Şampiy10
Magazin
Gündem

Çocuğunuz okulla buluşmaya hazır mı?

Sosyal çevre deneyimi ailesiyle sınırlı olan çocuklar okula başlama çağı geldiğinde, psikolojik açıdan bazı davranış ve duygu değişimleriyle karşı karşıya kalabiliyor. Çocukların dış dünya ile yakından tanışmaya başladıkları bu yeni süreç, anne babaların bilinçli davranışları sayesinde kolayca atlatılabiliyor. Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, konuyla ilgili anne babaları bilgilendiriyor.

ABONE OL
Vatan Haber

Pek çok anne baba, küçük yaşları ve ev dışındaki sosyal çevre anlamında deneyimsiz olmaları nedeniyle okula gitme konusunda korkular taşıyan çocuklarına yardımcı olmak için her an yanlarında olmaya çalışıyor. Psikolog Ayşe Yanık Knudsen; çocuğun kendi ayakları üzerinde durabildiğini hissetmesi ve öz güvenini sağlamlaştırması açısından, sürekli anne babayla derslere girmesi ve yoğun bir ebeveyn desteği görmesinin doğru olmayacağını belirtiyor. Knudsen, görüşlerini şu sözlerle sürdürüyor: “İlk kez okul ile karşılaşan çocukların okula, öğretmene ve arkadaşlarına alışabilmeleri için zamana ihtiyaçları vardır. Bu zamanı onlara tanırken, ebeveynlerin çocuklarının ilk zamanlarda yakından destek olmaları doğrudur. Bu, çocuğa güvende olduğunu hissettirecektir. Ancak, sürekli çocukla derslere girmek, her an etrafında olmaya çalışmak çocuğun kendine olan güvenine zarar verecektir. Çocuk sağlıklı bir öz güven gelişimi için, kendi ihtiyaçlarını giderebildiğini keşfetmeye ihtiyaç duyar.”

Okula yeni başlayan çocukları motive etmek için yapılması gerekenler

Çocukları yeni okula başlayan anne babaların bazı hassas noktalara dikkat ederek, çocuklarıyla sorunsuz bir okul dönemine adım atabileceklerini belirten Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, önerilerini şu şekilde dile getiriyor:
* Anne babalar ilk birkaç gün okul yakınlarında bulunarak çocuklarına destek verebilir. Ancak, bu konuda denge çok iyi kurulmalıdır. Çocuklarla derslere girmek, kapı önlerinde saatlerce beklemek çocukların anne babaya bağımlı bireyler olarak yetişmelerine neden olacağından, bu davranıştan uzak durulmalıdır.
* Okula yeni başlayan çocukların hemen adapte olmalarını beklemek doğru değildir. Bu konuda, çocuklara zaman tanınmalı ve sabırlı olunmalıdır.
* Çocukların okula adaptasyon süreçlerinde anne babalar, çocukları ikna etmek amacıyla dahi olsa sert tutumlar sergilemekten kaçınmalıdır. Bu tutum, çocukları okuldan daha da soğutacağından çocuk ile daha ılımlı bir iletişim kurulmaya çalışılmalıdır.
* Çocuğa okula gitmenin neden gerektiği, okulun ne olduğu onun anlayabileceği uygun bir dille anlatılmalıdır. Bu konuşma, çocuğu cesaretlendirecektir.
* Okula gitmeme konusunda ısrar eden çocukların, neden bu kadar isteksiz oldukları anlaşılmaya çalışılmalıdır. Gerekirse bir uzmandan destek alınmalıdır.
* Okula gitmeme isteği konusunda yaşanan sıkıntının geçici olduğu çocuğa hissettirilmelidir.

Diğer Haberler

  1. Sehiv secdesi nedir, nasıl yapılır? Hangi durumlarda Sehiv secdesi yapılmalıdır?
  2. 'Arka Sokaklar' bitiyor mu? İlker İnanoğlu son noktayı koydu
  3. Ayçiçeği alım fiyatı açıklandı! Bakan Kirişci duyurdu
  4. Amenerrasulü duası nasıl okunur? Amenerrasulü duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Amenerrasulü Duası yararları ve faziletleri...
  5. Celcelutiye duası nasıl okunur? Celcelutiye duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Celcelutiye duası yararları ve faziletleri...
  6. Akşam namazı kılınışı - Akşam namazı kaç rekat? Nasıl kılınır ve vakitleri
  7. Merkez Bankası'ndan flaş rezerv açıklaması
  8. Cumhuriyet Bayramı mesajları ve 29 Ekim sözleri! Cumhuriyet Bayramı ile ilgili sözler ile resimli Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajları seçenekleri!
  9. Zorunlu karşılık nedir? Zorunlu karşılık oranı ne kadar?
  10. Bakan Soylu, evlat nöbeti tutan ailelerle buluştu: Artık herkes HDP'nin iç yüzünü görsün

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.