Taksit sınırlaması 1 Eylül’de başlıyor

Vatandaşın uzun dönemli borçlanmasını önleyecek taksit ve kredi düzenlemesi 1 Eylül’de yürürlüğe giriyor. Yeni dönemde kuyumda taksit kalkarken, elektronikte vade 3 aya indirildi. İhtiyaç kredisinde taksit 36 ayla sınırlandı.
Finansal istikrarın güçlendirilmesi, makroekonomik dengelenme sürecinin desteklenmesi ve vatandaşın uzun vadeli borçlanmasını önlemek amacıyla kredi kartında taksit sayısı ile ihtiyaç kredileri vadelere sınırlama geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) banka ve kredi kartları, borçların yeniden yapılandırılması, kredilerin sınıflandırılması konularına ilişkin yönetmelikleri Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek alımlar ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 12 ayı geçemeyecek.
Bu süre elektronik eşya alımlarında 3 ay, bilgisayar alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde, havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık ve konaklama ile ilgili harcamalarda 6 ay, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda ve sağlık ürünü alımlarında, vergi ödemelerinde 9 ay olarak uygulanacak.
Elektronik ürüne fren
Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek kuyum, telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamayacak. Tüketici kredilerinin vadesi 36 ayı, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi 48 ayı, cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 6 ayı aşamayacak. Yönetmelik 1 Eylül’de yürürlüğe girecek.