MİL Akademi Eğitim Kurumları ile sınav kaygısına son
MİL Akademi Eğitim Kurumları, LGS’ye hazırlanan öğrencilerin sınav kaygısını yok edecek altın kuralları paylaştı.
Öğrencilerin yaşamında birer dönüm noktası olan sınavlar öncesinde ortaya çıkan aşırı stres ve kaygı olumsuz sonuçları da beraberinde getiriyor. Yıkıcı etkiye sahip yüksek kaygı düzeyi ile baş etmek için sınavlardan önce bazı önlemlerin alınması gerekiyor.
Kaygı, olması beklenen olumsuz bir problemle ilgili endişe duyma olarak tanımlanır. Sınav dönemlerinde ise öğrencilerin büyük bir bölümü kaygı ve stres yaşamakta, kontrol edilemeyen ve yönetilemeyen kaygı, psikolojik açıdan olumsuz etkiler bırakmaktadır. Sınav olgusuna karşı gösterilen kaygı, aynı zamanda bu olguya karşı çoğu zaman bir direnç oluşturur. Bunun sonucunda ise kaygıya bağlı olumsuz sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
Bunlar:
Motivasyon sağlayamamak, özellikle sınava motive olma konusunda sorun yaşamak.
Enerji seviyesindeki düşüklük, sürekli uyku hali, sabahları yataktan çıkmada isteksiz davranmak.
İştahın belirgin olarak artması ya da azalması. Buna bağlı olarak aşırı kilo alma ya da zayıflama sonucunda metabolizmadaki değişiklikler.
Sınav stresi sonucunda ortaya çıkan depresyon hali.
İnsanlar yaşamlarının belirli dönemlerinde kaygı ve stresle yüz yüze gelmektedir. Kaygı düzeyinin yüksek olması bireydeki olumsuz uyaranları harekete geçirmektedir. Genellikle öğrenciler için sınav terimi korku ve kaygıyı çağrıştırır. Ülkemizde ergenlik dönemindeki gençlerin yaşadığı kaygılardan biri olan sınav kaygısı, eğitim başarısının önündeki en ciddi engeldir. Öğrenciler sınav sırasında yaşanabilecek olumsuz problemleri, o problemler henüz gerçekleşmemişken veya hiç gerçekleşmeyecekken öncesinde kaygı duyarak düşünmeye başlar. Bu olumsuz düşünceler, öğrencilerde fiziksel ve ruhsal zorlanmalara neden olduğu gibi, başarısız olacaklarına dair inançlar oluşturmalarına neden olmaktadır. Mil Akademi Eğitim Kurumları olarak Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık konusunda uzman kadrolar tarafından öğrencilerimize sınav stresi ve kaygısı ile baş etme yolları ile ilgili tavsiyeler verilmektedir.
Sınav kaygısı olan bir kişide fizyolojik olarak; uykusuzluk, çarpıntı, kabus görme, terleme, mide bulantısı, baş ağrısı vb. belirtiler görülürken,
Davranışsal olarak; gerginlik, sinirlilik, öfke, karamsarlık, mutsuzluk, isteksizlik, boş verme gibi belirtiler ortaya çıkar.
Bilişsel olarak bireyde;
• Bu sınavda başarılı olamayacağım,
• Bu sınav sonunda her şey berbat olacak,
• Sınıftaki herkes benden daha zeki,
• Bu sınavda başarısız olursam not durumumu bir daha asla düzeltemem,
• Sınav sırasında bildiğim her şeyi unutabilirim,
• Kendimi yetersiz ve eksik görüyorum,
• Evdekilerin yüzüne nasıl bakarım? gibi bir takım olumsuz düşünceler gelişebilmektedir.
Sınav kaygısını kontrol edebilmek için…
Sınava düzenli olarak yeterince çalışma konusunda kendinizi motive edin.
Sınava dinlenmiş ve düzgün beslenmiş girin.
Sınav öncesi hafif ve sizi mutlu eden besinler tüketin.
Sınav konusunda olumsuz düşünceleriniz yoğunsa spor yapın.
Uykunuz düzenli olsun, günlük 7-8 saat uyuma konusunda kendinizi programlayın.
Sevilen kişilerle boş zamanlarda iletişimde olun ve onlarla vakit geçirin.
Motivasyon sağlayıcı hobileriniz varsa kesinlikle yapın.
LGS sınavına hazırlık süresi içerisinde öğrencilerimizin yaşamış oldukları bu olumsuz duyguları en aza indirgemek ve nihayetinde yok etmek amacı ile Mil Akademi Eğitim Kurumları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi olarak öğrencilerimizle düzenli olarak moral ve motivasyonlarını sürekli kılmayı hedefleyen bire bir görüşmeler gerçekleştirmekteyiz.
Öğrencilerimiz sınava hazırlık süreci boyunca bu anlamda takip edilerek, psikolojik olarak sergiledikleri olumlu-olumsuz davranışları velilerimiz ile paylaşılmaktadır. Tek başına üstesinden gelinmesinde zorlanılan durumlarda Mil Akademi Eğitim Kurumları Psikolojik ve Danışmanlık Birimi olarak hem öğrencilerimize hem de velilerimize uzman desteği almaktan çekinmemeleri gerektiğini önermekteyiz.
Öğrenciler için sınav olgusu kaygı ve korku unsurlarıyla birleşmemelidir. Öğrenciler için sınav, amaçlarına ulaşmada ışık tutan bir kılavuz olmalıdır. Sınav, öğrencilerin kapasiteleri için belirleyici değil onlara hedefleri için yol gösterici olmalıdır.
İlandır