Gazete Vatan Logo

Taksim'de saldırıyı TAK üstlendi

PKK, geçen pazar sabahı çevik kuvvet noktasına yanaşarak kendini patlatan canlı bomba Vedat Acar’ın eylemini üstlenmemişti. Ancak dün PKK’nın büyük şehirler ve turistik bölgelerde eylemler yapmak üzere kurulan kolu Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK), internet sitesinde bir açıklama yayımlayarak saldırıyı üstlendi ve eylemciye sahip çıktı...



Taksim’de 32 kişinin yaralandığı bombalı saldırıyı, terör örgütü PKK’ya bağlı Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) üstlendi. Büyük şehirler ve turistik bölgelerde eylemler yapmak üzere kurulan terör örgütü PKK’ya bağlı Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK), internet siteleri üzerinden yaptığı açıklamada saldırının kendileri tarafından yapıldığını söyledi.

Acar komuta kademesinde

TAK’ın basın sözcüsü olduğu söylenen Doğan Baz’ın yaptığı açıklamada, “31 Ekim 2010’da İstanbul Taksim Meydanında, Türk polis gücüne karşı gerçekleştirilen eylemi TAK olarak üstleniyoruz. Bu intikam eylemi örgütümüz TAK’ın komuta kademesinde yer alan Derwêş (Vedat Acar) Arkadaşımızın kendi inisiyatifi ile örgütlendirilmiş ve hayata geçirilmiştir” denildi. TAK, eylemi düzenleyen Acar’a ilişkin ise şu bilgileri verdi: “Derwêş arkadaş çeşitli biçimlerde dile geldiği gibi farklı bir örgütün değil örgütümüz TAK’ın komuta kademesinde yer alan bir üyemizdir. 2005 yılında örgütümüze katılan Vedat Acar arkadaş farklı kamplarımızda eğitimler görmüş ve ardından birçok pratik faaliyet yürütmüştür. Yine örgütümüz bünyesinde örgütlendirilen intihar komandoları çalışmasına dahil olmuş ve bu temelde faaliyetlere katılmıştır. Türkiye metropollerinde de çalışmalar yürütmüş ve birkaç eylem gerçekleştirmiştir.”

‘Biz ateşkes yapmadık’

Ayrıca eylemin PKK’nin ateşkes kararıyla bir ilgisi olmadığı belirtilen TAK açıklamasında, “PKK’nın bu kararı ile bir ilgimiz olmadığı gibi TAK olarak herhangi bir ateşkes kararımız olmamış ve böylesi bir açıklamamız yapılmamıştır” denildi.

TAK NEDİR?

PKK’nın 2003 yılındaki askeri konsey toplantısında kurulduğu iddia edilen Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK), PKK içerisinde faaliyet göstermesine rağmen, tamamen bağımsız bir yapı gibi gösteriliyor. 2004 yılında resmi olarak kurulduğunu ilan eden ancak yaptığı eylemler PKK tarafından kabul edilmeyen oluşumun arkasında, “Bahoz” kod adlı Fehman Hüseyin’in bulunduğu iddia ediliyor. TAK eylemcilerinin İstanbul ve İzmir’de PKK itirafçıları tarafından eğitildiği biliniyor. TAK’ın üyeleri daha çok üniversite öğrencileri ve kadınlardan oluşuyor. TAK’ın her eylemcisinin, hem görev hem de uzmanlık alanı bulunuyor. Kimi suikast, kimi de bomba eğitimi alan eylemciler, yoğun olarak batı ve güney illerinde bulunuyor. İzmir, İstanbul, Antalya, Aydın, Mersin, Adana gibi şehirlerde ağırlıklı olarak konuşlanmış eylemcilerinin ana karargahının İstanbul olduğu öne sürülüyor. Ocak 2008’de ABD tarafından da küresel terör örgütü olarak ilan edilen TAK, ikisi turist 5 kişinin öldüğü 17 Temmuz 2005’te Kuşadası’nda bir minibüse konulan bomba ile 22 Haziran 2010’da 5 kişinin öldüğü İstanbul Halkalı’da askeri personel taşıyan bir otobüse gerçekleştirilen saldırı başta olmak üzere büyükşehirlerde ve turizm bölgelerindeki birçok eylemi sahiplendi.

Evindeki halıda patlayıcı parçası

TAKSİM Meydanı’nı kana bulayan canlı bomba Vedat Acar’ın Şirinevler’deki evinde yapılan aramada halının üzerinde plastik patlayıcı ele geçirildiği öğrenildi. Yetkililer, konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirtti.
Edinilen bilgiye göre 15’i polis 32 kişinin yaralandığı canlı bomba saldırısını gerçekleştiren Van’ın Gürpınar nüfusuna kayıtlı Vedat Acar, terör örgütü PKK’ya 6 yıl önce 2004 yılında katıldığında Fehman Hüseyin’in yanında eğitim gördü. Kısa bir süre takım komutanlığı yaptıktan sonra görev değişikliği yapıldı.

Yaralı PKK’lılara rehabilitasyon yapmış

Acar’ın örgütün Kandil’de bulunan rehabilitasyon merkezinde çalıştığı öğrenildi. Acar’ın bu merkezde hasta, yaralı ve ailevi sorunlu olan örgüt üyelerine yardım ettiği öne sürüldü. Teröristlerle ailelerinin iletişimini de Acar’ın sağladığı bildirildi. Ancak Vedat Acar’ın vücudunun çeşitli yerlerinde başta göz olmak üzere rahatsızlıklar çıkması üzerine bu görevden de ayrıldığı ifade edildi.

DNA TESTİ BİTMEDİ CENAZESİ VERİLMEDİ

Dün bombacı Acar’ın cenazesini almak için dün Adli Tıp Kurumu’na gelen ağabey Abdullah Acar ve aile avukatları, cenazenin işlemleri bitmediği için cenazeyi teslim alamadı. Adli Tıp Kurumu yetkilileri DNA incelemelerinin henüz tamamlanmadığını belirtirken cenazenin önümüzdeki günlerde teslim edilebileceğini açıkladı.

Haberin Devamı