yeterince dökülür. Onun üzerine her fincan için bir çay kaşığı çay konur. İlaveten bir çay kaşığı çay fazladan eklenir.

KESTANE BALI ŞİFA NİYETİNE…

Giresun yıllık ortalama 2 bin ton bal üretimi ile Türkiye bal üretiminin yüzde 8- 10’luk kısmını karşılıyor. Giresun’da bal daha çok kahvaltıda kullanılıyor. Yörede Kestane balı üretimi de büyük önem taşıyor. Yılda ortalama 200 ton dolayında üretilen ve oldukça kaliteli olan kestane balı yöreye özgü bir tür. Kestane balı, aslında şifa niyetine tadımlık tüketiliyor. Gerçek bal genizde yanma yapıyor, fazlası ise çarpıyor. Baldaki şeker diğer şekerli ürünlerden biraz farklı. Balın tadı biraz keskin ve acı. Bunun için bal hakiki ise, genizleri yakan bir tadının olması gerekir. Giresun balı işte böyle bir bal.

KULAKKAYA YAYLASI GIRIK BAHÇE’NİN TARİFİ

GÜVEÇTE FINDIKLI FIRIN SÜTLAÇ

Malzemeleri:

- 1 litre süt

- 1 su bardağı şeker

- 4 çorba kaşığı haşlanmış pirinç

- 1 tane yumurta sarısı

- 1 paket vanilya

- 1 kaşık mısır nişasta

- 1 su bardağı fındık (servis için)

Hazırlanışı:

Sütünüzü ocağa koyun kaynamaya başlayınca içine pirinç ve şekeri ekleyip kaynayana kadar sürekli karıştırın. Ayrı bir kapta yumurta, vanilya ve nişastayı iyice çırpın. Karışımı kaynayan sütlaca ekleyin. Bir süre daha kaynatın, hafif koyulaşınca güveç kaplarımıza dökün. Güveçleri sıcak su koyulmuş fırın tepsisine dizin. 235 derecede ısıttığınız fırında üzeri kızarıncaya kadar servis edin. Fırın sütlaçlarınızı üzerine fındık ekleyerek servis edebilirsiniz.

BAL ŞERBETİ

Malzemeleri:

- 6 kaşık bal

- 6 su bardağı su

- 1 adet limon

- 1 adet elma

Hazırlanışı:

1 bardak sıcak suda 6 kaşık balı karıştırıp eritin. Üzerine kalan 5 bardak suyu ilave edin. İçine ince dilimlenmiş elma ve limonu koyup 2 saat beklettikten sonra soğutarak servis edebilirsiniz.

GİRESUN ARAS FIRIN’IN TARİFİ

MACUNLU PASTA

Malzemeleri:

- 1 kg buğday unu

- 550 gr toz şeker

- 250 gr sıvı yağ

- 180 gr su

- 2 yumurta sarısı

Macun Malzemeleri:

- 175 gr galeta unu

- 60 gr buğday unu

- 60 gr fındık

- 40 gr sıvı yağ

Hazırlanışı:

Öncelikle su ile şekeri karıştırarak eritin. Bu karışımdan 200 gr kadarını macun için ayırın. Geriye kalan kısmı ise hamur kabına dökerek sıvı yağ ekleyin ve karıştırın. Bu karışımın üzerine un ekleyerek yoğurun. Yoğurulan hamurdan bir parça aldıktan sonra avucunuzda yuvarlak şekil vererek içine hazırladığınız macunu ilave edin. Daha sonra rulo şeklinde yuvarlayarak dikdörtgenler şeklinde hamuru kesin. Kesilen hamurların üzerine yumurta sürün ve çatal yardımı ile şekil verin. Hazırladığınız macunlu pastayı 220 derecede ısıttığınız fırında pişirebilirsiniz.

Macunun hazırlanışı:

Galeta ve buğday unu ile birlikte fındığı bir kabın içinde iyice karıştırın. Daha sonra sıvı yağ ve hazırladığınız şerbetle beraber yoğurma işlemine geçerek karışımı macun kıvamına getirin.

Diğer Haberler

  1. Sehiv secdesi nedir, nasıl yapılır? Hangi durumlarda Sehiv secdesi yapılmalıdır?
  2. 'Arka Sokaklar' bitiyor mu? İlker İnanoğlu son noktayı koydu
  3. Ayçiçeği alım fiyatı açıklandı! Bakan Kirişci duyurdu
  4. Amenerrasulü duası nasıl okunur? Amenerrasulü duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Amenerrasulü Duası yararları ve faziletleri...
  5. Celcelutiye duası nasıl okunur? Celcelutiye duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Celcelutiye duası yararları ve faziletleri...
  6. Akşam namazı kılınışı - Akşam namazı kaç rekat? Nasıl kılınır ve vakitleri
  7. Merkez Bankası'ndan flaş rezerv açıklaması
  8. Cumhuriyet Bayramı mesajları ve 29 Ekim sözleri! Cumhuriyet Bayramı ile ilgili sözler ile resimli Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajları seçenekleri!
  9. Zorunlu karşılık nedir? Zorunlu karşılık oranı ne kadar?
  10. Bakan Soylu, evlat nöbeti tutan ailelerle buluştu: Artık herkes HDP'nin iç yüzünü görsün

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.