Aksiyon oynamak isteyen dans ve yoga öğrenmeli
Jimnastikle başlayan, dansla devam eden ve şu an aksiyon yönetmeni olarak tanınan Uğur Yıldıran İçerde dizisinde hazırladığı aksiyon sahneleriyle dikkat çekti. Yıldıran oyunculara da bu konuda tavsiyeler veriyor
Dövüş sporuyla başlayıp, dansla devam eden ve aksiyon yönetmenliğine giden süreç nasıl gelişti?
4 yaşından beri aksiyonun içindeyim. Dayımın yanında karateyle dövüş sporlarını yapmaya başladım. Sonrasında tekvando, capoeira, wing chun, boks, kickboks öğrendim. Birçok dövüş stilini öğrenmek istedim. Üniversitede hayatıma jimnastik girdi. Güzel bir antrenman programıyla jimnastik milli takımına girdim ve sportif aerobik jimnastik branşında uluslararası ilk dereceyi aldım. Defalarca Türkiye şampiyonu oldum. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü’nden mezun oldum. 23 yaşında jimnastik devam ederken hayatıma dans girdi. Ve dansa aşık oldum. Yurt dışında dans üzerine çalışmalar yaptım. Geri döndüğümde Tarkan’ın ve Kenan Doğulu’nun koreograflığını yaptım.Eurovision’da Hadise’yle sahneye çıktım.
Aksiyon yönetmeni nasıl oldunuz?
Çok fazla reklam ve klipte çalıştım. Bu yüzden set arkasını rejiyi, kamerayı çok iyi tanıdım ve öğrendim. Aksiyon yönetmenliği hayatıma Filinta dizisiyle girdi. Orada hem oynuyor hem de aksiyon sahneleri hazırlıyordum. Bunun devamında iş aksiyon yönetmenliğine dönmeye başladı.
Sahneleri plan plan çizmek gerekli
Oyunculuk nasıl başladı?
Kudret Sabancı Karaoğlan diye bir film çekti. Orada dans koreografisini yaptım. Film için yabancı bir aksiyon ekibi antrenman yapıyordu. Onları izlerken içlerine dahil oldum. Uygulayıcı yapımcıdan sonrasında filmde oynama teklifi aldım ve orada ilk oyunculuğa adımımı atım. Kudret Sabancı sonrasında Filinta’yı çekince beni de çağırdı ve böylece devamı geldi.
Aksiyon yönetmeni olmak için ne gerekiyor?
Kafanızdaki aksiyon planını yönetmenden başlayarak sette olan herkese idrak ettirmeniz gerekiyor. Bunun için de sahneleri plan plan çizmek gerek. Oyunculuğu anlamıyorsan aksiyon yönetmeni olamazsın. Kamera, montaj bilmeli ve en önemlisi çizim yeteneği olmalı ki kafasındakini çizip herkese gösterebilsin.
Bu işi yapmak için “Tekvando, karate, boks biliyorum” demek yeterli değil.
Aras da Çağatay da aksiyona yetenekli
Aras Bulut İynemli ve Çağtay Ulusoy nasıl aksiyon oyuncuları?
Aras öyle bir oyuncu ki aksiyonda çok iyi bir malzemesi var. Çok naif çok acayip bir adam. Her şeyi deneyelim mantığında. Kendinden beklenen her şeyi yapabilecek potansiyelde. Havada takla at derseniz gidip atabilir. Verdiğiniz hiçbir hareketten korkmaz ve yapana kadar uğraşır. Çok iyi dövüşüyor ve aksiyon konusunda çok yetenekli. Çağtay’a da aksiyon çok yakışıyor. İkisi de bu konuda çok başarılı.
Bütün oyuncular aksiyon yapımında oynamak istiyor sizce neden?
Kendilerini göstermek istiyorlar. Ama bu sadece kendini göstermekle olmuyor. Altyapınızın her zaman hazır olması lazım.
Christopher Nolan gibi olmak istiyorum
Oyuncuların birçoğu boksa veya diğer dövüş kurslarına gidiyor bu yeterli mi?
Bu işi televizyonda yapmak istiyorlarsa dövüş kurslarından hemen vazgeçsinler. Ben tekvando, karate, boks yaptım, biliyorum demekle olmuyor. Mutlaka bunların faydası olacaktır ama başka disiplinler var kamera karşısında. Bu yüzden bu konuda yanlışa düşmesinler. Öğrendikleri şeylerde sabit fikirli olmasınlar değişime açık olsunlar. Her daim vücutlarını hazır halde tutmalılar bunun için de modern dans ve yoga yapsınlar. Sonrasında yumruk ve tekme atma, yere düşme antrenmanları yapılabilir.
Peki mesleğinizde hedefiniz ne?
Kendi işlerimi yazıp, kendi işimi çekmek istiyorum. Christopher Nolan gibi kendi algısı olan işler yapmak istiyorum. Bu yüzden aksiyon yönetmenliği de benim bir durağım. Aksiyondan sonra hepsini birleştirip tek bir iş ortaya çıkarmayı düşünüyorum. Yaptığım işi de online dünyada hayata geçirmek istiyorum.