Tereyağı da aklandı!
Amerika’da sonuçları yeni açıklanan ve 15 ülkede yapılan araştırmaların analizine göre tereyağı kalp ve damar hastalıkları ile felce yol açmıyor. Daha da ilginci günde 1 yemek kaşığı tereyağı, Tip 2 diyabet riskini azaltıyor.
Yıllardır kalp, damar hastalıklarına yol açtığı öne sürülen tereyağı, ABD’de aklandı. Boston Tufts Üniversitesi Friedmann Beslenme Bilimi Enstitüsü ile Sydney Üniversitesi The George Küresel Sağlık Enstitüsü uzmanlarının yürüttüğü çalışma kararında tüketilen tereyağının sağlığa zararı olmadığını ortaya çıkardı.
Günde 1 yemek kaşığı
Amerika, Avustralya ve İngiltere’nin de aralarında olduğu toplam 15 Avrupa ülkesinde, 44 ile 71 yaşları arasında 636 bin kişi üzerinde yapılan 9 çalışmanın analizine göre günde bir yemek kaşığı (14 gram) tereyağı tüketilmesinin kardiyovasküler hastalıklar, koroner kalp hastalıkları ve felçlerle ilişkili olmadığı saptandı. Araştırmaya göre tereyağı yiyenlerde, hiç tüketmeyenlere göre tüm sebeplere bağlı ölümlerde sadece yüzde 1’lik bir artış görüldü.
Diyabet riskini azaltıyor
Amerika ve İngiltere merkezli saygın tıp dergisi Plos One’da yayınlanan araştırmaya göre günde bir yemek kaşığı tereyağı tüketmenin diyabet riskini azaltabileceği tespit edildi. Yapılan çalışmaya göre günde bir yemek kaşığı tereyağı yiyenlerin hiç tüketmeyenlere göre Tip 2 diyabet riskinin yüzde 4 daha düşük olduğu saptandı. Yapılan bu çalışmanın bugüne kadar tereyağı üzerine yapılan metaanalizlerin en önemlilerinden biri olduğu belirtiliyor.
Faydası da zararı da yok!
Araştırmayı yöneten Boston Tufts Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dariush Muzaffarian, “Bu sonuçlar tereyağı tüketiminin uzun vadede sağlık üzerine etkisinin olmadığını veya çok az olduğunu gösteriyor. Tereyağının az veya çok yenmesi ölüm, kalp hastalıkları ve diyabette büyük farklılıklara yol açmıyor. Sonuçlarımız, diyet kılavuzlarında tereyağı tüketimiyle ilgili önemli bir değişiklik yapılmasını gerektirmiyor” diyor. Araştırmacılardan Dr. Laura Pimpin ise, “Daha fazla tereyağı tüketenlerin diyet ve hayat tarzları genel olarak daha kötü olmakla beraber bunun fazla bir önemi olmadığı anlaşılıyor. Tereyağı, diyabet ve kalp hastalıkları risklerini artıran şeker ve nişastadan daha sağlıklı ama sızma zeytinyağından daha kötü bir seçim” dedi.