Enerji kimlik belgesinin maliyeti ne?
8 milyon binanın sadece yüzde 2'si kimlik belgesi aldı
2017 yılına kadar nerji Kimlik Belgesi (EKB) almak zorunda olan 8 milyondan fazla binanın sadece yüzde 2'lik kısmı olan 220 bin tanesi belge almış vaziyette..
Türkiye’de 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’na göre mevcut binalar 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almak zorunda, ancak şimdiye kadar söz konusu binaların sadece yüzde 2'si EKB almış durumda. Aynı aknun kapsamında proje halindeki binalar ise verimli enerji kullanımı için plan hazırlanmaması halinde yapı izni alamayacak.
Enerji Kimlik Belgesi ise binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, enerji israfının önlenmesini, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimliliği gibi bilgileri içeriyor.
Türkiye’de tahminen 8 milyondan fazla bina olduğunu ancak şimdiye kadar EKB alanbina sayısının 220 bin adetle sınırlı kaldığını belirten BES Enerji ortaklarından Serkan Emin, bunun da yüzde 2 oranına denk geldiğini söyledi. Kamuoyunda yeterince farkındalık oluşturulmaması ve bilgi eksikliği gibi sebeplerle Türkiye'nin enerji verimliliğinde yavaş ilerlediğini vurgulayan Emin, yeni yapılan ve proje aşamsında olan binaların C sınıfından daha düşük olması halinde kanunen iskan ruhsatı alamadığını belirtti. Mevcut binalar için asgari enerji sınıfı uygulamasının geçerli olmadığınıda söyleyen Emin, 8-10 katlı bir bina için EKB alma maliyetinin 500 TL ile 1000 TL arasında değiştiğini, korkulacak bir maliyet söz konusu olmadığını söyledi.