Diş tedavilerinde dijital dönem
Artık diş hekimliğinde teşhisten tedaviye her alanda dijital teknolojilerin kullanımı; tedavinin daha etkin ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmesini mümkün kılıyor. Dt. Neşve Kayabaşoğlu ve Dt. Efe Çelebi anlattı.
Dent Group ortaklarının dijital teknoloji ile diş tedavi süreçlerini hayata geçirmeleri, diş protezi yaptıranların uzun ve oldukça meşakkatli süreçlerine son vermek amacıyla olmuş. Ortaklar, “Kaplama diye tabir ettiğimiz köprü yapılacak olan dişler kesilir, bir kaşıkla ağızdan ölçü alınır ve geçici dişler yapılırdı. 1-2 hafta boyunca bu geçici dişler ağızda beklerken, laboratuvarda el işi yöntemlerle yapay dişler hazırlanırdı. Dijital teknolojilerin kullanılmasıyla artık dişler kesildiği gün tüm bu işlemler bitirilip yeni dişler yerleştirilebiliyor. Aynı gün içinde tedavinin bitmesi büyük bir avantaj. İşlemler bilgisayar ortamında yapıldığı için hata payı yok denebilir. Dijital teknolojiler dental implant gibi cerrahi işlemlerde de oldukça işlevsel. Eksik olan dişlerin yerine yerleştirilecek olan implantlar sanal olarak hastanın dijital modeline yerleştiriliyor. Bu aşamaya kadar hastaya müdahale söz konusu değil, her şey hasta evindeyken hekimlerin sanal provaları şeklinde ilerliyor ve hekim hatasız bir şekilde implantları yerleştiriyor” diyor.
Yüzünüze uygun dijital gülüş tasarımı
Diş hekimliğinin yeni yüzü diyebileceğimiz dijital teknolojilerin kullanıldığı ve hekimlere çok yardımcı olduğu bir diğer alan ise estetik tedaviler. Daha iyi bir gülüşe sahip olmak isteyen hastalara dijital gülüş tasarımı konsepti uygulanabiliyor. Bu konsepti uygulayan hekimler önce hastalarından fotoğraflar ve dijital ölçüler alıyor. Bilgisayar yazılımları kullanılarak bu fotoğraflar üzerinde kişinin yüzüne en uygun dişler tasarlanıyor. Böylece hastaların estetik beklentisi tam olarak yakalanabiliyor.
İğne korkusunu yenmek mümkün
Tüm bu işlemlerin uygulanabilmesi için her şeyden önce, herkesin çok yakından tanıdığı anestezi uygulaması, yani dişlerin uyuşturulması gerekiyor. Dijital teknolojiler bu aşamada da yardımımıza koşarak, dijital anestezi uygulaması ile daha konforlu bir tecrübeyi mümkün kılıyor. “İğnefobisi” kavramını tarihe karıştıran bilgisayar kontrollü anestezi uygulaması, tüm diş hekimliği uygulamalarının başında gelen anestezi aşamasını hem hastalar hem de hekimler için oldukça basitleştiriyor diyebiliriz.