Gazete Vatan Logo

Türkiye kuraklığın pençesinde!

Kuraklık tehditi yaşayan Türkiye'de, önemli bir araştırmanın sonuçları yayınlandı.

Türkiye kuraklığın pençesinde!

Türkiye genelinde yıllık toplam su tüketiminin yaklaşık üç Büyükçekmece gölüne denk geldiği ifade edildi. İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından hazırlanan "Türkiye’de Suyun Durumu ve Su Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar: Çevresel Perspektif” raporu gelecek dönemde oluşacak riskleri gözler önüne serdi.




SU KITLIĞI SINIRINDA!

Rapora göre Türkiye’nin su ihtiyacı 25 yılda 3 kat artacak. En çarpıcı bulgularından biri ise Türkiye’nin 25 su havzasından üçünün; Marmara, Küçük Menderes ve Asi’nin su fakiri; Meriç-Ergene Havzası’nın ise su kıtlığı sınırına gelmiş olması.

"Türkiye’de Suyun Durumu ve Su Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar: Çevresel Perspektif" raporu Doğa Koruma Merkezi, Yaşama Dair Vakıf uzmanlarının çalışması ve Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü’nün katkılarıyla hazırlandı.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN SU MİKTARINDA AZALMA!
Türkiye’de 73 milyon nüfus dikkate alındığında yıllık kişi başına düşen su miktarı yaklaşık 1.519 m3 iken, 2030 yılında nüfusun 85 milyon olacağı varsayımından, kişi başına düşen yıllık su miktarının 1.120 m3’e düşeceği öngörülüyor.

Rapora göre, kullanılabilen su kaynakları potansiyeli azalırken, Türkiye'nin su tüketim ihtiyacının önümüzdeki 25 yılda 3 kat artacağı belirtiliyor.




SU HAVZALARI ALARM VERİYOR!
Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası iklim değişikliğinin etkilerinin en şiddetli hissedileceği yerlerden biri olduğu vurgulanıyor. Türkiye’deki 25 su havzasından üçünün; Marmara, Küçük Menderes ve Asi’nin su fakiri; Meriç-Ergene Havzası’nın ise su kıtlığı sınırına geldiği ifade ediliyor.

Hazırlanan çalışmada yakın gelecekte Seyhan ve Fırat-Dicle havzalarının da iklim değişikliğinden olumsuz etkileneceği belirtiliyor.




Rapor, Türkiye genelinde yıllık ortalama yağış miktarının 643 mm ile 800 mm olan dünya ortalamasının altında kaldığını ortaya koyarken, suyun yüzde 11’inin sanayide, yüzde 15’inin evlerde,yüzde 74’ünün tarımda kullanıldığına dikkat çekiliyor.

"1.3 MİLYON HEKTAR SULAK ALANI KAYBETTİK"
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Galya Frayman Molinas; “Raporda, dünyada ve Türkiye’de suyun durumu, suyla ilgili genel eğilimler ve su yönetiminin yasal, kurumsal ve idari boyutu ortaya koyuldu. Bu raporun, Türkiye ve bölge için çok iyi bir işbirliği ortamı ve geleceğe dönük deneyim paylaşımı örneği olarak yerini almasını umuyoruz" dedi.

Toplantıda, raporla ilgili teknik detayları paylaşan Doğa Koruma Merkezi Genel Müdürü Dr. Uğur Zeydanlı ise şu bilgileri verdi: "Raporu, bir ekosistem içerisindeki tüm unsurları dikkate alarak hazırladık. Son elli yıl boyunca birçok sulak alan çeşitli nedenlerle kurumuş olması, ülkemize önemli düzeyde ekonomik ve sosyal kayıplara neden oldu. Bu dönemde Türkiye’de 1.3 milyon hektar sulak alanı geri dönülemez bir şekilde kaybettik. Bu raporu, su konusunda bir yol haritası olarak hazırladık, umuyorum ülkemizin su geleceği konusunda en iyi şekilde hizmet eder."

Haberin Devamı