Bir süredir Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri başlığıyla TBMM Bütçe Komisyonu'nda internet sansürüne yönelik bir yasa tasarısı hazırlandığına yönelik haberler okuyoruz. 14 Aralık 2013'te sunulan değişiklik teklifinin en can alıcı noktası 'yasaklı sitelere erişimin engellenmesi' konusunda...
DNS değiştirmeye son
Bilgisayar ve internet dünyasıyla aşina olanlar bilirler; şimdiye kadar mahkeme kararıyla erişimi engellenen sitelere birkaç tıkla DNS adresi değiştirerek ulaşmak mümkün oluyordu. Türkiye'de milyonlar, aylarca yasaklı site konumunda iken YouTube'a bu şekilde erişim sağlayabildi. Şimdiki yasa tasarısının ilgili maddesi ise şöyle diyor:
* Erişim engelleme yöntemine DNS değiştirerek girmeyi engelleyecek IP tabanlı kısıtlama ve tüm sitenin değil sadece sakıncalı içeriğin engellenmesini sağlayacak adres (URL) tabanlı engelleme...
İran ve Çin uyguluyor
Yani yeni yasaya göre Türkiye'de bir sitenin 'yasaklı' kapsamına alınmasıyla o sitenin IP'sine yasak getirdiğinde siz artık DNS değiştirmiş olsanız da oraya erişmeniz mümkün olmayacak. Buna sanal dünya literatüründe 'Internet Protocol (IP) address blocking' adı veriliyor. Bu tür 'internet sansürünü' İran, Çin gibi ülkeler uyguluyor. Peki yasayı yorumlayan bazı kişilerin 'Bu sitelere asla erişemeyeceksiniz' söylemi doğru mu? Tabii ki değil.. Çünkü internet öyle bir dünya ki, siz istediğiniz kadar yasaklayın bir siteye erişmenin mutlaka bir yolu vardır.
Nasıl çalışıyor?
Yeni tasarı gerçekten yasalaşırsa Türkiye'de henüz çok bilinmeyen ama yakında belki de internet kullanıcılarının vazgeçemeyeceği bir yöntem hayatımıza girecek. Bunun adı VPN (Virtual Private Network). İran'da eski Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, hileli olduğu iddia edilen seçimler için protestolar yoğunlaştığında Twitter erişimini engellediğinde VPN kullanan İranlılar'ın sayısında adeta patlama yaşanmıştı. VPN kullandığınızda çok basitçe anlatmak gerekirse Türkiye'den internete bağlanıyor olsanız da internetin sizi sanki ABD'de, Kanada'da, İngiltere'de hatta Avustralya'daymış gibi algılamasını sağlıyorsunuz. İnternete bağlı olduğunuz IP numarası, bu ülkelerdeki IP numaralarıyla değiştiriliyor ve o ülkelerin internet özgürlüğünün tadını çıkarabiliyorsunuz.
PC, cep ve tablet...
VPN tüm dünyada gerçek IP numarasını karşı tarafa vermek istemeyen milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. VPN denince akla ilk gelen program ise Hotspot Shield (http://www.hotspotshield.com/tr). Dünyada 150 milyon kişi tarafından kullanılan programı indirip bilgisayarınıza kurduğunuzda internete ABD'den, İngiltere'den, Japonya'dan ve Avustralya'dan bağlanabilme şansınız oluyor. Tabi bu bedava değil. İnternette sınırsız özgür olmanın bedeli yıllık 30 dolar... Programı bir kez satın aldığınızda sadece bilgisayarınız değil, cep telefonunuz ve tabletiniz de 'özgürleşiyor' ve her tür siteye erişimi rahatça sağlayabiliyorsunuz. Hotspot Shield, 2013 yılında en güvenli internet yardımcısı ödülüne de layık görüldü.
Arap Baharı'nda ortaya çıktı
Arap Baharaı sırasında Mısır, Tunus ve Libya'da internete getirilen kısıtlamalarla 'altın çağını' yaşayan Hotspot Shield, Türkiye'de ise Gezi Parkı protestoları sırasında gündeme geldi. Hüsnü Mübarek, Tahrir Meydanı isyanı sırasında protestolcuların twitter ve Facebook üzerinden haberleşmesini engellemek için sosyal medyaya yasak uygulayınca bir gün içinde Mısır'da Hotspot Shield kullanan kişi sayısı 100 binden 1 milyona ulaştı.
Gezi Parkı ile Türkiye'ye geldi
Başbakan Erdoğan'ın 'Twitter denen bir baş belası var' diyerek sosyal medyaya yönelik kısıtlama imasında bulunmasından sonra Hotspot Shield kullananların sayısında patlama yaşanmıştı. Financial Times'a göre, protestoların başlamasından sonra bilgisayarlarına bu sanal şebeke yazılımı yükleyenlerin sayısı 10 kat arttı. Hotspot Shield VPN yazılımını geliştiren California merkezli Anchorfree şirketi, normalde günde Türkiye'den 10 bin kişinin bu programı bilgisayarlarına indirdiğini, sadece 1 Haziran 2013 günü ise Türkiye'den 100 bin kişinin yüklediğini açıklamıştı. Anchorfree, aynı gün iPhone ve Android telefonlar için VPN programı yükleme sayısının 30 kat arttığını, masa üstü bilgisayarlardaki artışın ise yüzde 800 olduğunu duyurdu.
Engellenebilir mi?
Aklınıza şu soru gelebilir... Peki bu programı indirmeyi engelleyecek bir müdahale olabilir mi? Evet bu da denendi. Çin hükümeti, Hotspot Shield'ın web sitesine erişimi engelledi. Ancak California merkezli şirket hemen Çin kullanıcıları için erişim engellemesi olmayan onlarca siteye programı yükleyip daha sonra da bu sitelerin adreslerini e-mail olarak Çinli kullanıcılarına gönderdi. Bu adreslerin twitter ve Facebook gibi ortamlarda paylaşılması sayesinde yasak da by-pass edilmiş oldu. Yani kısacası, internette yasak olmaz...