Şampiy10
Magazin
Gündem

Ezeli rakiplerin savaşı diyet mi spor mu

.

ABONE OL
Vatan Haber

Kilo vermek isteyenlerin kimi diyet yapıyor, kimi ise kilometrelerce yürüyor. Uzmanlar ise 1 kilo vermek için 7200 kalori harcamak ve 18 saat yürümek gerektiğini söylüyor. Peki ama sadece diyetle ya da spor yaparak kilo vermek mümkün mü? Araştırdık...

Hayat boyu yapılabilecek sporu seçin

B eslenme ve spor bisikletin iki tekeri gibi. Ön teker beslenme arka teker spor anlamına gelir ve ikisi bir arada olmazsa sağlıklı bir bedenden söz edilemez” diyor. Gübür’e göre; Tek başına spor yaparak belki başlangıçta 2-3 kilo kaybedilir fakat sonrasında vücut buna adapte olur ve kilo kaybı sürmez. Bazı kişiler yediklerimi değiştirmeyeyim sadece spor yapayım diye düşünür. Fakat spor yapsanız da beslenmenize dikkat etmediğiniz sürece mücadeleniz başarısızlıkla sonuçlanır. Spor yaparken dikkat etmemiz gerekenler:

- Sonuna kadar devam edemeyeceğiniz sporu kesinlikle yapmayın.

- Sadece kilo kaybı sağlamak için yoğun aktivite yapıldığında başlangıçta başarılı olabilirsiniz fakat sporu bıraktığınızda, tekrar kilo alımı ve vücutta sarkma başlar.

- Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlıklı bir kişinin haftada 3-4 kez, 45 dakikanın üzerinde fiziksel aktivite yapmasını öneriyor.

- Haftada 2-3 kez, 50-60 dakika açık havada “yürüyüş” önemli.

- “Sağlıklı Beslenme” baştacınız olmalı. Her kişinin kendisine özgü beslenme şekli vardır. Kişisel sağlıklı beslenmenizi yaşam tarzı haline getirerek uyguladığınız zaman ve artı sağlığınızı korumak için düzenli spor yaptığınız zaman şişmanlık söz konusu olamaz.

1500 cal harcamak için 2.5 saat koşun

JATOMI Fitness Akasya Kulübü Fitness Müdürü Mete Bektaş kilo vermek ve sağlıklı olmak için düzenli egzersiz yapılması gerektiğini ancak, diyet yapmadan, egzersiz yapmanın kilo verdirmediğini belirterek, “Egzersiz yapıyorum, istediğimi tüketirim demek yanlış. Küçük bir çikolatalı bisküvi 50 kalori, bunu yakmak için 10 dakika tempolu yürümek gerekir. Bir hamburger, patates yiyip bir kola içtiğinizde 1500 kalori alırsınız. Bunu harcamak için ise 2.5 saat tempolu koşmak gerekir. Yapılan çalışmalar egzersiz programlarına başlayanların yüzde 50’sinin ilk 3-6 ayda egzersizi bıraktığını gösteriyor” diyor.

Spor olmadan diyet yapmak zayıflatmaz

Hillside City Club-Etiler/İstinye


Spor Müdürü Alkan Şeker, “Kilo almak ya da kilo vermekte beslenmenin etkisi yüzde 80 oranında. Eğer beslenme düzeniniz yoksa istediğiniz kadar spor yapın yine de hedefinize ulaşamazsınız. Bir örnek gerekirse; bir kişi düşünün, günde 1000 Kcal alıp 1200 Kcal harcıyorsa kilo verir, 1000 Kcal harcıyorsa kilosunu sabit tutar, 750 Kcal harcıyorsa da kilo alır. Mantık olarak bu şekilde ve basittir. Fakat uygulamada bu kadar basit olmuyor tabii ki. Sadece spor yaparak zayıflamak mümkün değil. Beslenme ile desteklenmeli. Beslenmeden kasıt düzenli, dengeli beslenme ve şeker/yağ oranları düşük besin tercihleridir.”

Uzm. Dyt. Nesrin Mutlu: 75-80 yaşında kas dokusu % 25 kalıyor

Vücut ağırlığı üzerine kalori kısıtlaması ve artırılmış fiziksel aktivite kombinasyonunun etkilerini incelemek amacıyla 23 kişilik kontrollü çalışma derlenmiş, düşük kalorili bir diyet ve artmış fiziksel aktivite düzeylerinin bir kombinasyonunun, tek başına diyet veya fiziksel aktiviteden daha fazla ağırlık kaybı sağladığı gösterilmiştir.

- Diyet+fiziksel aktivite kombinasyonu, tek başına diyet ile karşılaştırıldığında şişman(obez) bireylerde karın bölgesi yağ miktarında, tek başına diyet veya fiziksel aktiviteden daha yüksek azalmalar olduğu rapor ediliyor.

- Egzersiz tek başına, diyetle benzer oranlarda ve kısa süreli bir ağırlık kaybı sağlıyor.


- Egzersiz+diyet, kilolu ve obez kişilerde tek başına diyet ve egzersiz programlarına göre ağırlık kaybının sürekliliğini sağlıyor.

- Egzersiz kaynaklı ağırlık kaybı, karın bölgesi yağlarda azalma ve yağsız iskelet kas miktarında sağladığı artışlar yoluyla ortaya çıkıyor.

- Yetişkinlerde vücut ağırlığının yüzde 40-50’sini oluşturan iskelet kasları, 75-80 yaşlarına gelindiğinde yüzde 25’lere kadar gerileyebiliyor. O nedenle, düzenli egzersiz yapılmalı.

Yağ yaktıran egzersizler

- Ağırlık kaldırın

Haftada 3 kez yarım saat ağırlık çalışın ve sarkmaları önleyin.

- Basit bir ev egzersizi: Bir süpürge alın başınızın üstüne kadar kaldırın. Sağa ve sola doğru hareket ettirin. Devamında sıkılaşmayı hissedeceksiniz. Ağırlık egzersizi boyunca maksimum yağ yakmak için her egzersizi 12-15 arasında tekrarlayın.

- Şınav egzersizi Şınav hareketi karın ve bel çevresindeki yağlardan kurtulmanızı sağlar.

Diğer Haberler

  1. Sehiv secdesi nedir, nasıl yapılır? Hangi durumlarda Sehiv secdesi yapılmalıdır?
  2. 'Arka Sokaklar' bitiyor mu? İlker İnanoğlu son noktayı koydu
  3. Ayçiçeği alım fiyatı açıklandı! Bakan Kirişci duyurdu
  4. Amenerrasulü duası nasıl okunur? Amenerrasulü duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Amenerrasulü Duası yararları ve faziletleri...
  5. Celcelutiye duası nasıl okunur? Celcelutiye duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Celcelutiye duası yararları ve faziletleri...
  6. Akşam namazı kılınışı - Akşam namazı kaç rekat? Nasıl kılınır ve vakitleri
  7. Merkez Bankası'ndan flaş rezerv açıklaması
  8. Cumhuriyet Bayramı mesajları ve 29 Ekim sözleri! Cumhuriyet Bayramı ile ilgili sözler ile resimli Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajları seçenekleri!
  9. Zorunlu karşılık nedir? Zorunlu karşılık oranı ne kadar?
  10. Bakan Soylu, evlat nöbeti tutan ailelerle buluştu: Artık herkes HDP'nin iç yüzünü görsün

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.