Soma Holding'den itiraf gibi açıklama!
Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan açıklama yapıyor...
Soma faciasının yaşandığı Soma Holding basın toplantısı düzenliyor. Toplantıya Gürkan'ın yanı sıra Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ve şirketin İnsan Kaynakları Direktörü Celalettin Gökaşan katıldı.
İşte o açıklamalar;
* Acımız büyük ciğerimiz yanıyor. Tüm milletimizin başı sağ olsun.Devlet büyüklerimiz ilk günden itibaren tüm kurumları seferber etti.Üç günden bu yana hepimiz uykusuzuz, güçlükle konuşuyoruz
* Ben şu anda 76 yaşında olan bir jeoloji mühendisiyim. 49 yıldır bu işi yapıyorum. Maden işçiliği yapıyorum. 1984 yılından bugüne kadar geçen sürede küçük bir işletmeden 6 bin kişi ile başladık.
* Madencilik hayatım boyunca öncelikle önem verdiğim tek şey elde ettiğim gelirlerin çoğunu işletme yaptığımın madenlerin standartlarının ya da kazaların asgariye indirecek şekilde kullanmak oldu.Hayatımın en büyük ıstırarını yaşıyorum.
"EMEKLİ OLMAYI DÜŞÜNÜYORDUM"
* 2014’ten itibaren kısmen emekli olmayı düşünüyordum. Diğer maden yatırımlarını arkadaşlar ehil bir şekilde götürüyorlar. Salı günü saat 15 civarında gelen bir habere inanamadım. Olması imkansız bir şey söylüyorlardı. Trafo patlaması diyorlardı.
"CANIM YANIYOR, İÇİM ACIYOR"
* Çalışanların çoğunu oğlum ve kardeşim gibi görüyorum. 3 gündür buraya geldim. Canım yanıyor. İçim yanıyor. Benimle çalışan insanlar beni bilirler. Bunların bir çoğunun babası benim yanımda çalışarak emekli oldular. Hiç birini onlardan ayırmadım.
* Bu toplantıyı 2-3 gün sonra yapacaktım. Konuşmam ve hafızam hakikatten bulanıklık içindeyim.
(Olayın nasıl geliştiğini niçin bu kadar büyük olduğunu arkadaşlarıma bırakmak istiyorum diyerek sözü şürketin genel müdürüne verdi)
ŞİRKETİN GENEL MÜDÜR RAMAZAN DOĞRU
* 25 yıldan beri çalışıyorum Soma'da, maden mühendisiyim. Bu kaybettiğimiz insanların çoğunu şahsen tanıyorum ve çok büyük bir acı içerisindeyim.
* Böyle bir kazayı nasıl yaşadık diye düşünüyoruz. Kararı bilirkişiler verecek. Biz sonuçta cenazeleri aldıktan sonra bilirkişiler gelecekler ve en doğru onlar söyleyecekler.
"KÖMÜR KIZIŞMASI MEYDANA GELDİ"
* Bu kaza bizim 140 kotunda dördüncü bant anayolda meydana geldi. Tespit edilmesi mümkün olmayan, kömür içerisinde bir kızışma meydana geldi. Havamızda aşırı bir hız var burada. Kazanın trafoyla alakası yok. Trafo yangının başladığı yerden 1800 metre uzaklıkta.
İŞLETME MÜDÜRÜ ÇELİK:
*Yangın madencilikte olur. Bu teknik bir olaydır. Bir yangın nasıl olur bunu biliriz. Bunu bir fiil yapan mühendislerim var. Kurtarmanın her aşamasında buradaydım. Madencilikte yangın basitte söndürülebilir. Yangın olan bölgeyi külle doldurmaktır. Biz 20 milyon liralık malzemeyi 3 defa gömdük.
* Ocağın temiz hava girişi orası. Metan gazı yok. Metan gazıyla ilgili ocağın hava dönüşlerinde olur. Biz de sizin kadar merak ediyoruz, konuyu araştırıyoruz.
* Önceliğimiz insanları çıkarmak. Bütün ocaktaki kablolar yanmaz. Çok yangın gördüm 20 yılda 1 arkadaşımı bırakmadım. Öncelik insanları çıkarmaktı. Kendi hayatımızı tehlikeye atarak yaptık bunları.
* Bizim burada 500 kişi alabilecek kadar sığınma odamız var. Kaçış odaları küçüktür. Daha büyük yerler yapmamız gerekiyor.
* Buradaki esas problem olayın 3-5 dakika arasında gerçekleşmesidir.
* Oksijen maskeleri işçilerin çoğunda vardı. O maskelerin çoğu kontrol ediliyor.
* Yoğun duman işçilerin yollarını kapattı. Görüş mesafesi düştü. Olayın sıkıntısı buradan kaynaklandı. Görüş mesafesi 0’a düştü.
"HİÇBİR İHMALİMİZ YOK"
* Hiçbir ihmalimiz yok. Hepimiz canla başla çalıştık 20 yıldır maden güvenliği yapıyorum.
* 787 işçimiz yerin altındaydı. 284 vatandaşımız vefat etti. İçeride maksimum 18 işçi var
İNSAN KAYNAKLARI DİREKTÖRÜ CELALETTİN GÖKAŞAN
*15 yaşında olduğu söylenen işçi 19 yaşındadır. (Sigorta kayıtlarını gösterdi) Biz de kesinlikle taşeron uygulaması yoktur.
İşletme Müdür Akın Çelik: Yangın temiz havada çıktı.
*Biz temiz havayı insanların çıkış noktalarına verdik. Bu sayede 100 kişiyi çıkarttık. Ben de oradaydım.
(Harita üzerinden yangın ile ilgili bilgi verildi)
YAŞAM ODASI
* 500 kişilik yaşam odamız vardı. Ana merkez bir tane var.
"YAŞAM ODASI YOK, HAZIRLIYORDUK"
Ardından açıklama yapan Soma Holding Genel Müdürü şu sözleri söyledi:
Yaşam odasını iptal ettik. Yaşam odamız yoktu. (haritada madenin en dip alanını göstererek) burada hazırlıyorduk.
*Biz yaşam odasını en yoğun çalıştıkları yerde kurduk yaşam odasını. Daha sonra biz yukarılara ve aşağılara geçtik.
ALP GÜRKAN: ODANIN EHEMMİYETİ YOK
Arkadaşlarımın bir sene önce çalışma alanlarında yapılan bir odadır yaşam odası. Bu odalar anataşın içinde yapılacak. Eğer kömürün içinde yaparsanız. Bir yangında odanın içinde olan insanlar yanar. Taşlı bölgede yaşam odası yapmamız gerekir. Esas üretim alanı olmadığı için ana taşa girilerek yapılıyor bu yaşam odası. Yaşam odası hemen her yere yapılamaz. Kömür madeninin içine yapamazsınız. Civara yapabilirsiniz. Yaşam odasının Türkiye’de hazırlığını yapmak da maden içinden geçerek olur. Madenin içinden geçiyor. Tünel sürerek yapılır. Oraya gitmeden oda yapsanız ne olur. Yaşam odası üretimin ağır olduğu yere yakın yapılır. Buradaki odanın hiçbir ehemmiyeti yok. Alt tarafta hazırlık yapılıyor şu an.
Bu kaza üç ay dört ay sonra olmuş olsaydı. Bu insanlar kurtulacaktı yaşam odası olduğu için.
AKIN ÇELİK: HER AY TATBİKAT YAPIYORUZ
Her ay ocak içinde tatbikat yapıyoruz. Hangi tarihlerde neresi yandı bunu not ediyoruz. Sürekli eğitim yapıyoruz. 1 hafta işe alırken insanları. Bu belgelerin çoğuna savcılık el koydu. Geçen sene bir arkadaşımızı kaybettik. Yangınla ilgili hiç kaybetmedik. Mart ayıydı. Daha önce göçükle ilgili olarak kaybettik. Bizim iş yerimizde 3 arsa uzmanımız var. İş güvenliği mühendisimiz var. En ufak bir şeyi bile raporluyorlar. Bağımsız çalışan servimiz iş güvenliği servisi.
ALP GÜRKAN: EKSİKLERİ TAMAMLAYIP MADENİ İŞLETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Bu işletme belirli bir zaman sonra iş güvenliği müfettişleri tarafından incelenecektir. Yine resmi makamların önereceği bunu tekrardan inceletecektir. Bu rapor şirketin ne kadar kusurlu olduğunu söyleyecek. Çalışma Bakanlığı’nın çalışmalarını yakından takip etmek istiyorum. İşletmenin içinde doğan bir ihmal varsa. Bir eksiklik varsa. Bunun ben takipçisi olacağız. Benim gördüğüm kadarıyla bu bir kaza. Ben ocağa inmedim. Eksikliklerini tamamlayıp madeni işletmeye devam edeceğiz
ALP GÜRKAN: BAŞBAKANLA İLK KEZ BURADA GÖRÜŞTÜM"
Çalışma Bakanlığı’nın müfettişleri inceleyecekler. Ramazan Bey’in ve Akın Bey’in geçerliliği yok benim için. Her ay buraya çalışma bakanlığının müfettişleri geliyor. İş güvenliği uzmanının kendi sorumlulukları var. Ben 15 yıl çalıştım iş güvenliği alanında. Bütün raporlar savcılıkta hepsini değerlendirecekler. Kömür madeninde belli alanları mekanize edebilirsiniz. Bir kısmını edemezsiniz. Soma’da. Eksik kalan mekanize yerlerin dışında kaldıysa daha büyük bir tehlike doğar .Başka bir işletme o tarz bir işletmedir. Biz bunu sıfırdan kurmadık. Hazırı genişletmeye çalıştık. Şu an kurulan Işıklar’daki işletme mekanizedir.
Bana hükümetten tepki yok. Geçmiş olsun dediler. Hayatımda ilk defa başbakanla burada el sıkıştım. En ufak bir ilişkimiz yoktur.