Suriye, Türk savaş uçağını düşürdü!
Başbakanlık'ta düzenlenen zirve sonrası yapılan açıklamada "Uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır" denildi
Türk Hava Kuvvetleri’ne ait bir F-4 tipi savaş uçağı, Malatya’dan havalandıktan sonra Akdeniz üzerinde düştü. Uçakla ilgili uluslararası ajanslar “Suriye düşürdü” haberini geçti. Dün gece Başbakan Erdoğan başkanlığında yapılan güvenlik zirvesinde sonrası yapılan açıklamada da uçağın Suriye tarafından düşürüldüğü doğrulandı.
Dün Türkiye Phantom kriziyle sarsıldı. Malatya’dan kalkan silahsız bir savaş uçağıyla iletişim kesildi. Saat 11.58’de gerçekleştiği belirtilen olay Genelkurmay’ın internet sitesinden 14.45’te duyuruldu. Haber o dakikadan itibaren Türkiye gündemine bomba gibi düştü. Uluslararası haber ajansları “Uçağı Suriye düşürdü” haberlerini geçerken gece saatlerinde de Ankara’da yapılan güvenlik toplantısı sonrası yayınlanan bildiride uçağı Suriye’nin düşürdüğü doğrulandı.
Firkateynler pilotları arıyor
Genelkurmay’ın açıklamasında, “Malatya Erhaç’-tan kalkış yapan bir uçağımız ile bugün saat 11.58’de Hatay ili güneybatısında deniz üzerinde radar ve telsiz teması kesilmiştir” denildi. F-4 savaş uçağını aramak için askeri uçaklar bölgeye sevk edildi. Uçakların arama kurtarma çalışmaları sürerken, Adana İncirlik’ten de askeri helikopterler destek için bölgeye gitti.
RF-4E Phantom tipi savaş uçağının, Suriye’nin Lazkiye kentine 8 mil (15 km) mesafede denize düştüğü bilgisi geldi. Hatay’ın Samandağ ilçesinin güney batısında Akdeniz’e düştüğü belirtilen uçağı arama çalışmaları başlatıldı. Mersin ve İskenderun’dan da 2 firkateyn ve 1 Sahil Güvenlik botu bölgeye hareket etti. Arama kurtarma çalışmaları neticesinde pilotların sağ olduğu ve yerinin belirlendiği iddia edildi. Kurtarma ekipleri F-16’lar eşliğinde bölgeye gitti. Pilotların sağlık durumları hakkında net bilgi alınamadı.
‘Rus hava koruma sistemi düşürdü’
Bilmece sürerken çok sayıda yabancı haber sitesi ve ajansı, uçağı Suriye’nin düşürdüğünü iddia etti:
SURİYELİ HABER SİTESİ: Suriye hükümetine yakınlığıyla bilinen Aks Alser isimli internet haber sitesi, iki savaş uçağının Lazkiye kenti yakınlarında deniz kıyısının üzerinde uçtuğunu, Suriye ordusunun bu uçaklara ateş açtığını öne sürdü. Haberde Suriye Savunma Bakanlığı yetkililerin, sivil can kaybından endişe ettiği için vatandaşların deniz kıyısından uzaklaşmaları uyarısında bulunduğu ifade edildi.
RUSSIA TODAY: Uçağın Suriye’de, Rusya’nın kurduğu kalkan sistemi tarafından kilitlenerek düşürüldüğü iddia edilen sitede pilotların da Suriyeli yetkililerce tutuklandığını öne sürüldü. Fransız Le Figaro gazetesi, Rusya’nın, Türk sınırına yakın Kesap bölgesinde bir radar tesisi kurduğunu bildirmişti.
BBC ARAPÇA: BBC Arapça servisi ise, Lazkiye’den görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde, kimliği belirsiz bir uçağın Suriye savunma güçleri tarafından düşürüldüğünü iddia etti.
DAMPRESS HABER SİTESİ: Suriye’den yayın yapan Dampress haber sitesi de Suriye hava sahasını ihlal eden iki yabancı savaş uçağından birinin Suriye ordusu hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü, diğer uçağın ise kaçtığını iddia etti.
‘Suriye özür diledi’ iddiası
Tüm bu iddiaların üzerine Brezilya’dan gelen Başbakan’ın uçağında bulunan Fatih Altaylı’nın yaptığı açıklama ‘uçağın düşürüldüğü’ iddialarını güçlendirdi: “Başbakan, ‘Pilotların Suriye’nin elinde olduğuna dair bizim bilgimiz yok’ dedi. ‘Olduğunu da zannetmiyoruz. Şu an hem Deniz hem Hava Kuvvetleri arama çalışmaları yapıyorlar ve çok şükür ki pilotlarımız hayatta, sadece bir uçak kaybımız var’ dedi. Ayrıca, Suriye’den de bu olayla ilgili anında çok ciddi şekilde özür geldiğini, çok üzgün olduklarını, hata olduğunu Suriye’nin belirttiğini söyledi. Biz “Büyük bir kriz olur mu?” diye de sorduk, “Göreceğiz, bakacağız dedi.”
Suriyeli Bakan: Sınırı 1 km ihlal etti
Öte yandan Suriye Savunma Bakanlığı, dün gece geç saatlerde yaptığı açıklamada, Türk jetinin sınırı 1 kilometre ihlal ettiğini iddia etti. Açıklamada, jetin düşürdükten sonra Türk uçağı olduğunun anlaşıldığı ve arama kurtarma çalışması başlatıldığı da öne sürüldü.
1974 yılında Hava Kuvvetleri’ne katıldı
DÜŞEN RF-4E uçağı, Malatya Erhaç 7. Ana Jet Üs Komutanlığı’n-da konuşlu 173. Filo’ya ait. F-4E Phantom II uçağından geliştirilen bu model, İngilizce’de ’reconnaissance’ yani ’keşif’ anlamını taşıyan kelimenin baş harfi R’yi taşıyor. Burun bölümünde ’makineli top’ yerine ’kameralar’ bulunuyor. RF-4E uçakları, ASELSAN tarafından modernize edildi. Phantom uçakları 1974’te Hava Kuvvetleri bünyesine katıldı. Türk Hava Kuvvetleri’nde 236 F-4E ve RF-4E uçağı bulunuyor. Bunlardan 54’ü keşif özelliğine sahip olan RF-4E. Dünkü olayla birlikte 1974’ten bu yana düşen Phantom’ların sayısı 56’ya yükseldi. 58 pilot ve silah sistem subayı şehit oldu.
Suriye 23 yıl önce de uçağımızı düşürmüştü
21 Ekim 1989’da da Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ait BN-2A-3 Islander tipi uçak, Suriye sınırında kadastro çalışmaları yapmak üzere kalktıktan sonra Suriye’ye ait 2 Mig-21 savaş uçağı tarafından düşürülmüş, pilotlar Talat Gencer, Faik Aytan ile teknisyenler Yusuf Gören, Selahattin Çelik ile Fikri Köşker şehit olmuştu. Olay sonrasında Suriye yetkilileri Türk uçağının 20 kilometre sınırı ihlal ettiğini iddia etmiş ancak bir yıl sonra Türkiye’ye ailelere verilmek ve düşürülen uçak için 3 milyon 430 bin dolar tazminat ödemişti.
Görgü tanığı: 3 patlama sesi duydum
Hatay’ın Samandağ ilçesinin Çevlik sahilinde balıkçılar yapan Ali Terzi (31) dün saat 11.40 sıralarında bir savaş uçağının Samandağ üzerinden Akdeniz’e doğru geçtiğini belirterek şunları söyledi: “Kısa süre sonra deniz tarafından ardı ardına 3 kez patlama sesi duyuldu. Sanki dinamit patlaması gibiydi. Daha sonra savaş uçağının düştüğünü öğrendik.”
BAŞBAKANLIK’TAKİ GÜVENLİK ZİRVESİNDEN SERT BİLDİRİ
Atılması gereken adımlar kararlılıkla atılacaktır!..
ANKARA- Yüksekova’da 8 askerin şehit olduğu Yeşiltaş Karakolu baskını sonrası Brezilya’dan Türkiye’ye erken dönme kararı alan Başbakan Erdoğan, hafta sonunu İstanbul’da geçirecekti. Ancak Başbakan, Suriye’nin Türk savaş uçağını düşürmesi sonrasında İstanbul programını da değiştirdi ve Ankara’ya geçti. Başbakan Esenboğa Havaalanı’nda düzenlediği basın toplantısından sonra Başbakanlık Resmi Konutu’na geçti. Ve burada son gelişmelerin ele alındığı güvenlik zirvesini topladı. Saat 20.30’da başlayan toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katıldı. 2 saat 10 dakika süren toplantı sonrasında sert bir açıklama yapıldı:
Suriye düşürdü
“22 Haziran 2012 tarihinde görev uçuşu için Malatya Erhaç Meydanı’ndan kalkış yapan uçakla, radar ve telsiz temasının kesilmesinin akabinde yaşanan gelişmeler, yapılan toplantıda ele alınmıştır. İlgili kurumlarımızın sağladığı verilerin değerlendirilmesi ve Suriye ile yürütülen ortak arama kurtarma faaliyetleri çerçevesinde elde edilen bilgiler neticesinde uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır. Pilotlarımız dahil arama kurtarma çalışmaları halen devam etmektedir. Türkiye olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından, nihai tavrını ortaya koyacak, atılması gereken adımları kararlılıkla atacaktır.”
Başbakan’ın rotasında çifte değişiklik yapıldı
Uçak krizi Başbakan’a da rota değiştirtti. Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen “BM Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi”ne katılan ve bir gün önceden Türkiye’ye dönme kararı veren Erdoğan’ın İstanbul’a inmesi ve bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyordu. Başbakan ve heyeti için İstanbul Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde hazırlıklıklar yapıldı. Başbakanın her yurt dışı gezisinde dönüşte yaptığı gibi yapacağı basın toplantısı için canlı yayın araçları yerini aldı. Ancak Rio‘dan Türkiye saatiyle 02.15’te hareket eden Ana uçağı, Senegal’in başkenti Dakar’da yakıt ikmali yaptıktan sonra Tunus üzerinden, İtalya, Yunanistan rotasını izleyerek İstanbul’a yöneldiği sırada, saat 16.00 sularında rotasını Ankara’ya çevirdi. Başbakan Erdoğan’ın bu rota değişikliğinin Suriye’de düşen Türk savaş uçağıyla ilgili olduğu iddia edilirken düşen uçakta bulunan iki pilotun sağ olarak kurtarıldığı haberinin gelmesinin ardından yeni bir bilgi ajanslara düştü ve Erdoğan’ı taşıyan Başbakanlık uçağının İstanbul Atatürk Havalimanı’na ineceği açıklandı.
Zirveden sonra açıklarız
Başbakan Erdoğan’ın uçağı İstanbul’a inip, gazetecileri bıraktıktan sonra tekrar Ankara’ya hareket etti. Ardından da Başbakan basın toplantısı düzenledi. Başbakan, Akdeniz’de düşen uçağımızla ilgili sorulara şu yanıtı verdi: ”Hatay’ın güneyinde, Lazkiye’ye yakın 8 mil uzaklıkta olduğu söyleniyor. Pilotlarımızla ilgili bir haber yok, ama şu anda 4 tane hücum botumuz, bunun yanında helikopterlerimiz, Suriye’nin aynı şekilde hücum botları müşterek arama sürdürüyor. Detay bilgileri, yapacağımız toplantıdan sonra açıklarız.”
Suriye’nin özür dilediği iddialarıyla ilgili de Erdoğan ”Bende kesin bilgi yok, yapacağımız görüşmeden sonra özür dilenmiş mi, dilenmişse ne için dilenmiş bunların hepsi ortaya çıkar, net açıklamayı toplantıdan sonra yapacağımız basın açıklamasıyla bildiririz” dedi.
Gül: Takip ediliyor
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Kayseri’de düşen uçakla ilgili basın mensuplarının soruları üzerine ”Takip ediliyor, arayıp bilgi veriyorlar. Kesinleşince her şeyi söyleyecekler” açıklamasını yaptı.