Yanıbaşımızda olup biteni anlama rehberi

IŞİD tehlikesinden önce Ortadoğu'da oluşan dengeler, IŞİD'in ortaya çıkışının ardından bir anda tepetaklak oldu.

İşte yeni durumu anlama rehberi...

- ABD ile İran uzun süredir nükleer program ve Tahran'ın Hamas ve Hizbullah'a verdiği destek nedeniyle düşmandı. Şimdi ortaklaşa IŞİD'e karşı savaşmayı değerlendiriyorlar.

- Obama kimyasal silah kullanan Esad'ın gitmesi gerektiğini defalarca dile getirdi. şimdi hem Esad'ın uçakları hem de Amerikan uçakları IŞİD'i vuruyor. ABD, Suriye'deki IŞİD hedeflerini vurmadan Suriye'ye haber verdi. Şam rejimine karşı mücadelede eden IŞİD'in güçsüzleştirilmesi Esad'a yarayacak.

- Suudiler Irak'taki Sünni grupları destekliyordu. İran ise Şii partileri. Şimdi her iki ülke de Irak ordusuna IŞİD tehlikesine karşı destek veriyor.

- 11 Eylül'den sonra El Kaide ABD'nin en büyük hedefi oldu. Oysa ki aynı El Kaide IŞİD'i kınıyor. Yani IŞİD'e karşı mücadelede El Kaide ve ABD aynı saflarda.

- Rusya ve Çin, Suriye konusunda BM Güvenlik Konseyi'ne gelen tüm karar tasarılarını veto etmişti. Şimdi iki ülke de IŞİD'e karşı saldırıları perde arkasından da olsa destekliyor.

Haberin Devamı

- Türkiye ve Katar son dönemde Mısır'da Müslüman Kardeşler'in en büyük destekçisiydi. Mursi'nin devrilmesinin ardından Müslüman Kardeşler liderleri Katar'a sığındı. Ancak Katar geçen hafta hepsini ülkeden gönderme kararı aldı. IŞİD'e karşı hava saldırılarında da Katar yer alırken Türkiye ittifaka katılmamayı tercih etti.

- PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD, IŞİD'e karşı yürüttüğü operasyonlarda Batı'nın örtülü desteğini kazandı. PKK'nın Batı ülkelerinin ve ABD'nin terör örgütü listelerinden çıkartılması dahi gündeme geldi.

DİĞER YENİ YAZILAR