Şampiy10
Magazin
Gündem

Beslenme tuzaklarından kurtulmanın yolları

“Doğal yumurta, pastırma, lahmacun yiyin, kilo verin” diyerek sağlıklı beslenme konusundaki bütün ezberimizi bozan Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay yeni kitabıyla beslenme tuzaklarını anlatıyor ve kurtuluş reçetelerini veriyor.

ABONE OL
Burak KARA

Beslenme ve kalp sağlığı konusunda ezber bozan Prof. Dr. Canan Karatay, hormonal dengesizliği ve metabolik bozukluğu olan hastalardan gelen yoğun taleple şimdi de 7’den 70’e herkesi ilgilendiren bir kitapla karşımızda: “Karatay Diyeti’ye Beslenme Tuzaklarından Kurtuluş Rehberi”. Neyi, niçin yemeli ve yememeli sorularının cevabını veren kitap, sık rastlanan metabolik bozuklukları önlemenin kolay yollarını veriyor. İlk dört kitabı, 550 binlik bir satış rakamına ulaşan Prof. Dr. Canan Karatay ile yeni kitabını konuştuk ve sağlık tavsiyeleri aldık.

İsveç düşük yağlı diyet dogmasını reddetti

“İsveç hükümetinin kurduğu sağlık komitesi, iki yıl boyunca 16 bin bilimsel yayını incelemiş ve düşük karbonhidratla ve sağlıklı doğal yağlarla beslenenlerde HDL kolesterolün yükseldiğini, LDL kolesterolde bir değişiklik olmadığını görmüşler. Günlük kalori ihtiyaçlarının yüzde 40’ını düşük karbonhidrattan alanların kanlarında bulunan yangı, yani inflamasyon belirteçlerinde iyi yönde değişiklikler olmuş. Çok sık karbonhidrat yemeyenlerin de kan şekeri değerleri normalleşmiş. Bu insanlar; tereyağı, zeytinyağı, doğal kaymak ve pastırma yediklerinde hiçbir zarar görülmemiş! Vücudumuzdaki hücreler tepeden tırnağa yağdan ve proteinden yapıldığından doğal yağ yenilince hücreler sağlıklı kalıyor.”

İki yaşındaki bebeklerin bile karaciğerleri yağlı

“En büyük beslenme tuzakları, rafine işlem gören, markete giren, reklamı yapılan gıdalar. Bunlar fabrikada üretilmiş, içine kimyasal katılmış, aroma katılmış, lüzumsuz yapay şekerler katılmış şeyler. Bu nedenle çocuklar hasta. İki yaşındaki bebeklerin karaciğeri, göbekleri yağlı! Çocuklarınızı doğal besleyin, hazır gıda vermeyin! 2 yaşındaki çocukların göbeği ve karaciğeri yağlıysa, bu ilerideki bütün hastalıklara namzettir! Köy yumurtasını, tereyağını arayıp bulacaksınız, çocuklara yedireceksiniz. Köylülerin ürünlerini alın doğal ürünler tüketin. Ayrıca çocuklara fındık, fıstık, ceviz verin. Meyveyi de doğal, mevsimsel ve bütün olarak yedirin. Meyve suyu içirmeyin!

Meyve suyunun alkolden farkı yok

“Meyve suları taze sıkılmış da olsa, karaciğeri yağlandırıyor. Alkolden bir farkı yok. Çünkü früktoz şekeri içeriyor. 5 karbonludur, diğer bütün şekerlerden çok farklıdır. Alkol de 5 karbonludur ve o da içildiğinde şeker olur ve karaciğere gider. Vücut için tehlikelidir, toksiktir. Karaciğerde yağ oluyor.”

Doğal yağ yiyin, doğal olmayanları değil!

“Senelerce yağlar yasaklandı. ‘Yağ yerseniz damarınız tıkanır’ dediler. Esas olay hangi zararlı yağı yemeyeceğimiz! Vücuda zarar veren yağlar, trans-yağlardır. Yani işlenmiş, doğallığını kaybetmiş yağlar, rafine bitkisel yağlar ve margarinlerdir. Piyasadaki işlenmiş gıdalarda bulunan trans yağlar tehlikelidir. İnsan vücudunda ise yağ olarak yalnız trigliseritler tehlikelidir. Trigliseritleri yükselten ve vücuda tehlikeli hale gelmesine sebep olanlar da şeker ve karbonhidratlardır. Yağ yemekle kalp hastalıkları arasında hiçbir ilişki yok!”

Kanda insüline dikkat!

Damar hücreleri, şekerin hücrelerde yaptığı tahribat sonucu hastalanmaya bozulmaya, zayıf düşmeye başlıyor. Ayrıca kandaki insülini yüksekliği damarları da tıkıyor. İnsülin yükselmeye başlayınca hücresel olarak bütün vücutta hücre fonksiyonları bozuluyor. İnsülin yüksek olduğu zaman, bütün hormonlarda dengesizlik oluşuyor, vücutta hastalıklar başlıyor. Yağ damarı tıkıyor diyorlar, asıl yağ olmadığı için o damar tıkanıyor.

Ara öğünler zararlı

“Ara öğünler zararlı, çünkü sık sık yedikçe, yağın dışında ne yerseniz yiyin insülin salgılıyor. İnsülin yükselince her türlü hastalık oluyor. Yarım saat kendinizi iyi hissediyorsunuz, kan şekeriniz bir daha keskin bir şekilde düşüyor ve yine yiyorsunuz. Onun için kan şekerinin ve insülinin dalgalanmasını önleyecek şekilde yavaş yavaş yükselip, yavaş yavaş düşmesini sağlamak lazım. Çünkü insülin, görevi gereği fazla yediğiniz şekeri yağ olarak depolamanızı sağlıyor.”

Şeker en tatlı zehir

“Şeker en tatlı zehir, bu nedenle şekerli içecekler içilmeyecek. Baklava bayramdan bayrama yenilecek... Meyve de ölçülü tüketilmeli. Sağlıklı bir yaşam için her gün bütünüyle mevsimsel bir meyve yemek yeterli.

En önemli hareket yürüyüş

“Vücudu sağlığa kavuşturacak en önemli hareket yürüyüştür. Yürüdüğümüz zaman belimizden aşağıda olan tüm kasları çalıştırıyoruz. Bunlar bütün vücutta en çok enerjiyi kullanan ve enerji ihtiyacı olan kas kitlesidir. Örneğin göğüs kasları, kol kasları çok azdır. Bu yüzden yürüyüş yeterlidir, ama sürekli olursa! Her gün mutlaka dışarıda, açık havada en az 20 dakika yürünecek. Salonda değil! Eğer kilonuz fazla ise ve uzun süre egzersiz yapmadıysanız 10 dakika ile başlayacaksınız ki vücudunuzun adaleleri, kasları, kıkırdakları yavaş yavaş kendini toplasın. Size hangi tempo rahat geliyorsa o tempoda... Koşmayacaksınız, koşma tehlikeli bu bilimsel olarak açıklandı. ‘Az yağlı yiyin, 1200-1500 kalori yiyin ve her gün çıkın koşun’ diyenler var. Enerji almayan biri nasıl koşsun? Bizim bir lafımız var, ‘Aç ayı oynamaz’ diye! Ben kapalı ortamda, oda ışığı altındaki hiçbir egzersizi tavsiye etmiyorum. Yüzmek de çok önemli, ama havuzda değil denizde.”

Lahmacun ve çiğköfte sağlıklı

“Ben tüm yemekleri kısık ateşte pişiriyorum. Pastırma yiyebilirsiniz. Pastırma işlenmemiş et olduğu için iyidir. Çiğköfte de çok sağlıklıdır. Çünkü et pişmemiştir. Lahmacun da sağlıklıdır, mayasız ince bir hamuru var, üstünde et ve sebze var. Üçü bir arada: Sağlıklı karbonhidrat, protein, yağ.”

Tam yağlı peynir daha iyi

“Doğal beslenmiş ve çayırlarda otlamış inek, koyun veya keçinin sütünden, doğal maya ile mayalanıp geleneksel yöntemlerle üretilmiş peynirleri tam yağlı olarak tercih etmek gerekir ki protein ve yağları bir arada alabilelim. Bu ürünlerde ayrıca probiyotik bakteriler de bulunur ve bağışıklığımız için olmazsa olmazdır.”

Günde iki yumurta yiyin

“Doğal özgür olarak gezinen ve doğal yemle beslenen tavukların yumurtası kan kolesterolünü yükseltmez. Aksine günde iki adet bütün doğal yumurta yenmelidir. Yumurta karbonhidrat içermediği için glisemik indeksi sıfırdır. Bu nedenle tokluk hissi verir, uzun süre acıkma hissetmeyiz.”

Protein metabolizmayı hızlandırır

“Kaliteli proteinler metabolizmamızı hızlandıran en önemli besinlerdir. Sağlıklı bir şekilde kilo vermemizi, vücutta birikmiş yağların enerji olarak kullanılmasını sağlar.”

Kalori hesabı bir tuzak

“Vücudumuz için en büyük tuzaklardan biri kalori hesabıdır ve insan bedeni için geçerli değildir. Termodinamik kuralıdır. Bu kural, kapalı bir kutu için geçerlidir. Mesela bir havuz problemi gibi! Yediğimiz bir şeyin artık kalorisi önemli değil, çünkü o yediğimiz gıdanın vücuda girdiği zaman ne hale dönüşeceği, nereye gideceği, nasıl dışarı çıkacağını kestiremezsiniz. Bu yağ için de, şeker için de, karbonhidrat için de, protein için de aynı. Örneğin düşük kalorili bir kutu meyve suyu içtiğinizde, sıfır kalori giriyor, ama o maddenin içinde şeker var. Şeker hücrelere toksik etki yapıyor. Bir gram yağ 9 kalori, bir gram protein ve karbonhidrat ise 4 kaloridir. Kalorisi düşük ama karbonhidrat kan şekerini yükseltiyor, fakat kalorisi yüksek olsa da yağ kan şekerini yükseltmiyor, insülin salgılatmıyor. Tek şartla; yediğiniz yağ ‘trans yağ’ olmayacak.”

Diğer Haberler

  1. Sehiv secdesi nedir, nasıl yapılır? Hangi durumlarda Sehiv secdesi yapılmalıdır?
  2. 'Arka Sokaklar' bitiyor mu? İlker İnanoğlu son noktayı koydu
  3. Ayçiçeği alım fiyatı açıklandı! Bakan Kirişci duyurdu
  4. Amenerrasulü duası nasıl okunur? Amenerrasulü duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Amenerrasulü Duası yararları ve faziletleri...
  5. Celcelutiye duası nasıl okunur? Celcelutiye duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Celcelutiye duası yararları ve faziletleri...
  6. Akşam namazı kılınışı - Akşam namazı kaç rekat? Nasıl kılınır ve vakitleri
  7. Merkez Bankası'ndan flaş rezerv açıklaması
  8. Cumhuriyet Bayramı mesajları ve 29 Ekim sözleri! Cumhuriyet Bayramı ile ilgili sözler ile resimli Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajları seçenekleri!
  9. Zorunlu karşılık nedir? Zorunlu karşılık oranı ne kadar?
  10. Bakan Soylu, evlat nöbeti tutan ailelerle buluştu: Artık herkes HDP'nin iç yüzünü görsün

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.