Avrupa’da hangi ülke nasıl politika uyguluyor?
.
HOLLANDA
Çarşaf ve burkanın kamusal alanda, okullarda ve hatta toplu taşıma araçlarında yasak olmasını içeren bir yasa önceki gün Hollanda Parlamentosu’ndan çıktı. Ülkede bunun dışında bir yasak uygulaması yok.
FRANSA
İlk ve ortaöğretimde türban sorunu Fransa’nın da uzun süre başını ağrıttı. 2004’te ilk-orta öğretimde laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle tüm dini simgelerin yasaklanması kararı çıktı. Buna Hıristiyan ve Yahudiler’in kipa ve haç gibi simgeleri dahil edildi. Üniversitelerde ise öğrenciler için bir yasak söz konusu değil. Buna rağmen öğretmenler ve diğer kamu işi yapan kişilerin dini simge kullanması yasak.
İNGİLTERE
Başörtüsü ve diğer dini simgeler konusunda resmi bir politika mevcut değil. Okullar kılık kıyafet konusunda kendi politikalarını kendileri belirleme hakkına sahip. Avukatlara m ahkemede başörtüsü kullanmasına izin veriliyor.
ALMANYA
Federal eyaletler değişik uygulamalara sahip. Ülke genelinde herhangi bir yasak mevcut değil. 16 eyaletten 7’sinde öğretmenlerin başörtüsüyle derslere girmesi yasak. Hesse’de bu yasak bütün devlet memurlarını içine alacak şekilde genişletildi. Ancak yüksek öğretimde bir başörtüsü yasağı uygulaması yok.
AVUSTURYA Bir kısıtlama bulunmuyor.
İTALYA 2004’te İtalya’nın kuzeyinde maske takmanın yasaklanmasını öngören eski yasa tekrar yürürlüğe sokularak, kadınların çarşaf giymesi yasaklandı. Başörtüsünde yasak yok.
RUSYA 1997’de Temyiz Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı’nın pasaportlarda başörtülü fotoğraf kullanmasını yasaklayan kararını bozdu. Okullarda herhangi bir yasak bulunmuyor.