Akkuyu Nükleer'in temeli atıldı
Bakan Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali için "10 yıl önce yapılsaydı, 14 milyar dolar daha az doğalgaz ithal etmiş olacaktık" diye konuştu.
Vatan Haber
Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları'nın temel atma töreninde konuşan Enerji Bakanı Yıldız, "Bu nükleer santral 10 yıl önce yapılsaydı, 14 milyar dolar daha az doğalgaz ithal etmiş olacaktık" dedi.
Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santral Projesi kapsamında, Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları'nın temeli bugün Mersin'in Gülnar İlçesi'nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı törenle açıldı.
Temel atma törenine tepki gösteren bir grup çevreci, inşaat alanının kapısını tutarak içeride bulunanların dışarıya çıkmasına engel oldu. Polis ve jandarma ekiplerinin "dağılın" uyarısını dikkate almayan gruba, tazyikli suyla müdahale edildi.
20 milyar doların üzerinde bir yatırım öngörülen ve inşaatında yaklaşık 8 milyar dolarlık iş hacminin Türk şirketlerince karşılanması beklenen Akkuyu Nükleer Santrali için gerçekleştirilen temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanı sıra Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov ve diğer üst düzey yetkililer katıldı.
Törenin açılış konuşmasını Enerji Bakanı Yıldız yaptı. Taner Yıldız konuşmasında özetle şu ifadeleri kullandı:
"Nükleer santrallerin yarısı 3 ülkede; Japonya, ABD ve Fransa... 25 bin dolarlık kişi başına düşen milli gelir hedefliyorsak nükleer güç santralleri bunun ayrılmaz bir parçası olacaktır. Nükleer güç santrallerini yaaprken, yenilenebilir enerji kaynaklarını da tek tek geçekleştirmek durumundayız.
Bugün itibariyle Akkuyu Nükleer Santrali devrede olsaydı 15 milyon nüfuslu İstanbul'un bütün enerji ihtiyacını karşılayabilecekti. Türkiye'nin enerji ihtiyacının ise yüzde 8'ini karşılayabilecekti.
'Nükleer santral 10 yıl önce yapılsaydı, 14 milyar daha az doğalgaz ithal edecektik'
Bu nükleer santral 10 yıl önce yapılsaydı, 14 milyar dolar daha az doğalgaz ithal etmiş olacaktık. Bizler öncelikle nükleer santral devreye girdiğinde su kaynaklarını devre dışı bırakılmayacak.
Burada çalışmalar zemin etüdleri ve çevreyle ilgili çalışmalar yapıldı. 2 kilometreye 2 kilometrelik bir alanda 22 milyar dolarlık bir yatırım yapılacak. Metrekare başına en büyük yatırım bulunduğumuz bu sahada yapılacak.
"Antalya'daki turist kaçar dediler"
Bunu yapınca Antalya'daki tursit kaçar dediler, Mersin'deki tursit kaçar dediler. Avrupa'nın en önemli turist kaynağı 3 ülkede Fransa-Paris, İngiltere-Londra ve İspanya-Madrid... Bir şehre gelen 55 milyon nüfus en fazla Paris'te. Onların turistlerine bir şey olmuyorken bizim turistimize bir şey olmaz arkadaşlar."
"9 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREME DAYANIKLI"
Bakan Yıldız, bölgenin 1. derecede deprem bölgesi olduğunu da yalanladı. Yıldız, Santral 9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı şekilde dizayn edildi. Gerekli tüm testler tamamlandı" dedi.
Nükleer santralle birlikte yenilenebilir enerji yatırımlarının da devam edeceğini belirten Bakan Yıldız, şunları kaydetti: "Nükleer santrallerin yarısı 3 ülkede; Japonya, ABD ve Fransa... 25 bin dolarlık kişi başına düşen milli gelir hedefliyorsak nükleer güç santralleri bunun ayrılmaz bir parçası olacaktır.
Nükleer güç santrallerini yaaprken, yenilenebilir enerji kaynaklarını da tek tek geçekleştirmek durumundayız."
EYLEMCİLER KAPIYI KAPATTI
Öte yandan, temel atma törenine gelen bir grup, nükleer karşıtı eylemciler tarafından rehin alındı.
Akkuyu Nükleer Santrali’nin kurulmasına karşı çıkan çevreciler, temel atma töreninin yapıldığı yerin kapısını tutarak kimsenin dışarıya çıkmasını izin vermiyor.
Olay yerine çok sayıda polis ve TOMA gönderildi. Polis ve jandarma ekiplerinin "dağılın" uyarısını dikkate almayan gruba, tazyikli suyla müdahale edildi. Müdahalenin ardından kapı önünde tekrar toplanan grup, İl Jandarma Komutanı Albay Ömer Uyan ve emniyet yetkililerinin uyarısı üzerine eylemi sonlandırdı.
Eyleme, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da katıldı.