Şampiy10
Magazin
Gündem

‘Ayıcığım olmadan asla!’

Çocuğunuzun battaniyesi, ağzından düşürmediği emziği ya da artık eskimiş olan oyuncak ayısı onun vazgeçilmezi olabilir. Bazen hiçbir şey küçük yaramazınızla onun arasına giremez. Hatta siz bile…

ABONE OL
Vatan Haber

Henüz ufacık bir çocukken dünya size kocaman ve korkutucu bir yermiş gibi gelir. Belki de bu yüzden çocuklar kendilerini güvende hissetmek için bazı nesneleri, koruyucuları ilan eder. Peki, minikler emziğini, eski püskü giysisini ya da kırık dökük oyuncağını neden bu kadar çok sever? Neden birçoğu parmak emmeği alışkanlık haline getirir? Bebeğiniz herhangi bir nesneye bağımlı hale geldiyse ne yapmalısınız? Arda arda sorduğumuz bu soruların hepsine birer cevabımız var. Şimdi keyifle yazımızı okuyun.

Parmak emme
Bebeklerin neredeyse %80’i parmağını emer. Doğmamış bebekler dahi bunu anne karnında yapar. Parmak emmek mutluluk hormonunun salgılanmasını, bebeğinizi sakinleştirip rahatlamasını sağlar. Tabii ki miniğinizin parmağını bir oyuncak gibi sterilize etmenize gerek yok. Ayrıca gecenin bir yarısı kaybolmaz ya da dışarıdayken kaldırama düşmez!
Hemen belirtelim, parmak emmenin dişlere zarar verdiği de bir gerçek. 3-5 yaşına kadar parmağını emen çocukların dişleri arasında gözle görülür aralıklar olur. Bu da çene yapısının gelişimini ve sonradan çıkacak dişin gelişini engeller.
Yavrunuzu oyuncağından vazgeçirebilirsiniz ama parmak emmekten vazgeçirmek daha zor. Bazı bebekler ödüllendirme yöntemiyle bu gibi alışkanlıkları bırakabilir. Ama bazen daha sert yöntemlere başvurmanız gerekebilir. Tırnağına oje sürmek, parmağına bant yapıştırmak gibi… Zamanla bebeklerin çoğu parmağını emmekten vazgeçer, sadece %15’i 4 yaşına kadar bu alışkanlığını sürdürür.

Battaniye sevdası
Kim bilir belki sizinki de battaniyesinden ayrılamıyordur. Müslin (ince ve pamuklu kumaştan yapılmış) battaniyeler iyidir. Her yere taşınabilir, yıkaması kolaydır ve onu kemiren miniğinizin dişlerine zarar vermez.
Biz de battaniye alışkanlığının çocuğunuz için kötü bir şey olmadığını düşünüyoruz. Birçok bebek yumuşak dokulu nesneleri tercih eder. Battaniye, üzerinde ona tanıdık gelen bir kokunun olduğu yastık ya da annesinin geceliği gibi… Bunlara olan alışkanlığı kendisini daha güvende hissetmesini sağlar. Onu sakinleştirir ve mutlu eder. Bu yüzden bebeğinizin battaniyesi ne kadar yıpranmış ve kirli görünse de siz onun hevesini kırmayın.

Favori oyuncağı
İlk önce, yeni doğan bebeğiniz karyolasının içindeki o sevimli türlü türlü oyuncaklara bir anlam veremez. Ama onların varlığını beyninin bir köşesine kaydeder. Daha sonra da onlardan birine -ayıcığa ya da tavşancığa- takıntılı hale gelir. Birçoğu 6 aylık olmasına yakın kendisine uygun oyuncağı seçer.
Onu kolay kolay elinden düşürmez. Gecenin bir yarısı yanı başında onu bulamayınca da ağlaya zırlaya sizi uykunuzdan eder. Belki de emzik ya da meme için bile sizi bu kadar rahatsız etmiyordur. Siz siz olun bebişinizin oyuncağına gözünüz gibi bakın. Yoksa uykularınız bölünür, öfke nöbetleriyle başa çıkmak zorunda kalırsınız.

Emzikler
Anne-babaların çocuğunun ağzında sürekli emzik görmesinden ne kadar nefret ettiğini biliyoruz. Biyolojik olarak bebekler rahatlamak için emmeğe ihtiyaç duyar. Diş doktorları da bebeklerin parmak yerine emzik emmelerinin daha iyi olduğu görüşünde. 6-12 ay arasında bebekler genellikle sütten kesilir. İşte bu dönemde diş yapısına uygun emzik seçtiğiniz sürece emzik emmesinde bir sorun olmaz. Zaten henüz kanıtlanmış ciddi bir sağlık problemine yol açtığı da görülmemiş. Peki, bebeğiniz çocukluk döneminde de emzik bağımlılığını sürdürürse ne olacak?
Emzikler konuşma gelişimini olumsuz etkiler. Bu yüzden çocuğunuzu bu alışkanlıktan vazgeçirmeniz iyi olur. ‘Emzik perisi’ iyi bir yöntem. Gece yarısı emzik perisi gelir ve onun yerine bir hediye bırakır. Bu yöntemle çocuğunuzu emzikten vazgeçirebilirsiniz. Miniklerin uygulamadığınız sürece ‘Ağzına acı biber sürerim.’ cümlesinden ne anlayacaklarıysa şüpheli. Merak etmeyin zamanla çocuğunuz her şeyden sıkıldığı gibi emzikten de sıkılır ve onu bir kenara atıverir.

Biberonlar
Onlar ilk kez bebeğinizi sütten kestikten sonra devreye girer. Bazı bebekler biberonları sadece içindeki süt için sever ve alışkanlık haline getirir.
Diş doktorları ve beslenme uzmanları bebeklerin 12 aylık olmaya yakın biberondan mama kabına geçmeleri gerektiğini söylüyor. Çünkü sıvı gıdalar biberondan çok daha yavaş akar. Biberondan gelen sıvı ağzın içinde sıvı uzun süre kalırsa dişlerin çürümesine neden olur. Çocuğunuza vereceğiniz biberonun içinde sadece süt ya da su olması gerekir. Asla meyve suyu koymayın ve uyumak üzere olan bebeğinizin elinden biberonu mutlaka alın!

Emzirmek
Bebekler anne sütünün kokusuna doyamaz. Onu emzirirken kucağınızda yaşadıkları konforu da başka hiçbir yerde yaşayamaz. Kısacası hiçbir şey anne sütünün yerini tutamaz.
Her ne kadar bebeğinizi sakinleştirmek için işe yarasa da onu uyutmak için bir meme bağımlısı haline getirmeyin. Yoksa gittiğiniz her yerde emzirme sutyenlerinizi açmak zorunda kalırsınız. Unutmayın ne kadar emse de bebeğiniz doymaz, memeyi sadece alışkanlık haline getirir.

Diğer Haberler

  1. Sehiv secdesi nedir, nasıl yapılır? Hangi durumlarda Sehiv secdesi yapılmalıdır?
  2. 'Arka Sokaklar' bitiyor mu? İlker İnanoğlu son noktayı koydu
  3. Ayçiçeği alım fiyatı açıklandı! Bakan Kirişci duyurdu
  4. Amenerrasulü duası nasıl okunur? Amenerrasulü duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Amenerrasulü Duası yararları ve faziletleri...
  5. Celcelutiye duası nasıl okunur? Celcelutiye duasının Türkçe Arapça okunuşu ve tefsiri... Ramazan ayında Celcelutiye duası yararları ve faziletleri...
  6. Akşam namazı kılınışı - Akşam namazı kaç rekat? Nasıl kılınır ve vakitleri
  7. Merkez Bankası'ndan flaş rezerv açıklaması
  8. Cumhuriyet Bayramı mesajları ve 29 Ekim sözleri! Cumhuriyet Bayramı ile ilgili sözler ile resimli Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajları seçenekleri!
  9. Zorunlu karşılık nedir? Zorunlu karşılık oranı ne kadar?
  10. Bakan Soylu, evlat nöbeti tutan ailelerle buluştu: Artık herkes HDP'nin iç yüzünü görsün

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.