Geleceğin mutfakları ilhamı eski dökme fırınlardan alıyor
.
Teknoloji mutfağa girdi ve mutfakta ezberler bozuldu. Arçelik'in 'Leisure' serisini tasarlayan Patricia Urquiola, modernin minimalist anlamına gelmediğini, mutfakların maziden besleneceğini söylüyor.
Patricia Urquiola, dünyaca ünlü tasarımlarına ‘Leisure’ serisini de ekledi. İspanyol tasarımcı, “Türkiye’den bir markayla fikri beni heyecanlandırdı. Tasarım süreci Türkiye’de geçti ve gerçekten inanılmazdı. Teknolojinin son imkanlarıyla çalıştık, hızlı ve zeki bir ekiple ankastre serimizi tamamladık” diyor. İstanbul’un ona ilham verdiğini söyleyen tasarımcı, “2001’de ilk kez ziyaret etmiştim, İstanbul’dan Kapadokya’ya kadar otobüsle gitmiştim, burası güçlü duygular hissettiriyor ve farklı bir ilham veriyor. Evet pilot bir ülkeden geliyorum, Formula 1’i ama tasarımların birbirini beslediğini söyleyebilirim. Türk tasarımlarını Avrupa'dakilerden ayırt edemeyiorum” diye de ekliyor.
'Çok kültürlü mutfak en büyük avantajınız’
“Geleneği ileriye taşımak gerekiyor. Herkesin kendi geleneği mesela sizin kültürünüzden Orhan Pamuk’un edebiyatta yaptığı şeyden esinlenmek. Büyük bir Pamuk hayranıyım. Mesela İstanbul, Masumiyet Müzesi her zaman başucumdadır. Pamuk’u okumak ne kadar ortak paydalarımız olduğunu da gösteriyor. Türkiye çok sofistike bir ülke. Mutfak kültürü de öyle. Çok kültürlülük en önemli parçanız. Bu dizaynı da etkiliyor.“
'Siyah, çünkü dökme fırınlarımız da siyahtı'
“Bu seri modern, ama benim için modern demek artık sadece minimalist demek değil, geçmişle bağlarını koparmayan bir çağdaşlık demek. Serinin tamamen siyah olması fikri de döküm fırınlardan geldi aslında. Hem Türkiye'nin, hem İtalya'nın mutfak mazisinde döküm fırınların önemli yeri var. Yalınlık da esas bir nokta taşıyor.
Mutfakta yalın bir konseptte yansıtmak önemli.”
Mutfaklar yeniden sosyal alan olacak
"İnsanlar mutfak gereçlerini, orada geçirdikleri zamanı ve yaşam alanını birbirinden koparmıyor aslında. Gelecekteki tasarımlarımız tam da bu algıya hizmet edecek" diyor Patricia ki mutfak trendleriyle ilgili gelecek kuramları da bunu doğruluyor. Geleceğin mutfaklarında tasarımlar mutfağı sosyal alana dönüştürecek. Enerji tüketimini minimuma indirip son teknolojileri barındıran eşyalar yer alacak.
Ankastrede nano teknoloji hakimiyeti!
Genel olarak paslanmaz çelik yapıdan oluşan ankastre mutfak ürünleri, korozyon direncine uygun üretiliyor. Estetik çekiciliğe de sahip paslanmaz çelik, parlak ve ışığı daha fazla yansıtan bir görünüm formu sağlıyor. Yunanca kökenli olup 'çok küçük' anlamına gelen 'nano', son yıllarda sıkça duyduğumuz nano teknolojiyi doğurdu. İşte önde gelen teknoloji firmaları da nano teknolojiyi mutfak ürünlerine kattı.