Evrimi zora sokan keşif!
Bilim adamları bu konuda tüm bildiklerini baştan araştırmak zorunda kaldı...
Çin’in kuzey doğusunda, kuş gibi tüylü bir dinozor türüne ait fosilleşmiş kalıntılar bulundu.
Nature Communications adlı dergide yayımlanan fosiller üzerinde yapılan bilimsel çalışmada, yaklaşık 201 ila 145 milyon yıl öncesine ait bir dönemi kapsayan Jura Jeolojik Devrinden kalma kalıntıların bilim dünyasında kabul gören Kuş Evrimi Teorisi’ni zora soktuğu bildirildi.
Bilimsel araştırmanın yazı heyetinde yer alan İngiltere’deki Southampton Üniversitesi Omurgalılar Fosil Bilimi Bölümü’nden Doç. Gareth Dyke, yeni ortaya çıkarılan 30 santimetre uzunluğundaki dinozora ait fosilin, şimdiye kadar kuşların atası olarak kabul edilen teropotlardan daha eski bir devirden kalma olduğunu belirtti.
Dyke, "Eosinopteryx" adı verilen yeni ”kuş dinozoru" fosilinin, 120 ila 130 milyon yıl öncesine ait bir dönemi kapsayan İlk Mezozoik devre ait teropotlardan daha eski bir devirden kalma olduğunu vurguladı.
Yaptıkları keşfin, daha önceden modern kuşların evrimi açısından büyük öneme sahip olduğu dile getirilen, "ilk kuş" adı da verilen meşhur Arkeopteriks fosiline dayanan teori hakkında kuşku yarattığını anlatan Dyke, "Bulgularımız bize uçmanın kökeninin sanıldığından daha karmaşık olduğunu gösteriyor" dedi.
Araştırmacılar, dinozor fosili hakkında yaptıkları çalışmada Eosinopteryx adlı dinozorun, küçük kanat genişliği ve kanatlarını çırpmasını sınırlayan kemik yapısı nedeniyle uçamadığını belirlediklerini belirtti.
Dinozorun ayrıca toprakta yürümeye elverişli ayak parmaklarının olduğuna işaret eden araştırmacılar, kuyruğunda ve bacaklarının alt kısmındaki, vücutlarının diğer kısımlarına göre daha seyrek tüylerin de bu türün koşmasını daha kolaylaştırdığını kaydetti.